Σάββατο 27 Απριλίου 2024  01:44:49

Οι Γερμανοί υποκλίνονται στον συνθέτη Γιώργο Απέργη

H τριενάλε, που διεξάγεται σε διάφορες πόλεις της κοιλάδας του Ρουρ στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζεται κατά παράδοση από έντονη ποικιλομορφία.


Ενα φεστιβάλ τέχνης που εστιάζει στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης, μεθόδων και σχολών καθώς και στην αλληλεπίδραση των τεχνών με την κοινωνία αλλά και την πολιτική.
Στη φετινή τριενάλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχει ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο συνθέτη Γιώργο Απέργη από το Ensemble Μusikfabrik.

Ο Γιώργος Απέργης από το 1963 ζει και εργάζεται στη Γαλλία, όντας ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες της χώρας, με έντονες επιρροές από τη «musique concrète» των Πιέρ Σεφέρ και Πιέρ Ανρί καθώς και από τους πειραματισμούς του Ιάννη Ξενάκη.
Το σύνθημα του Γιώργου Απέργη είναι «Μουσική με κάθε μέσο» κι αυτό θα προσπαθήσει να αποτυπώσει το διάσημο Ensemble αυτοσχεδιαστικής και νέας μουσικής της Κολωνίας, Musikfabrik.

Ξεκινώντας από πιο πρόσφατα έργα του Απέργη, όπως το «Damespiel» (2011), το «Fuzzy Trio» (2006) και «Faux Movement» (1995) επιστρέφει σιγά σιγά στις ρίζες της μουσικής παραγωγής του Απέργη και σε μια από τις σημαντικότερες συνθέσεις που τον καθιέρωσαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τις «Récitations» (Απαγγελίες).

O Γιώργος Απέργης καθ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας προσπαθεί να συνδυάσει τη μουσική με τον θεατρικό και ποιητικό λόγο, την κίνηση και την εικόνα. Φωνητικά μέρη εναλλάσσονται με ορχηστρικά δίνοντας έμφαση στην θεατρικότητα και την πλαστικότητα.
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν μπορεί να δει τη μουσική ξεχωριστά από το θέατρο.
Στο Ensemble μετέχουν σημαντικοί Γερμανοί μουσικοί που εκπροσωπούν την αφρόκρεμα της γερμανικής avant-garde σκηνή όπως ο Πέτερ Βεάλε, ο Καρλ Ρόσμαν, η Χάνα Βάιριχ κ.ά.
H συναυλία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline