Σάββατο 27 Απριλίου 2024  00:51:22

Οριστικό τέλος στο «ροζ χαρτονόμισμα» των 500 ευρώ, σε δυο φάσεις. Από σήμερα, ίσως, σταματάει η εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων και αρχίζει η σταδιακή απόσυρση μέχρι την απαγόρευση. Κύριο

Πολλούς μήνες τώρα η Ιστοσελίδα μας έχει καλύψει με πολλά δημοσιεύματα και αποκλειστικές πληροφορίες τον όλο προβληματισμό γύρω από το νομισματικό αλλά και..ποινικό αυτό πρόβλημα.

Όπως είχε αναγγελθεί και είχαμε καταγράψει εδώ και καιρό. Τέλος στην εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ αναμένεται να βάλει σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).

Υπέρμαχοι του περιορισμού της κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος του ευρώ με τη μεγαλύτερη αξία ήταν πάντοτε οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, η εμπειρία των οποίων καταδεικνύει, ότι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ διευκολύνουν την τέλεση εγκλημάτων και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών πράξεων, καθιστώντας τη φυσική μεταφορά μετρητών ευκολότερη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της WSJ, τα υφιστάμενα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα συνεχίσουν να βρίσκονται εν ισχύ, δεν θα καταργηθούν και δεν θα αποσυρθούν άμεσα από την κυκλοφορία.

Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέχρι την αντικατάσταση όλων των αξιών χαρτονομισμάτων ευρώ από νέου τύπου χαρτονομίσματα Euro 2, των οποίων η μεγαλύτερη αξία θα είναι τα 200 ευρώ και όχι τα 500 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.
Η αντικατάσταση των πρώτων χαρτονομισμάτων ευρώ του 2002 από νέου τύπου χαρτονομίσματα Euro 2 ξεκίνησε το 2013 και μέχρι στιγμής έχουν αντικατασταθεί τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ.

Μετά και από την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων 200 ευρώ τύπου Euro 2 σε λίγα χρόνια, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα μπορούν να ανταλλαγούν μόνον στις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, με ίση αξία μικρότερων χαρτονομισμάτων ευρώ.
Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο η ΕΚΤ, ενδέχεται η ανταλλαγή χαρτονομισμάτων 500 ευρώ σε κεντρικές τράπεζες πάνω από μία συγκεκριμένη συνολική αξία να συνοδεύεται από την υποχρέωση του κομιστή τους να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο έφτασε να κατέχει τα χαρτονομίσματα.
ΠΗΓΗ: WSJ

ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ- ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ
Ντράγκι: «Το μοβ 500ευρω πρέπει να καταργηθεί, γιατί αποτελεί πλυντήριο μαύρου χρήματος». Παγκόσμια αναστάτωση για τους κατόχους. Κύριο
Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 14:36

-Η πορεία προς την κατάργηση δεν θα είναι σύντομη αλλά θα διαρκέσει μάλλον τρία έως τέσσερα χρόνια μετά την οριστική απόφαση από την ΕΚΤ.
Παγκόσμια αναστάτωση και ανησυχία από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αλλά και τις δηλώσεις κορυφής από τραπεζίτες ότι πρέπει να τελειώσει η βασιλεία του μεγαλύτερου χαρτονομίσματος της ΕΕ, που κατηγορείται ότι έχει μεταβληθεί σε βολικό όργανο είτε για δωροδοκίες και αθέμιτες συναλλαγές είτε για εγκληματικές δραστηριότητες γύρω από μεγάλα ποσά που προέρχονται από το εμπόριο όπλων, τα ναρκωτικά, τα καζίνο, τη σωματεμπορία κ.λπ.
Το επίμαχο χαρτονόμισμα αποτέλεσε το αντικείμενο νέας ερώτησης προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ερώτηση για πιθανή λήψη μέτρων για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ απάντησε πως το χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται για πολλές «παράνομες δραστηριότητες» και ότι η ΕΚΤ εξετάζει την ανάληψη δράσης σε αυτό το μέτωπο. Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο. Συγκεκριμένα, εξέφρασε τους σχεδιασμούς ότι η κατάργησή του πρέπει να γίνει σταδιακά και με διάστημα προσαρμογής των σημερινών κατόχων τα δύο με τρία χρόνια τουλάχιστον.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτό το σημείο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναντά τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίας, η οποία θεωρεί το 500ευρω νόμισμα αποθησαυρισμού και άρα νόμισμα το οποίο αποσύρει από την κυκλοφορία τραπεζογραμμάτια και ισχυροποιεί το ευρώ. Η αντικατάσταση του 500ευρου θα οδηγήσει στην απώλεια αυτού του πλεονεκτήματος, για μία χώρα που επιμένει σθεναρά στο σκληρό ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας το θέμα έχει ειδικό ενδιαφέρον λόγω των capital controls, αλλά και επειδή πολλοί καταθέτες έχουν κάνει αναλήψεις σε 500ευρα, αφού με αυτό τον τρόπο αποθήκευσαν σε θυρίδες μεγάλα ποσά.

Ανταλλαγή

Το 500ευρω πάντως δεν θα καταργηθεί. Απλώς θα σταματήσει η εκτύπωσή του και όσα νομίσματα περιέρχονται στις τράπεζες δεν θα επανέρχονται στην κυκλοφορία έως ότου ελαχιστοποιηθούν. Αρα θα συνεχίσει να αποτελεί μέσο συναλλαγής.
Ωστόσο, επειδή οι τράπεζες δέχονται αιτήματα να αλλάξουν τα 500ευρα των πελατών τους προέβλεψαν διαδικασία, η οποία αλλάζει τα νομίσματα των 500 ευρώ με άλλα μικρότερα της αρεσκείας του πελάτη, αφού πρώτα τα χρήματα κατατεθούν σε λογαριασμό του πελάτη με τα απαραίτητα γι' αυτό τον σκοπό δικαιολογητικά.

Στη συνέχεια μπορεί να γίνεται ανάληψη όλου του ποσού σε μικρότερα νομίσματα. Ομως αυτό θα ισχύσει για οποιαδήποτε αλλαγή χαρτονομίσματος οποιασδήποτε αξίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline