Σάββατο 27 Απριλίου 2024  04:57:50

Ο συμβιβασμός Κατρούγκαλου και Τσίπρα με την Τρόικα στις συντάξεις : Περικοπές στις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων, περικοπές στις παλαιές συντάξεις από τις επικουρικές. Κύριο

Με το πρόσχημα της Κυβέρνησης ότι η Τρόικα (κουαρτέτο) ζητάει μεγάλες περικοπές («αίμα» δήλωσε δραματικά ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ τις τελικές κατανομές των περικοπών τις κάνει η Κυβέρνηση) αποκρύπτοντας το ουσιώδες. Πως Τσίπρας και Μαξίμου δεν θα πειράξουν, θα μειώσουν όλες τις συντάξεις. (πέραν από τις υποσχέσεις για 13η σύνταξη τα Χριστούγεννα). Σε όλες αδιακρίτως, διαβεβαίωναν.. Παλιές και νέες, κύριες και επικουρικές, που οι συνταξιούχοι υπολογίζουν και δεν αδιαφορούν για τις περικοπές στη μία κατηγορία ή στην άλλη.

Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Μετά βέβαια το ανομολόγητο θυσιαστήριο των νέων συνταξιούχων με τις μειωμένες απολαυές αναγκαστικά και άδικα.
«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί αύριο.

Στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων οι δανειστές επιμένουν σε προκλητικές αξιώσεις και διατυπώνουν ανεδαφικές απαιτήσεις.
Νωρίτερα ο υπουργός προσερχόμενος στη συνάντηση προετοίμασε για το αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά «το ΔΝΤ θέλει αίμα».
Και αυτό γιατί «θέλει το έλλειμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ των επικουρικών ταμείων να κλείσει μόνο με περικοπές συντάξεων». Αν δεν υπήρχε η διαφωνία για τις επικουρικές συντάξεις, θα υπήρχε συμφωνία στο πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Μπορούμε να είμαστε πιο ελαστικοί», στο αίτημα των θεσμών να πέσει το δίχτυ ασφαλείας των 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης), προκειμένου "να βρεθεί ένας μέσος δρόμος".

«Οι Ευρωπαίοι, ακόμα και αν έχουν διαφορετική στάση σε ορισμένα θέματα, έχουν ενιαίο μέτωπο με το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.
Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο σε όλα τα επίπεδα επί των ανοικτών, εκκρεμών ακόμη και θεμάτων εκτός ατζέντας.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της Αθήνας μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας γιατί στις 22 Απριλίου είναι το Eurogroup.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου, αιτήσεις συνταξιοδότησης που επρόκειτο να κατατεθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου θα εκδίδονταν με βάση τους νέους κανόνες. Τα επικρατέστερο σενάριο που, τώρα, συζητείται με τους Θεσμούς, είναι να ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού για όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν κατατεθεί από την...1η Σεπτεμβρίου του '15 και μετά (αφού ο ν. 4337/15 όρισε ότι ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση το ν.3863/10 θα γινόταν με κριτήριο την έναρξη συνταξιοδότησης μετά την 1/9/15). Δεύτερο σενάριο προβλέπει να εφαρμοστεί από την 1/1/2016, αλλά, σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει, στο μεσοδιάστημα των τεσσάρων μηνών, για μερικές χιλιάδες συνταξιούχων, το ν.3863/10 (τον οποίο θέλει να αλλάξει με το νέο Ασφαλιστικό) ή εναλλακτικά με ό,τι ίσχυε το 2014.

Ποιοι είναι τα «θύματα»

Αν, όπως διαφαίνεται, συμφωνηθεί να υπολογιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις με το σύστημα του νέου Ασφαλιστικού, θα διαψευστούν οι προσδοκίες που έτρεφαν όσοι είχαν σπεύσει να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης για να... αποφύγουν νέες περικοπές. Οπως και οι τελευταίες δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι (με πλήρως θεμελιωμένα δικαιώματα) οι οποίοι ήταν στο... παρά πέντε για να υποβάλουν αιτήσεις λίγο πριν από τη ψήφιση στη Βουλή του νέου Ασφαλιστικού.

Οι... ανεκτές, από την κυβέρνηση, περικοπές στις νέες συντάξεις το 2016 θα φτάνουν το 10%, εφόσον συμφωνηθεί ο υπολογισμός τους με τα νέα δεδομένα και οι Θεσμοί δεχτούν το σχέδιο Κατρούγκαλου το οποίο προβλέπει (στο άρθρο 48) ότι «σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδόμενης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της υπό κρίση διαφοράς θα καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά». Για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν το 2017, προβλέπεται να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά το 1/3 της διαφοράς και για αιτήσεις οι οποίες επρόκειτο να κατατεθούν το 2018 το 1/4 της διαφοράς, ενώ από το 2018 θα έρθουν μειώσεις και για τους ήδη συνταξιούχους («μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το επιπλέον ποσό - η προσωπική διαφορά - θα απομειώνεται μέχρι την τελική αντιστοίχηση με τις συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν»).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline