Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  23:43:43

Δεν τολμούν να πουλήσουν τα «κόκκινα δάνεια» σε ξένα FUNDS σε εξευτελιστικές τιμές. Έρχεται νέα παράταση στο «πάγωμα» πώλησης από τις Τράπεζες. Δεύτερη παράταση για ένα πολύπλοκο αλλά και εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα για δεκάδες χιλιάδες ιδιoκτήτες, Κύριο

Παρά τις πιέσεις από τους Θεσμούς- Τρόικα να πωληθούν τα χρεωμένα αυτά ακίνητα στο 10-15% της αξίας τους σε κερδοσκοπικά συμφέροντα, Κυβέρνηση και Τράπεζες δεν τολμούν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, Φοβούνται τεράστιες -και δικαιολογημένες- διαμαρτυρίες από τους ιδιοκτήτες και οφειλέτες και μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας. Γι αυτό και η νέα αναβολή.

Τα κερδοσκοπικά Fund αυτά αποκτούν μη εξυπηρετούμενα-κόκκινα δάνεια, λειτουργούν με εκβιαστικούς όρους προς τους ιδιοκτήτες και βγάζουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμούς έχοντας πληρώσει μόνο το ένα δέκατο της αξίας τους.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να στείλει το υπουργείο Οικονομίας στην Βουλή προς ψήφιση τροπολογία με την οποία θα δοθεί νέα παράταση στο καθεστώς αναστολής πώλησης κόκκινων δανείων που αφορούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, επιχειρηματικά προς μικρομεσαίες εταιρείες και χορηγήσεις με την εγγύηση του δημοσίου.

Η νέα παράταση θα είναι η δεύτερη κατά σειρά που θα δοθεί. Είχε δοθεί παράταση μέχρι 15 Μαρτίου και θα διαμορφωθεί το νέο χρονικό περιθώριο αναστολής πώλησης για συγκεκριμένες κατηγορίες κόκκινων δανείων, στις 15 Απριλίου 2016.

Όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, δεν απαιτείται για τη νέα παράταση η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Κι αυτό διότι η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης που υπάρχει στην έναρξη των συζητήσεων για την αξιολόγηση του μνημονίου. Συνεπώς επειδή οι διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο που θα διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις της πώλησης των συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων από τις τράπεζες σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων, δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου οπότε εκπνέει η προηγούμενη παράταση, δίδεται μία νέα παράταση. "Και αυτό θα επαναλαμβάνεται για όσο χρειαστεί" σχολίασαν τα ίδια στελέχη.

Όπως αναμένεται η τροπολογία θα αναφέρει ότι το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν.4366/2016 τροποποιείται ως ακολούθως: «Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου αναστέλλεται ως προς τις καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, τις συμβάσεις με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας και τα δάνεια και τις πιστώσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 (Επίσημη Εφημερίδα Λ124/20.5.2003), καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, μέχρι την 15η Απριλίου 2016».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline