Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  02:13:35

Με τροπολογία της νύχτας. Παγώνουν για 2 χρόνια οι «ωριμάνσεις» στα ειδικά μισθολόγια εννέα κλάδων, δηλαδή καθηλώνονται πιο πολύ οι κάθε είδους νόμιμες αυξήσεις, από τις πολυετίες, τα επιδόματα έως τις υπερωρίες. Κύριο

Από αυτή την εξέλιξη θίγονται όλα τα ειδικά μισθολόγια δηλαδή αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, μέλη ΔΕΠ, γιατροί ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, μουσικοί. Νέες περικοπές σε άλλες που έχουν προϋπάρξει τα τελευταία χρόνια, με μεγάλες μειώσεις 40 και 5Ο% συνολικά στους περισσότερους κλάδους.

Κυβερνητικός στόχος να εξοικονομηθούν 118 εκατ. ευρώ

Παγώνει, για δύο χρόνια, κάθε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, με κυβερνητικό στόχο να εξοικονομηθούν 118 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ στο πολυνομοσχέδιο, η αναστολή στις αυξήσεις θα διαρκέσει από 1ης Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αναστέλλεται με τροπολογία κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργιών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, επιλογή που δείχνει ότι η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά είναι χειρότερη από όσο νομίζουμε και εμφανίζει η Κυβέρνηση και πως είναι πολύ πιεστικές οι ανάγκες του Κράτους για έσοδα.

Σύμφωνα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκε την Παρασκευή στο πολυνομοσχέδιο, η αναστολή θα έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, οι διατάξεις αυτές κρίνονται για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι ανάλογες με τη διετή αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης για τους υπαλλήλους του ευρύτερου τομέα.

Από την προτεινόμενη ρύθμιση επέρχεται εξοικονόμηση δαπάνης για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 118 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο έτη.

Χουλιαράκης: Ξεχάστε μείωση φόρων νωρίτερα από ένα με δύο χρόνια

«Εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά με τρόπο που θα δημιουργήσει χώρο για να μειωθούν οι φόροι μετά από 1 με 2 χρόνια»

Την καρδιά περιβόλι έκανε στους φορολογούμενους για άλλη μία φορά ο Γιώργος Χουλιαράκης, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να ζήσουν με την φοροκαταιγίδα τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι παίρνοντας λίγα από πολλούς κι ο άλλος πολλά από λίγους. Ο πρώτος σημαίνει μείωση φόρων κι ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών, αλλά οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες, που θέλει η ΝΔ και σημαίνει περαιτέρω αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά με τρόπο που θα δημιουργήσει χώρο για να μειωθούν οι φόροι μετά από ένα με δύο χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο κ. Χουλιαράκης, εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι ο περιβόητος «κόφτης» δεν θα χρειαστεί τελικά να ενεργοποιηθεί, καθώς όπως είπε είναι βέβαιοι πως θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα τόσο για το τρέχον έτος όσο και για την επόμενη διετία έως το 2018.

Γνωρίζοντας, ωστόσο, πως «ο διάολος έχει πολλά ποδάρια», έσπευσε αμέσως μετά να διατηρήσει μία επιφύλαξη, υποστηρίζοντας ότι «το μόνο ρίσκο που βλέπω είναι αν δεν πιαστούν οι ρυθμοί μεγέθυνσης που προβλέπει η κυβέρνηση και οι θεσμοί».

«Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο σε σχέση με όσα προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου» υποστήριξε, απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «η οικονομία έχει πάει καλύτερα από προβλέψεις και τα έσοδα το ίδιο και τα δημοσιονομικά μέτρα που υποχρεωνόμαστε να νομοθετήσουμε είναι λιγότερα απ' όσα προέβλεπε η συμφωνία Αυγούστου... Όποιος διαφωνεί να καταθέσει εγγράφως για το αντίθετο».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline