Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  21:22:31

Έτοιμη για συμφωνία- υποχώρηση η Κυβέρνηση (Τσακαλώτος, Σταθάκης) για ανεβασμένες τις νέες φορολογίες και κατεβασμένα τα αφορολόγητα όρια. Κύριο

Αυξάνονται οι φόροι για τα ενοίκια. Μειώνεται το αφορολόγητο για πολλούς μικρούς μισθωτούς και εισοδηματίες. Στα μαλακά» οι αγρότες - Πριν το Πάσχα των Καθολικών υπολογίζουν να τα βρουν με τους δανειστές - Παραμένει το μέγα χάσμα στα δημοσιονομικά και φορολογικά.

Οι νέοι περισσότεροι φόροι από εφέτος είναι ένα θέμα ,που έχει μάλλον κλειδώσει στις έως τώρα συνεργασίες των αρμόδιων υπουργών και των Θεσμών. Παραμένουν βέβαια σημαντικές εκκρεμότητες ακόμα. Ανοικτούς λογαριασμούς λ.χ. για την επόμενη συνάντησή τους, σήμερα Τρίτη ή την Τετάρτη πιθανότατα, άφησαν στο φορολογικό και στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση και οι δανειστές, στη σύσκεψη που είχαν την Κυριακή οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, οι ξένοι απεσταλμένοι ενημέρωσαν άμεσα για τις εξελίξεις τούς προϊσταμένους τους σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Ουάσιγκτον για τη νέα ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στους φόρους εισοδήματος. Στην ελληνική διαπραγματευτική διαβλέπουν ότι υπήρξε πρόοδος και δηλώνουν αισιόδοξοι πως η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει έως την ερχόμενη Κυριακή ενδεχομένως.

Ωστόσο, χάσμα παραμένει μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων. Η νέα πρόταση Τσακαλώτου επιχειρεί να ρίξει τα βάρη των τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ επιπλέον που πρέπει να εισπράξει το δημόσιο από φόρους εισοδήματος. Η Τρόικα επιμένει ότι η επιβάρυνση πρέπει να ξεκινήσει από χαμηλότερα.

Αναπόφευκτη φαντάζει η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου. Η Τρόικα ζητά ο φόρος να επιβάλλεται και σε εισοδήματα από 7.000 ή 8.000 ευρώ το χρόνο. Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε πως «προσωπικά θα θεωρούσε "επιτυχία" αν το αφορολόγητο μειωνόταν κατά λίγα μόλις κατοστάρικα» δηλαδή αν το αφορολόγητο μείνει πάνω από τις 9000 ευρώ.

Και έτσι ακόμα όμως, η κυβέρνηση επιχειρεί με την πρότασή της να μεταφέρει βάρη σε εισοδήματα από 25.000 ευρώ και άνω, αλλάζοντας τους συντελεστές και για να αποφύγει μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το αφορολόγητο των 9.550 φαίνεται να αποτελεί παρελθόν, όπως φυσικά και οι εξαγγελίες για αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή το αφορολόγητο θα μειωθεί κοντά στα 9.000-9.200 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσουν και συνταξιούχοι των 700 ευρώ ή ιδιωτικοί υπάλληλοι των 650 ευρώ το μήνα, που ως τώρα απαλλάσσονταν.

Κέρδος θα έχουν πάντως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Οι μεν πρώτοι, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή σύσκεψη, προτείνεται να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς όμως καθόλου αφορολόγητο, κάτι στο οποίο η Τρόικα φέρεται να συμφωνεί. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν μεγάλο δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα, θα μπορούν να φορολογούνται με ελαφρώς μικρότερους συντελεστές φόρου, όπως οι μισθοσυντήρητοι. Από την άλλη, δεν θα γλιτώσουν το 50% όσοι δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

Πιο σίγουροι εμφανίζονται στην κυβέρνηση για την ελάφρυνση των αγροτών, που θα φαίνεται πως θα πέσουν «στα μαλακά» αν η κυβέρνηση αποφύγει να εφαρμόσει την αύξηση φόρου όπως έχει ψηφιστεί στο Μνημόνιο, από 13% σε 20% φέτος και 26% το 2017. «Θα αλλάξει ο τρόπος» έλεγε κυβερνητική πηγή, εννοώντας ίσως ότι το 26% θα φτάσει σταδιακά σε βάθος χρόνου και όχι εντός διετίας.

Σε όλα αυτά όμως έρχεται να προστεθούν οι αλλαγές στην κλίμακα επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που μονιμοποιείται και θα φτάνει και στο 10%, αντί για 8% που ίσχυε.

Από την άλλη, «κλείδωσαν» και οι αυξήσεις φόρων στα ενοίκια, πιθανότατα την βάση όσων έχουν ήδη ψηφιστεί, δηλαδή με φόρους 15% και 35% αντί 11% και 33% που ίσχυαν, αλλά ενδεχομένως και με ένα επιπλέον συντελεστή φόρου 40%-45% για όσους βγάζουν πάνω από 45.000 ευρώ. Μια ακόμη περίπτωση για την οποία η ιδιοκτησία είναι πλέον κατάρα και τα έσοδα από αυτή περίπου αποτέλεσμα ραθυμίας, αν όχι κερδοσκοπίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline