Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024  22:51:15

Εύη Λαζού-Λασκαρίδη: Συνεχίζουμε την απορρύπανση του ελληνικού αρχιπελάγους - €10 εκατ. για την επόμενη πενταετία

Η ομιλία της η προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Λασκαρίδης στην 9η διεθνή Διάσκεψη Our Ocean Conference - Η δράση του επιχειρησιακού πλοίου «Τυφώνας» σε αριθμούς.

Τα εντυπωσιακά αποτέλεσματα του προγράμματος απορρύπνασης θαλασσών όπως και την προσήλωση στην συνέχισή του υπογράμμισε, κατά την ομιλία της η πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Λασκαρίδης, Εύη Λαζού – Λασκαρίδη, στην 9η διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference».

Η κυρία Λαζού-Λασκαρίδη εστίασε στην ανάγκη τόσο της καταπολέμησης του προβλήματος όσο και της καλλιέργειας ενός κλίματος ευαισθητοποίησης. Ενδεικτκό της δυναμικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπνασης είναι η διάθεση από το Ίδρυμα, του επιχειρησιακού πλοίου ονόματι «Τυφώνας». Πρόκειται για ένα σκάφος 72 μέτρων που συμβάλλει από το 2019 στον καθαρισμό παράκτιων περιοχών, με μια ομάδα 35 ανθρώπων και την ίδια στιγμή διαθέτει πέντε ταχύπλοα. Λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου, προσεγγίζοντας και καθαρίζοντας δυσπρόσιτες ακτές στην Ελλάδα.

 

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για άμεση επαγρύπνιση, σημειώνοντας πως το πλαστικό είναι εμφανώς το νούμερο ένα επιβαρυντικό στοιχείο που προκαλεί τη ρύπανση των ακτών και της θάλασσας. Πρόσθεσε, δε, ότι το θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς λόγω της συνολικής αδιαφορίας για το περιβάλλον.

Το κεντρικό σύνθημα της προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Λασκαρίδης συμπυκνώνεται, μεταξύ άλλων, στη λέξη «επιταχύνουμε».

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Τυφώνας» η κυριά Λαζού-Λασκαρίδη σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σε αριθμούς, η ομάδα που απαρτίζει τον ''Τυφώνα'' έχει επισκεφθεί 116 νησιά και τις περισσότερες μη προσιτές περιοχές της ελληνικής ηπειρωτικής ακτογραμμής, καθαρίζοντας 3.348 παραλίες, καλύπτοντας σχεδόν 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συλλέγοντας 15,5 εκατομμύρια κομμάτια θαλάσσιου λίτρου και απομακρύνοντας 624 τόνους ρύπου και το πολλαπλάσιο αυτού σε όγκο κυβικών μέτρων».

Όπως είπε κλείνοντας, «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες λύσεις και ευρείας κλίμακας συνεργασίες» ενώ υπογράμμισε κι ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι δεσμεύονται 10 εκατομμύρια ευρώ για επόμενα πέντε χρόνια ώστε να διατεθούν σε προγράμματα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπνασης στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Ολόκληρη η ομιλία της Εύης Λαζού-Λασκαρίδη:

«Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Λασκαρίδης, το οποίο είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο, από την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας του Αθανασίου Λασκαρίδη. Το ίδρυμά μας εστιάζει στην διατήρηση του θαλασσίου περιβάλλοντος και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Όπως ακούσαμε αντιμετωπίζοντας τη ρύπανη από πλαστικά απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής του πλαστικού. Από τον σχεδιασμό στην παραγωγή, στην κατανάλωση, την ανακύκλωση, την διάσπαση και, εάν μπορώ να προσθέσω, την περισυλλογή του από εκεί που δεν θα έπρεπε να είναι: από τις ακτές και τις θάλασσές μας.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ίδρυμά μας από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2016, έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει μία ομπρέλα δράσεων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων που στόχο έχουν την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, υποστηρίζουν την ακαδημαϊκή έρευνα και προωθούν την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση των νεότερων. H σε βάθος κατανόηση του προβλήματος της ρύπανσης στο ελληνικό αρχιπέλαγος βασίζεται κυρίως στα αποτελέσματα που βγαίνουν από την απορρύπανση, κάτι που είναι η ναυαρχίδα του προγράμματός μας.

Πρόκειται για ένα βραβευμένο και μοναδικό πρόγραμμα στη Μεσόγειο, είναι από τα πιο επιδραστικά της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ωκεανών. Οδηγός του προγράμματος το επιχειρησιακό πλοίο Τυφώνας, που θα το δείτε στη θάλασσα. Είναι ένα σκάφος 72 μέτρων, συμβάλλει στον καθαρισμό παράκτιων περιοχών, με μια ομάδα 35 ανθρώπων και την ίδια στιγμή διαθέτει και πέντε ταχύπλοα. Λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο, προσεγγίζοντας και καθαρίζοντας δυσπρόσιτες ακτές στην Ελλάδα.

Από το 2019, οπότε ο ''Τυφώνας'' αποκτήθηκε από το ίδρυμα, έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό ολόκληρης της μη προσιτής νησιωτικής και ηπειρωτικής ακτογραμμής της Ελλάδας κι έχει ξεκινήσει και ο δεύτερος γύρος. Σε αριθμούς, η ομάδα που απαρτίζει τον ''Τυφώνα'' έχει επισκεφθεί 116 νησιά και τις περισσότερες μη προσιτές περιοχές της ελληνικής ηπειρωτικής ακτογραμμής, καθαρίζοντας 3.348 παραλίες, καλύπτοντας σχεδόν 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συλλέγοντας 15,5 εκατομμύρια κομμάτια θαλάσσιου λίτρου και απομακρύνοντας 624 τόνους ρύπου και το πολλαπλάσιο αυτού σε όγκο κυβικών μέτρων.

Πέρα από το διευρυμένο αυτό πρόγραμμα καθαρισμού το Typhoon Project, συστηματικά συλλέγει δεδομένα σχετικά με τον τύπο του απορρίμματος που έχει περισυλλέγει, την εγγύτητα στην ακτογραμμή, πιθανή προέλευση και χρήση, καθώς και άλλα στοιχεία που μπορεί να είναι δηλωτικά της χρονολογίας του.

Δείχνοντας σταθερότητα σε όλα τα σχετικά προγράμματά μας, το πλαστικό σε κάθε του μορφή, είναι εμφανώς το νούμερο ένα επιβαρυντικό στοιχείο που προκαλεί τη ρύπανση των ακτών και της θάλασσας. Στοιχεία από όλα τα προγράμματά μας δείχνουν ότι το θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης των αποβλήτων, αυξημένης κατανάλωσης αυξημένης χρήσης πλαστικού, όπως εξάλλου και αδιαφορίας για τη φύση.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να επιταχύνουμε όπως δήλωσε και ο Τζον Κέρι νωρίτερα. Χρειαζόμαστε ξεκάθαρες λύσεις και ευρείας κλίμακας συνεργασίες. Έχοντας αφιερώσει σημαντικούς πόρους και χρηματοδοτήσεις, από την ίδρυσή του, το 2016 έως σήμερα στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του.

Δεσμεύουμε 10 εκατομμύρια ευρώ για επόμενα πέντε χρόνια σε προγράμματα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο».

xcy

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline