Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:13:42

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Πρόδομος Εμφιετζόγλου για τον αποκλεισμό

Την ακύρωση της απόφασης του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων τα οποία είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, με βάση την οποία δεν επετράπη η συμμετοχή του κόμματος «Πατριωτική Ένωση- Πρόδρομος Εμφιετζόγλου», ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Εμφιετζόγλου, αλλά και το ίδιο το κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα «κόπηκε» από την εκλογική διαδικασία το σκεπτικό ότι η ονομασία του παρέπεμπε στον κεντρικό πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και στον εκλογικό νόμο, ενώ υπήρξε κακή συγκρότηση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αποφάσισε την ανακήρυξη των κομμάτων.

Ως προς την συγκρότηση της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος μετά την παραίτηση του προέδρου του, αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερρίκου, αναφέρει ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη, με αποτέλεσμα να παραβιάστηκε η αρχή της δίκαιης δίκης που προβλέπεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την ΕΣΔΑ. Και παραβιάστηκε η αρχή της δίκαιης δίκης, γιατί η ανακήρυξη των κομμάτων έπρεπε να γίνει από την 5μελη σύνθεση του Τμήματος και όχι από την Ολομέλεια του Τμήματος.

Τέλος, σημειώνει ότι προσέφυγε στο ΣτΕ καθώς το Α1 Τμήμα επιλαμβάνεται της ανακήρυξης των κομμάτων ως διοικητικό όργανο και όχι ως δικαστικός σχηματισμός, με συνέπεια οι αποφάσεις του να επέχουν θέση ατομικής διοικητικής πράξης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline