Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  14:32:07

Παραδοχή Μητσοτάκη: Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το δάσος της Δαδιάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι απέτυχε ο σχεδιασμός για την προστασία του δάσους της Δαδιάς.

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει το δάσος της Δαδιάς από την πρόσφατη καταστροφική φωτιά στον Έβρο και τη Ροδόπη προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα στο εμβληματικό δάσος, μεγάλο μέρος του οποίου κάηκε, ενώ η ενημέρωσή του έγινε με βάση τις αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.
Απίστευτο: Βρισιές με ντουντούκα στις 3.30 τα ξημερώματα στο πατρικό σπίτι Δημάρχου με ανήλικα παιδιά

Ο πρωθυπουργός μετά από τη σύσκεψη με φορείς όπου συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, τα βήματα αποκατάστασης του δάσους, είπε: «προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά τη φωτιά την περσινή.

Αλλά πριν τη φωτιά την περσινή, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει.

Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι».
Μπορεί στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης να αναφέρθηκε σε «ορισμένες χαραμάδες αισιοδοξίας», ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παραδέχεται την αποτυχία σχετικά με τη μη προστασία του ιστορικού δάσους της Δαδιάς.

Το 58% του δάσους της Δαδιάς έχει καταστραφεί

Η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διεξήγαγε έλεγχο στην περιοχή και στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς.
Αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).
Σχεδόν το 58% του δάσους της Δαδιάς έχει καταστραφεί.

Αποκαρδιωτικός χάρτης

sd46

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.