Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:42:41

«Ρεκόρ» κερδών για τους ενεργειακούς κολοσσούς το 2021, με μεγάλη ακρίβεια στο πετρέλαιο, που θα διαρκέσει

Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου «αποχαιρετούν» το 2021 με κέρδη ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαστη. Θέμα εφάπαξ φορολογίας προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές που έχουν δει τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται στα ύψη, θέτουν πολιτικοί στη Βρετανία.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός της BP ανακοίνωσε κέρδη ύψους 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2021, τα υψηλότερα ετήσια κέρδη των τελευταίων οχτώ ετών. Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τον βρετανικό κολοσσό που υπενθυμίζεται όμως πως είχε κλείσει το 2020 με ζημίες ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κέρδη ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε όμως και ο ενεργειακός κολοσσός της Shell για το 2021, με τους διευθύνοντες να χαρακτηρίζουν την περασμένη χρονιά «σπουδαία» για την εταιρεία, και δικαίως καθώς τα κέρδη της άγγιξαν πέρυσι τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και για τη ρωσική Gazprom ωστόσο, η περασμένη χρονιά ήταν μια χρονιά κατάρριψης ρεκόρ. «Αναμένουμε τα οικονομικά μας αποτελέσματα για το 2021 να είναι τα υψηλότερα στην ιστορία της Gazprom», δήλωνε πίσω στις αρχές Ιανουαρίου ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδίας της εταιρείας.
Χρυσή ήταν όμως η περυσινή χρονικά και για τους ενεργειακούς κολοσσούς των ΗΠΑ, με την ExxonMobil να μετράει κέρδη ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την Chevron κέρδη ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μεγάλη κερδοφορία των εν λόγω εταιρειών έχει, βέβαια, προκαλέσει και έντονες συζητήσεις, σε χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφορικά με το ενδεχόμενο οι ενεργειακοί κολοσσοί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, μέσω εφάπαξ φορολογίας (windfall tax), σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα οικονομικά βάρη για τους καταναλωτές που έχουν ήδη δει τις τιμές στους λογαριασμούς της ενέργειας να εκτοξεύονται στα ύψη.
Από την πλευρά των εταιρειών ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις. Η πλευρά της BP για παράδειγμα, υποστηρίζει, σύμφωνα με το BBC, πως ένας τέτοιος φόρος θα περιόριζε τις μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα θυμίζει και την ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ζημία του 2020.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline