Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022  13:48:42

Αχρείαστη η βιασύνη του Σαββατοκύριακου για συζήτηση και ψήφιση του Ασφαλιστικού- Φορολογικού. Δεν θα υπάρξει σήμερα, ούτε οριστική ούτε σημαντική συμφωνία στο Eurogroup. Μάλλον στασιμότητα και στο Δημόσιο Χρέος. Κύριο

Νέα αποφασιστική φάση και των δύο θεμάτων στο επόμενο Eurogroup στις 14 Μαΐου. Μάλλον στασιμότητα και στο Δημόσιο Χρέος, μετά τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.


Χωρίς απόφαση αναμένεται το αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. Οι αποστάσεις ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ελληνική κυβέρνηση ήταν εμφανείς σε επιστολές τους, οι οποίες όλες διέρρευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες και δείχνουν το χάσμα που τους χωρίζει αλλά και την δυσκολία για οποιαδήποτε συμφωνία αύριο.

Έτσι από την μία είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση να γίνει εκταμίευση ποσού που θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας (20 Ιουλίου η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης πάνω από 2 δισ τα οποία χωρίς δόση δεν διαθέτει). Φαίνεται πως η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση άμεσα.

Όσον αφορά το μηχανισμό για επιπλέον μέτρα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολύ κοντά στην ελληνική καθώς δεν πιέζει ούτε για νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, περισσότερο ταυτοποίηση των τομέων από τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές και δεύτερον υποστηρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα θα παρθούν μόνο αφού έχουν επικυρωθεί τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ.

Όσον αφορά το χρέος εκεί αναμένεται να γίνει έντονη συζήτηση καθώς από την μία το ΔΝΤ έχει εκφράσει ξεκάθαρα μέσω της επιστολής της κ. Λαγκάρντ πως «πιστεύουμε ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα» κάτι που μία σειρά από κράτη μέλη όπως η Γερμανία αλλά και η Φινλανδία, Πορτογαλία και Ιρλανδία θα προβάλουν αντίσταση. Απόφαση δεν αναμένεται στην καλύτερη των περιπτώσεων να συμφωνήσουν οι υπουργοί οικονομικών σε ένα τρόπο εργασίας για το χρέος λέει ευρωπαίος αξιωματούχος στην "Κ".

Μιλούν μόνο για ελάφρυνση και όχι για κούρεμα
Βερολίνο: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η συζήτηση για το χρέος

«Το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο» ανέφερε εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε σήμερα προς το Ρόιτερς ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο.

Αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον ζήτημα του χρέους.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, το Ταμείο όμως από την πλευρά θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους, ο γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα νερό στο κρασί του και να προβεί σε παραχωρήσεις, μολονότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση.

Υπέρ της ελάφρυνσης και ο Ζ. Γκάμπριελ. Έτσι τουλάχιστον διαβάζουν τις εξελίξεις πολλοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τις δηλώσεις του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς το Ρόιτερς ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο γερμανός αντικαγκελάριος δεν θα διαφοροποιούνταν τόσο απροκάλυπτα τη δεδομένη χρονική στιγμή από τις θέσεις του Β. Σόιμπλε και των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών εν γένει, εάν δεν ήταν σίγουρος ότι επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα. Βέβαια και ο Ζ. Γκάμπριελ μιλάει για ελάφρυνση και όχι για κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτει ως γνωστόν κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση και όχι μόνο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline