Κυριακή 28 Απριλίου 2024  03:17:33

Κοντοζαμάνης για επιστράτευση: Πολεμικές συνθήκες στο ΕΣΥ -Ο κάθε ιατρός να αντιληφθεί τον όρκο που έχει δώσει

Σε δραματικό τόνο μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για την κατάσταση στο ΕΣΥ και την «έκρηξη» εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό.

Μιλώντας στον Real FM, με αφορμή το ζήτημα της επιστράτευσης 206 ιατρών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε αρχικά ότι «πράγματι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια του. Συνεχίζουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες Υγείας που είναι απαραίτητες στους συμπολίτες μας και όλοι βλέπουμε μια τεράστια πίεση κυρίως σε ότι αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού. Αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι φτάνουμε στην κορύφωση, τουλάχιστον απ΄ ότι φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελπίζουμε σύντομα να δούμε μια κάμψη στις επιδημιολογικές καμπύλες. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει δύσκολη και αρκετά πιεστική».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι «από την αρχή της πανδημίας έχουμε ξεπεράσει τις 1.400 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού το 2020 και πριν λίγο καιρό προκηρύξαμε επιπλέον 935 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Υπάρχει η συνταξιοδότηση αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η δεξαμενή των επικουρικών ιατρών και υπάρχουν οι δυνατότητες να ενδυναμώσουμε το σύστημα Υγείας, όπως και το κάναμε. Ανοίξαμε και συνεχίζουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ. Οι μονάδες αυτές όταν πρωτολειτουργούν είναι έτοιμες και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού.»

«Αυτή είναι η Μητέρα των Μαχών και όλοι χρειάζονται»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, «τον περασμένο Σεπτέμβρη προσλάβαμε 200 ιατρούς για αυτές τις μονάδες και πήραμε και 89 επιπλέον από τις λίστες των επιλαχόντων. Έχουμε κάνει ότι είναι δυνατό, εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες και συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Είχαμε κάνει έκκληση, είχε γίνει πρόσκληση και από ιατρικούς συλλόγους. Είχε μαζευτεί ένας αριθμός ιατρών που ήθελαν να προσφέρουν, τελικά όμως αυτοί που συμβάλλονται με το ΕΣΥ είναι λιγότεροι από αυτούς που αρχικά δήλωσαν».

Ακολούθως, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι «αυτή είναι η Μητέρα των Μαχών και όλοι χρειάζονται. Σε αυτή την χρονική στιγμή οι 2335 θέσεις ιατρών που προκηρύξαμε είναι ένα νούμερο ασύλληπτο για το ΕΣΥ. Εμείς από την αρχή κάναμε έκκληση στην ιατρική κοινότητα, στους ιδιώτες ιατρούς να έρθουν να βοηθήσουν. Μάλιστα από την πρώτη ημέρα της πανδημίας είχαμε προβλέψει το "εργαλείο" της επίταξης. Μας λένε γιατροί ότι δεν επιτάξαμε δομές. Έχουμε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και επιτάξαμε δομές στη Βόρεια Ελλάδα. Δώσαμε κίνητρα σε ιδιώτες ιατρούς, 2.000 ευρώ το μήνα αφορολόγητα, να βοηθήσουν στη μάχη αυτή, δώσαμε και άλλα κίνητρα. Μόρια ώστε να προσμετράται ο χρόνος εάν θέλουν να πάρουν μια μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline