Σάββατο 27 Απριλίου 2024  02:13:59

Σκαστή αθώωση του υπουργού Γ. Σταθάκη για το αδήλωτο 1 εκατ. ευρώ και τα 36 αδήλωτα ακίνητα. Καταψήφισε μόνο ο Νικ. Κακλαμάνης. Ευλογίες της αθώωσης από Γ. Βαρεμένο και ανώτατους δικαστικούς. Αρκέστηκαν στα δικά του στοιχεία και μόνο. Κύριο

Για παρόμοιες περιπτώσεις ταλαιπωρήθηκε και καταδημαγωγήθηκε ο Ισίδωρος Κούβελος και η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς επίσης ο τέως υφυπουργός Πέτρος Δούκας.

Πρόκειται για την τρίτη αθώωση-απαλλαγή στις διαδικασίες της Βουλής του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή πανεπιστημίου και τέως αντιπρύτανη, γόνου εφοπλιστικής οικογένειας και σημερινού υπουργού.

Είχε ξεχάσει να τα δηλώσει μια είχε κάνει δηλώσεις με κάποιες εξηγήσεις για οικογενειακές συνέργειες στα χρήματα και στα ακίνητα.- Οι έρευνες, καταγγέλλει το ΠΟΤΑΜΙ, περιορίστηκαν στα στοιχεία που προσκόμισε ο υπουργός και δεν επεκτάθηκαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών η άλλες έρευνες.
Στο αρχείο αποφάσισε να θέσει την υπόθεση του κ. Γιώργου Σταθάκη με τα ξεχασμένα 1.800.000 ευρώ και τα αδήλωτα 36 ακίνητα η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, μόλις μία ημέρα μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής.

Η απόφαση ελήφθη με έξι θετικές ψήφους έναντι μίας. Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν ο κ. Γιώργος Βαρεμένος (πρόεδρος) και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλουαπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ και τέσσερις ακόμα εκπρόσωποι από τη Δικαιοσύνη και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «υπήρξε ενδελεχής εξέταση των στοιχείων που προσκόμισε ο κ. Σταθάκης και ερευνήθηκε η προέλευση των χρημάτων, χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε επιλήψιμο».

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός οι έρευνες περιορίστηκαν μόνο στα στοιχεία που προσκόμισε ο υπουργός και δεν επεκτάθηκαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση της Επιτροπής. Σύμφωνα, δε, με μέλος της Επιτροπής, η «εξαφάνιση» του 1,8 εκατ. ευρώ οφείλεται σε δανεισμό.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι ο υπουργός μετέφερε τα χρήματα σε λογαριασμό του αδελφού του, προκειμένου να γίνει μια σχεδιαζόμενη επένδυση, η οποία τελικά ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να επιστραφεί το ποσό.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με αφορμή την απόφαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.

Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».

Ποτάμι: Η "αθώωση" Σταθάκη ήρθε με στοιχεία που έφερε ο ίδιος και όχι με άνοιγμα των λογαριασμών του

Ειδική έρευνα από δικαστικό για τα πόθεν έσχες του Σταθάκη

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αντιδρά για το ότι η απόφαση ελήφθη «πίσω από κλειστές πόρτες», ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια

Το γεγονός πως η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, αποφάσισε να βάλει στο αρχείο, την υπόθεση του Γιώργου Σταθάκη με ταξεχασμένα 1,8 εκατομμύρια ευρώ και τα 36 αδήλωτα ακίνητα, την αμέσως επόμενη μέρα από τη συζήτηση στη Βουλή, με θέμα τις υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής, προκάλεσε την αντίδραση του Ποταμιού. Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, χαρακτηρίζει «απορίας άξιο» το γεγονός ότι η αθώωση του υπουργού Οικονομίας έγινε με στοιχεία τα οποία προσκόμισε ο ίδιος, ενώ ζητά να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Τι και αν ξέχασε να δηλώσει 1,8 εκατ. ευρώ και 36 ακίνητα στο πόθεν έσχες... Η υπόθεση Σταθάκη μπήκε πλέον στο αρχείο. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι η "αθώωση" του υπουργού βασίστηκε στα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος και όχι σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του. Η επιτροπή "πόθεν έσχες" της Βουλής καλείται να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη πίσω από κλειστές πόρτες, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση κόπτεται για τη διαφάνεια. Εκτός κι αν στους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα ισχύει το "ό,τι δηλώσεις είσαι..."»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline