Σάββατο 22 Ιουνίου 2024  06:56:05

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδίκη της Ελλάδος για δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη

Γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σε πρόστιμο την Ελλάδα - Η απόφαση για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας στην υπόθεση της Αικατερίνης Σαββαΐδου.

Απόφαση καταδίκης για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργου) κατά της Ελλάδος για δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη, όταν ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δηλώσεις της αφορούσαν την τότε Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες για απιστία σε βάρος του δημοσίου από τις οποίες αμετάκλητα αθωώθηκε, ενώ δικαιώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η καταδίκη της Ελλάδας – το πρόστιμο είναι συμβολικό, 6 χιλιάδες ευρώ, αλλά η απαξία που προκύπτει από την απόφαση μεγάλη- αφορά σε δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη σε βάρος της Αικατερίνης Σαββαΐδου λίγο μετά το υπουργικό συμβούλιο που την απέλυσε, ενώ είχε προηγηθεί εμπλοκή της με τη δικαιοσύνη.

Τότε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, χωρίς να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητας, ενώ η Αικατερίνη Σαββαΐδου κρινόταν από τη δικαιοσύνη, προέβη σε απαξιωτικές δηλώσεις σε βάρος της, τέτοιες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη δικαστική της μεταχείριση και να δώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον της.

«Ενώ εκκρεμούσαν ποινικές διώξεις σε βάρος της προσφεύγουσας» -αναφέρεται στην απόφαση- «ο τρόπος της διατύπωσής των δηλώσεων αυτών, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά, παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας».
«Δεν μπορεί», είχε δηλώσει τότε η κυρία Γεροβασίλη, «να γίνει δεκτό ότι οι δημόσιοι λειτουργοί ενεργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων που ευνοήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαφθοράς (...) ».

Ο συνήγορος της κυρίας Σαββαΐδου, δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης που χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με δήλωση του μεταξύ άλλων σημειώνει. «Με την χθεσινή απόφασή του το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της εντολέως μου, αποκαθιστώντας το τεκμήριο της αθωότητάς της που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου. Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Έλληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline