Κυριακή 28 Απριλίου 2024  01:57:25

Ο Αβραμόπουλος και η πρώτη επαφή Ερντογάν

Ο πρώτος Έλληνες πολιτικός που είχε επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων και ο Ερντογάν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αλλά βρισκόταν στη φυλακή.

Η πρώτη του επαφή με τους Έλληνες πολίτες είχε ο Ερντογάν (μέσω ενός διερμηνέα) από την τηλεόραση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα από την εκπομπή «7η Μέρα», όταν ο προσκεκλημένος της εκπομπής Δημήτρης Αβραμόπουλος τον κάλεσε τηλεφωνικά μέσα στην φυλακή του και αυτός ανταποκρίθηκε μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα, γαλήνη στο Αιγαίο και πόσο πρέπει να είναι φιλικοί οι λαοί των δύο χωρών.

Αλλά όταν έγινε κάποια στιγμή μέσα σε ένα θολό πολιτικό τοπίο πρωθυπουργός της Τουρκίας (και μάλιστα ισλαμιστής) τίποτα απ΄όλα αυτά δεν κράτησε και άρχισε τις προκλήσεις, χειρότερες και πιο επικίνδυνες από αυτές της προκατόχου του εθνικίστριας Τανσού Τσιλέρ. Αυτό το τηλεφώνημα- συμπαράστασης στην φυλακή από τον Αβραμόπουλο μάλλον δεν θα το ξεχάσει ο Ερντογάν, αφού τον κάλεσε και στην ορκωμοσία του!

Μια άλλη σύμπτωση, εάν κανείς μπορεί να την πει έτσι, είναι ότι οι συναντήσεις των Ελλήνων πρωθυπουργών με τους Τούρκους ομολόγους τους γίνονται είτε μετά από θερμά επεισόδια είτε πριν από αυτά, αλλά ακολουθούσαν συνήθως και πάλι θερμά επεισόδια, Για παράδειγμα η πρώτη συνάντηση Πρωθυπουργών των δύο χωρών, δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ γίνεται μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987, με το Σισμίκ να επιχειρεί να πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

sd4

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline