Κυριακή 28 Απριλίου 2024  02:41:47

Το άνοιγμα και οι φόβοι των καθηγητών

Σε πλήρη επιφυλακή για το σημερινό άνοιγμα των επιχειρήσεων βρίσκονται οι επιστήμονες, υπό το φόβο να σχηματιστούν ουρές έξω από τα καταστήματα, αλλά και συνωστισμός στα κομμωτήρια την ερχόμενη Δευτέρα.

Με τον αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων να έχει εμπεδωθεί ως πραγματικότητα, αλλά και τη Δυτική Αττική να «φλερτάρει» με το ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης, έτοιμοι ακόμη και να εισηγηθούν άρση του ανοίγματος εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι. «Αν τα ανοίγαμε όλα, θα βλέπαμε μια τεράστια διασπορά» εκτίμησε η Ελένη Γιαμαρέλλου, Λοιμωξιολόγος και Μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αναφέροντας παράλληλα πως στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης άπαντες οι επιστήμονες εμφανίστηκαν προβληματισμένοι. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η ίδια επισήμανε ότι «η προοπτική είναι ότι τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν 7 Ιανουαρίου.

Όλα θα ζυγιστούν. Ο σκοπός μας είναι να γλιτώσουμε ένα τρίτο κύμα καθώς πηγαίνουν για τους εμβολιασμούς», αφήνοντας ρευστό το τοπίο μετά τα Φώτα. Τον ίδιο προβληματισμό συμμερίζεται και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό να μην ξεκινήσουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ' ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία», τόνισε.

«Έτσι όπως είμαστε τώρα, φοβάμαι να ανοίξει το οτιδήποτε» τόνισε στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, χωρίς να κρύψει τη δυσφορία του για την επιλογή να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια. «Μέσα στην πανδημία συζητάμε για κομμωτήρια, δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα, με ξεπερνά», σχολίασε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ξορκίζοντας κάθε σκέψη περί χριστουγεννιάτικης χαλάρωσης μπροστά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για να προχωρήσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στην επόμενη εβδομάδα μετά το άνοιγμα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και μετά θα λέμε "γιατί άνοιξαν τα μικρά μαγαζιά"» περιέγραψε η κ. Παγώνη, ενώ ξεκαθάρισε πως «όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline