Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:10:25

Daily Sabah: Η Ελλάδα θα αγοράσει ισραηλινούς πυραύλους για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον της Τουρκίας

Επικαλούμενη δημοσιεύματα η Daily Sabah σημειώνει ότι τα πυραυλικά συστήματα θα αναπτυχθούν σε μονάδες στην περιοχή του Εβρου, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.


Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει στραμμένο το βλέμμα των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία το θεωρούν ως έναν ιδανικό δίαυλο διατήρησης της ρητορικής έντασης.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της Daily Sabah που αναφέρεται στις συνομιλίες Ελλάδας – Ισραήλ για την αγορά από την Αθήνα πυραυλικών συστημάτων, τα οποία κατά την τουρκική εφημερίδα θα αγοραστούν για χρήση εναντίον της Τουρκίας.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δημοσιεύματα που θέλουν την Αθήνα πολύ κοντά στο να υπογράψει συμφωνία για τους πυραύλους Spike non-line-of-sight (NLOS) που παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems Ltd και υπογραμμίζει ότι συνολικά 27 συστήματα κόστους 370 εκατομμυρίων ευρώ (374,8 εκατομμύρια δολάρια) θα αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα ήδη από το 2023.
Επικαλούμενη δημοσιεύματα η Daily Sabah σημειώνει ότι τα πυραυλικά συστήματα θα αναπτυχθούν σε μονάδες στην περιοχή του Εβρου, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα επίσης πολλαπλές συμφωνίες εξοπλιστικών τόσο με το Ισράηλ για την αγορά drones, με τη Γαλλία για την αγορά μαχητικών Rafale όσο και με τις ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.Ενώ ακόμα πιο πρόσφατα έστειλε επιστολή ενδιαφέροντος στην Ουάσιγκτον αιτούμενη την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αν και η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική και σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, συνεχίζει να πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Αγοράζει όπλα κατά της Τουρκίας

Το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την πρόθεση της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως υποστηρίζει η Daily Sabah σημειώνοντας ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Αθήνα να μην μπει σε μία κούρσα εξοπλισμών αλλά να προσπαθήσει να λύσει τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ άλλων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, μέσω διαλόγου.
Υπενθυμίζει τη δήλωση Ερντογάν κατά την άσκηση EFES-2022 ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.

Το δημοσίευμα συνεχίζει στη βάση των δηλώσεων Ερντογάν ο οποίος είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην κάνει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα την οδηγήσουν σε πράξεις που θα μετανιώσει, καλώντας την να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα και να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες.
Η Daily Sabah υπενθυμίζει και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί παραβίασης των διεθνών συνθηκών από την πλευρά της Αθήνας, λόγω της στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, καθώς και την απειλή του ότι αν δεν αποστρατικοποιηθούν η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Η Άγκυρα εντείνει την κριτική της
Το δημοσίευμα κάνοντας αναφορά στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας περί στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, σημειώνει ότι η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει την κριτική για την Ελλάδα που εγκαθιστά στρατεύματα σε νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, κοντά στις τουρκικές ακτές και σε πολλές περιπτώσεις ορατό από την ακτή. Υπενθυμίζει ακόμα ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους τελευταίους μήνες.
Η Daily Sabah σημειώνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, όπως τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αξιώσεις για την υφαλοκρηπίδα τους, τα θαλάσσια σύνορα, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το διχασμένο νησί της Κύπρου, το καθεστώς των νησιών στην το Αιγαίο και τους μετανάστες.

«Μητσοτάκης γιοκ»
Καταλήγοντας η Daily Sabah σημειώνει ότι οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν ξανά τον περασμένο μήνα όταν ο Ερντογάν είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» για αυτόν, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να εμποδίσει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στις ΗΠΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline