Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  11:07:15

Να, γιατί μαζεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Έρχονται νέες αφαιμάξεις από ΕΥΔΑΠ, άλλα Ταμεία και ΔΕΚΟ. Κύριο

Τα κρατικά έσοδα φτάνουν να μισοπληρωθούν συντάξεις μόνο τον Μάιο. Έχουν ήδη μεταφερθεί τα αποθεματικά της Βουλής, των νοσοκομείων του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ.

Δύσκολες ώρες φαίνεται ότι περνούν τα ταμεία του κράτους με την ρευστότητα να απουσιάζει γεγονός που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε συγκέντρωση των αποθεματικών του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι και πέρσι είχαν συγκεντρωθεί ποσά από διάφορους φορείς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή μισθών και συντάξεων. Τότε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας όσων κεφαλαίων οι δημόσιοι οργανισμοί δεν χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές διαρροές η Βουλή συναίνεσε στην μεταφορά των αποθεματικών της ύψους 67 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο έχουν μεταφερθεί και τα αποθεματικά των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με διαρροές μέσω συνεργατών του Προέδρου της Βουλής, η σχετική απόφαση «είναι προς το συμφέρον της Βουλής και του Δημοσίου». Μάλιστα διατύπωναν αιχμές για την άρνηση της προκατόχου του να παραδώσει τα αποθεματικά της Βουλής πέρυσι το καλοκαίρι, λέγοντας ότι «αν είχε γίνει αυτό η Βουλή θα είχε κερδίσει 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις των επιτοκίων».

Αργότερα, σε μια από τις πολλές αναρτήσεις της στο Twitter, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καταφερθεί κατά του πρωθυπουργού καλώντας τον «να εξηγήσει τελικά τι έγινε με τα αποθεματικά, πώς χρησιμοποιήθηκαν και γιατί ζητούσαν να πάρουν και αυτά της Βουλής». «Από τα αποθεματικά της Βουλής, σε πείσμα των επιθέσεων Μάρδα - Δραγασάκη - Μαξίμου, δεν πειράχθηκε ούτε ευρώ και η απόφαση αυτή δικαιώνεται», είχε υποστηρίξει η τέως Πρόεδρος της Βουλής, η οποία είχε συγκρουστεί για το θέμα σφοδρά με τον διάδοχό της κ. Βούτση.

Με νέα ανάρτησή της η κυρία Κωνσταντοπούλου εκφράζει την οργή της για την απόφαση αυτή: «Τα αποθεματικά-ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής είναι για την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος, όχι για τα δόντια Κυβ/σης-δανειστών», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Τα κρούσματα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το υπουργείο υγείας ζητούσε εγγράφως από τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων να ενημερώσουν για τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ αποφάσισε ήδη να μεταφέρει την περασμένη Παρασκευή 100 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Reuters: Τα λεφτά στα ταμεία φτάνουν μέχρι τα τέλη Μαίου

Εως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου επαρκούν τα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του κράτους, σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν μιλήσει στο πρακτορείο Reuters.
Σε ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα με τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου, το πρακτορείο μεταδίδει ότι η κυβέρνηση έχει δανειστεί χρήματα τα οποία φορείς όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι εταιρείες κοινής ωφελείας πρέπει να μεταφέρουν στην Κεντρική Τράπεζα εάν δεν τα χρειάζονται για άμεση χρήση.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι» αναφέρει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι «όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».
«Είμαστε σε έναν ανώμαλο δρόμο από τα μέσα του Απριλίου. Ομως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου εάν χρειαστεί» δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποσά 9 έως 10 δισ. ευρώ μέσω συμφωνιών επαναγοράς ομολόγων από πέρυσι. Από αυτές τις συμφωνίες, οι περισσότερες έχουν ανανεωθεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters.
«Το ετήσιο κέρδος για τα μετρητά αυτά ήταν κατά μέσο όρο 3,7% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και η απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια, καλύτερη απ' ότι θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες« δηλώνει στο Reuters ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι αυτόν τον μήνα, οι δημόσιοι φορείς, μεταξύ αυτών η Βουλή και ο ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εκτός από τα ταμειακά διαθέσιμα που φορείς του δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας υπάρχουν ορισμένα δισ. ευρώ που τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσω repos, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σκληρά σχόλια της αντιπολίτευσης για τα ταμειακά διαθέσιμα

Για νέο ριφιφί από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απόφαση συγκέντρωσης των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Πριν από ένα χρόνο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ξεκίνησε τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Άδειασε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Πήρε τα διαθέσιμα από τους Οργανισμούς του Δημοσίου, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει νέο ριφιφί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας:

«Σπάει τους κουμπαράδες και παίρνει τη λιγοστή ρευστότητα που έχει απομείνει από τα Νοσοκομεία, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και τη Βουλή. Η Κυβέρνηση αμετανόητη, αποδεικνύει ότι δεν μαθαίνει από τα λάθη της που ζημίωσαν τους πολίτες και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

Η ΝΔ επαναφέρει, δε, το θέμα των εκλογών, επισημαίνοντας πως «η υπηρεσία που μπορεί πλέον να προσφέρει στη χώρα» η κυβέρνηση είναι «να φύγει τώρα».

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση για συγκέντρωση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος εξαπέλυσε το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για «'κόκκινα' ταμεία αντί για πασχαλινά αυγά» και «νέα βύθιση της οικονομίας αντί για την ανάσταση που περιμένει ο κ. Τσίπρας να έρθει το Μεγάλο Σάββατο».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 'σκουπίζει' αδιακρίτως τα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αδιαφορεί για τα ασθενοφόρα που είναι χωρίς βενζίνη και για τα νοσοκομεία που δεν έχουν γάζες, πλην όμως μαζεύει ό,τι χρηματικό διαθέσιμο βρίσκει για να βγάλει το Πάσχα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Με αφορμή δε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πως «η κυβέρνηση είναι γεμάτη ιδέες για κάθε είδους ζήτημα», το Ποτάμι σημειώνει: «Η επανάληψη φαίνεται ότι ...δεν είναι μητέρα μαθήσεως καθώς στην προκειμένη περίπτωση η ιδέα ήταν δανεισμένη από την περυσινή 'χειρότερη διαπραγμάτευση της χρονιάς 2015', τίτλος που απένειμε το τμήμα Νομικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Θυμίζουμε πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας όσων κεφαλαίων δεν χρειάζονται οι δημόσιοι οργανισμοί για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Ίσως η μοναδική διαφορά από πέρυσι τέτοιο καιρό είναι ότι ο ΠτΒ κ. Βούτσης έδωσε με ευκολία τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής ενώ η προκάτοχός του κυρία Κωνσταντοπούλου το είχε παζαρέψει» καταλήγει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline