Σάββατο 27 Απριλίου 2024  12:35:38

Η πρωθυπουργός τη Αγγλίας φοβάται νέα τρομοκρατική επίθεση. Όχι σε νέες συναυλίες. Ο Πρόεδρος Μακρόν παρατείνει την έκτακτη κατάσταση ασφαλείας στη Γαλλία έως τον Νοέμβριο. Κύριο

Μάντσεστερ: Σε κρίσιμη κατάσταση 20 από τους 64 τραυματίες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο., ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά κατά την ποία η Αγγλία πλήττεται από φανατικούς ισλαμιστές με μαζικές δολοφονίες.

Η κ. Μέι έκανε λόγο για πιθανή «επικείμενη» απειλή και δεν απέκλεισε νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Ανακοίνωσε ότι ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού σε «κρίσιμο». Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που το επίπεδο ασφαλείας αναβαθμίζεται σε κρίσιμο».

Η Μέι ανακοίνωσε ότι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων - αντί για ένοπλους αστυνομικούς - θα φρουρούν πλέον κτίρια που μπορεί να αποτελούν δυνητικά στόχους ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπτύσσεται στρατός σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία και σημαίνει ότι εκτιμάται πως επίκειται τρομοκρατική επίθεση και τίθενται σε εφαρμόγη τα υψηλότερα μέτρα ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Άλμπερτ στο Μάντσεστερ και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Manchester Arena.

Εν τω μεταξύ, θορυβημένοι από την επίθεση στη συναυλία της Αριάνας Γκράντε, αρκετοί είναι οι Βρετανοί θαυμαστές του Τζάστιν Μπίμπερ που τον παρακαλούν με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο να ακυρώσει την προγραμματισμένη για τον Ιούλιο συναυλία του στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν προκαταβάλει εκατοντάδες ευρώ για να ακούσουν ζωντανά τον 23χρονο Καναδό. Παράλληλα υπάρχει εν γενικό αρνητικό κλίμα για νέες συναυλίες στο Λονδίνο και άλλες πόλεις της χώρας και γενικά ένα φόβος για συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές ακόμα και ποδοσφαιρικές, όπου προσέρχονται πολλά νεαρά άτομα..

Ο Μακρόν θέλει να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Νοεμβρίου αναμένεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο ο Εμμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων η οποία προσθέτει πως ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί έναν νέο νόμο για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατικής απειλής.

Μετά τις επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι όπου 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα. Στις 15 Ιουλίου επρόκειτο να λήξει.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι το κοινοβούλιο θα εξετάσει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Νοεμβρίου και εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες ένας νέος νόμος για την ενίσχυση της ασφάλειας έναντι της τρομοκρατικής απειλής» ανέφερε η προεδρία μετά τη λήξη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για την άμυνα.

Μάντσεστερ: Σε κρίσιμη κατάσταση 20 από τους 64 τραυματίες

Είκοσι άνθρωποι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη συναυλία της Αριάνας Γκράντε στο Μάντσεστερ, το βράδυ της Δευτέρας. Από τους συνολικά 64 τραυματίες, το ένα τρίτο εξ αυτών αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

Είκοσι άνθρωποι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη συναυλία της Αριάνας Γκράντε στο Μάντσεστερ, το βράδυ της Δευτέρας. Από τους συνολικά 64 τραυματίες, το ένα τρίτο εξ αυτών αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

Από την επίθεση καμικάζι, στο φουαγιέ του Manchester Arena, σκοτώθηκαν 22 άτομα. Τα εκρηκτικά ήταν περιτυλιγμένα με πρόκες και καρφιά, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων από την έκρηξη.

Τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους παιδιά και νέοι που εξέρχονταν του συναυλιακού χώρου, στις 22:30 τοπική ώρα, όταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι αποφάσισε να ανατιναχτεί. Ο Αμπέντι ήταν γεννημένος στη Μεγάλη Βρετανία.

«Αυτήν την στιγμή περιθάλπουμε 64 ανθρώπους...από αυτούς 20 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, λαμβάνουν εντατική φροντίδα», εξήγησε στο Sky News ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Μάντσεστερ. «Θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα και υποστήριξη. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρά τραύματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Άμπερ Ραντ, ο δράστης «πιθανότατα» δεν ενήργησε από μόνος του.

Την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα ανέλαβε με ανάρτησή του το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος ωστόσο, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Νταν Κόουτς, τόνισε μιλώντας στο Κογκρέσο ότι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος, που συχνά αναλαμβάνει την ευθύνη και για χτυπήματα εξτρεμιστών που δεν συνδέονται άμεσα με την οργάνωση αλλά εμπνέονται από την ρητορική της και ακολουθούν αντίστοιχες πρακτικές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline