Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024  07:38:34

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Το «παραθυράκι» μέσω franchising και η αντίδραση οκτώ συνταγματολόγων

Πυρά Κασσελάκη κατά της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – «Κρίμα που έκλεισε το Trump University μέσα σε όργιο σκανδάλων διαφθοράς, και δεν πρόλαβε να κάνει franchise στην Ελλάδα». Τι λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι.

Το ενδεχόμενο franchise ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα ανέδειξε με σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. «Με τον θεσμό του franchising (!) που εισάγει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο, ετοιμαστείτε για «επενδύσεις» του κάθε διαπλεκόμενου που θέλει να ονομάσει το μαγαζάκι του πανεπιστήμιο» έγραψε και συμπλήρωσε ότι είναι «κρίμα που έκλεισε το Trump University μέσα σε όργιο σκανδάλων διαφθοράς, και δεν πρόλαβε να κάνει franchise στην Ελλάδα».

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων Πανεπιστημίων με κύρος και ιστορία το «παράθυρο» του franchising αποτελεί ξεκάθαρη υπονόμευση. Και αυτό διότι φαίνεται ότι εξυπηρετεί τα σχέδια ιδιοκτητών κολλεγίων – ορισμένοι εκ των οποίων εμπλέκονται σε σπατάλη δισεκατομμυρίων μέσω της αμαρτωλής ιστορίας των κονδυλίων κατάρτισης μέσω των ΚΕΚ- προκειμένου να αναβαπτίσουν έτσι τους τίτλους σπουδών που παρέχουν και να διαφημίζονται υπό την ομπρέλα ενός διεθνούς Πανεπιστημίου.
Την ίδια ώρα έγκριτοι συνταγματολόγοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το νομοσχέδιο.

Τι αναφέρουν:
«Με αφορμή ορισμένες γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλειονότητα των καθηγητών συνταγματικού Δικαίου τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Κατά τη γνώμη μας η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος. Άλλωστε η Ελλάδα ούτε έχει καταδικασθεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο. Συνεπώς για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Διευκρινίζουμε ότι η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος. Άλλωστε, σε τριάμισι χρόνια από τώρα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, οπότε το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τεθεί ευχερώς στην ορθή συνταγματική του βάση».

Οι οκτώ υπογράφοντες:

Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, καθηγητής ΔΠΘ
Γιάννης Δρόσος, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ
Ακρίτας Καϊδατζής, αναπλ. καθηγητής ΑΠΘ
Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ
Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Μαντζούφας, καθηγητής ΑΠΘ
Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής ΕΚΠΑ
Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής ΑΠΘ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline