Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:49:10

Το άθλιο επεισόδιο Μακρή- Βούλτεψη

«Δεν είναι καλύτερα να ξεχάσουμε εκείνο το θλιβερό επεισόδιο;» παρατήρησε προχθές φίλος συνομιλητής. Συμφώνησα. Εάν είναι να αναθυμηθεί κανείς τα θλιβερά επίθετα, τα απαξιωτικά ουσιαστικά, την νέα υποβάθμιση της Βουλής, καθώς όλο και συχνότερα πιάνει πάτο θλιβερή η ανάμνηση.

Δεν ωφέλησε εκείνο το επεισόδιο τη Σοφία Βούλτεψη, η οποία όφειλε να επιδείξει μεγαλύτερη αδιαφορία και ανωτερότητα, να μην εξομοιωθεί τελικά με την Ραχήλ Μακρή, η οποία ασφαλώς ζημιώθηκε σοβαρά. Με δηλώσεις της τις επόμενες ημέρες, αμετάπειστη και αμετανόητη, φανέρωσε ένα θλιβερό προσόν της- να λέει εύκολα ψέματα, όταν υπάρχουν μάρτυρες βουλευτές που την διαψεύδουν.

Η έρευνα για το βάθος του θλιβερού επεισοδίου οδηγεί σε μεγαλύτερο βάθος. Ένας μύθος της παλιάς Μεταπολίτευσης, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1980 με το κίνημα-μάστιγα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος έλεγε ότι η πολιτική ζωή του τόπου θα ανανεωθεί και, κυρίως, θα αναβαθμισθεί από τις γυναίκες υποψήφιες και πολιτικούς.

Όπως η υπόθεση του φεμινισμού και της κοινωνικής απελευθέρωσης των άλλων γυναικών ναυάγησε τελικά από γυναίκες με επικεφαλής την Μαργαρίτα Παπανδρέου, που ανέχονταν προσβολές και ταπεινώσεις της αξιοπρέπειας τους, έτσι κακόπεσε η περίπτωση «γυναίκες στην πολιτική», δηλαδή στο κόμμα και στην πολιτική καριέρα, με τους σιδερένιους νόμους σ' αυτούς τους δύο τομείς. Χιλιάδες σελίδων και μανιφέστων, που αποδείχθηκαν άχυρα σκέψης.

Ούτε οι γυναίκες πολιτικοί-βεβαίως με αρκετές εξαιρέσεις υπάρχουσες –ούτε οι νέες σε ηλικία γυναίκες, άλλος μύθος της πρόσφατης Μεταπολίτευσης δικαιώθηκαν. Εκεί, που υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκε μεγάλη ανανέωση με γυναικείο πολιτικό προσωπικό, στον ΣΥΡΙΖΑ και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» η πλειοψηφία οδηγεί σε απογοητευτικά συμπεράσματα.

Η Ραχήλ Μακρή και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατηγορούνται όλο και περισσότερο για καβαλημένα καλάμια, είναι προκλητικές αλλά όχι οι χειρότερες ποιοτικά περιπτώσεις. Καταλήγω, ότι το πάν στην πολιτική, εννοώ στην προσφορά του δημοσίου λειτουργήματος είναι ο χαρακτήρας και η μόρφωση. Όχι να είναι έντιμος και αδιάφθορος, γιατί αυτό πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση και όχι προσόν αλλά η έλλειψη αλαζονείας και το περίσσευμα αυτογνωσίας.

Από καιρό τώρα με τη Ραχήλ Μακρή έχουμε παρατηρήσεις στην Ιστοσελίδα και το έχουμε γράψει 'ότι η βουλευτής Κοζάνης έχει εξαιρετικά μέτρια προσόντα (μια απλή απόφοιτος του ΚΑΤΤΕ Καβάλας), ελάχιστη διοικητική και κοινωνική εμπειρία αξίας (υπήρξε τυπική υπάλληλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ) και μάλλον θα καταλήξει διάττων αστήρ σε 2-3 χρόνια, από τόσες που έχω γνωρίσει.

Με προβληματίζει ότι δεν είναι μόνο αμετροεπής στις φιλοδοξίες της (χάρη στην έλλειψη έμπειρων στελεχών στο κόμμα της), εύκολα προσβάλει συνομιλητές της (όπως τοπικούς βουλευτές και στελέχη) αλλά και χωρίς επίγνωση για τις μεγάλες ελλείψεις μόρφωσης, που την χαρακτηρίζουν. Τομέας στον οποίο η Σοφία Βούλτεψη διακρίνεται ιδιαίτερα με γερές σπουδές και καθολική κουλτούρα. Θα πρέπει όμως να ελέγξει τον αυθορμητισμό της και να διατηρεί ένα ανώτερο επίπεδο προσέγγισης, όπως το έδειξε η δήλωση της επόμενης ημέρας.

Όντως η κ. Μακρή θα μπορούσε, μια και ασκεί με τόση ευκολία, σχεδόν καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε μια ευτελισμένη και υποβαθμισμένη Βουλή, να γίνει καλή δημοσιογράφος της εποχής μας. Αποκλειστικά σε ραδιοφωνικές εκπομπές και σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Να μιλάει και να γράφει για τα πάντα χωρίς να είναι ειδικός και καλός γνώστης σε τίποτα.

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος μεγάλων εφημερίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, Γενικός Διευθυντής του Antenna Satellite και μέλος του ΕΣΡ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline