Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  12:56:26

Μάλλον καλά νέα για τον Αλ. Τσίπρα και την Ελλάδα σήμερα. Τέσσερις σοβαρές προβλέψεις για το σημερινό EUROGROUP για όλες τις εξελίξεις, Με πρώτη τα 10-11 δις ως συνολική δόση προς τη χώρα μας. Το ΔΝΤ, η Γερμανία και το θέμα του Χρέους. Κύριο

Reuters: Η Ελλάδα θα πάρει το «ΟΚ» για τη δόση την Τρίτη, αλλά όχι ελάφρυνση χρέους. Τι προβλέπουν Βloomberg, Politiko και εκπρόσωπος Σοιμπλε.


Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, σύμφωνα με το Reuters.
Μετά από εξάμηνη καθυστέρηση, η ευρωζώνη είναι πιθανό να πει την Τρίτη ότι η Ελλάδα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 10 δισ. ευρώ, αλλά η Αθήνα δεν θα εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, εξαιτίας των διαφορών της ΕΕ με το ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αισιοδοξώ ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα δώσουμε τη δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ, που θα απομακρύνει κάποια από τη λεγόμενη πίεση του Grexit και ελπίζω θα φέρει πίσω τους επενδυτές στην Ελλάδα», σχολίασε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες, είχε εμφανιστεί απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της Τρίτης.
Αλλωστε, Γερμανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι απίθανη μία συμφωνία την Τρίτη.

Αντί για αυτό, αναφέρει το Reuters, η Γερμανία υπολογίζει στην Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να πείσει τους άλλους στο Ταμείο να υποχωρήσουν στην απαίτηση για απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα και να δεχθούν έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και τα δεδομένα.

Bloomberg: €11 δισ. στην Ελλάδα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό προσχέδιο απόφασης για το Eurogroup

Κλείδωμα χαμηλών επιτοκίων, επιμήκυνση και περίοδοι χάριτος, οι λύσεις για το χρέος
Στο ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων, «κλείδωμα» των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και μια περίοδο χάριτος, και τις τρεις, δηλαδή, προϋποθέσεις που είχε θέσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει σύμφωνα με το Bloomberg το ευρωπαϊκό προσχέδιο απόφασης για το αυριανό Eurogroup.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg προβλέπεται η εκταμίευση της δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EwG και το Eurogroup, από τη δόση, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η Ελλάδα θα λάβει τη δόση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.
Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.
Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.

Ο ΦΕΤΙΝΟ ΔΡΑΜΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ»
Politico: Το «do-or-die» αυριανό Εurogroup και η νευρική ρητορική της Αθήνας

«Η μοίρα της Ελλάδας φαίνεται για άλλη μια φορά να κρέμεται από μια κλωστή», γράφει το σάιτ Politico. Και εξηγεί το γιατί.
«Ολα τα σημεία-κλειδιά φαίνεται να έχουν μπει στη θέση τους: Ενώ πλησιάζει για την Ελλάδα η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή χρέους πολλών δισ. ευρώ, αυξάνεται η νευρική ρητορική από την Αθήνα και έρχεται άλλη μία "do or die" συνάντηση στις Βρυξέλλες (σ.σ.: εννοεί το αυριανό Eurogroup)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και εστιάζει αλλού την αιτία του φετινού δράματος: «Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο λόγος για το δράμα του τρέχοντος έτους δεν είναι η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα. Είναι η διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το εάν και πότε θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας».
«Τις τελευταίες ημέρες, οι δύο πλευρές έχουν μαλακώσει τις θέσεις τους και εγγυώνται ότι η Αθήνα θα λάβει την τελευταία οικονομική ένεση. Το Βερολίνο και το ΔΝΤ φαίνονται πρόθυμα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στην αυριανή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Και ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν ρευστές, το πιθανότερο είναι να μειωθεί τουλάχιστον ένα μέρος της πίεσης προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να της δοθεί μια οριστική ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε από την Ιαπωνία ότι «συνεχίζω να πιστεύω ότι είχα δίκιο όταν έλεγα πως δεν θα έχουμε νέα κρίση γύρω από την Ελλάδα, αλλά ένα λογικό αποτέλεσμα», με το δημοσίευμα του Politico να σχολιάζει ότι «ακόμα κι αν το Βερολίνο και το ΔΝΤ βρουν ένα τρόπο για να κρατήσουν το Ταμείο στο πρόγραμμα, η υποβόσκουσα κόντρα τους για τη βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι πιθανό να επιλυθεί πλήρως».

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα βάζει στο κάδρο και τις γερμανικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, αναφέροντας ότι «ο Σόιμπλε και η Μέρκελ το τελευταίο διάστημα ανησυχούν περισσότερο για τον Γερμανό ψηφοφόρο παρά για την Μπούντεσταγκ. Αλλωστε, η Μέρκελ έχει αρκετή δύναμη στο κόμμα της για να περάσει τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα. Αυτό που θέλει η Μέρκελ, ενόψει των γερμανικών εκλογών και βλέποντας το αντιευρωπαϊκό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" να αυξάνει την επιρροή του, είναι να αποφύγει άλλη μία πολιτική διαμάχη με αφορμή την Ελλάδα. Παρά τα δημοσιεύματα του παρελθόντος, οι Γερμανοί (και οι αγορές) έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα. Τα θέματα για την Ελλάδα βρίκονται πια στις πίσω σελίδες των εφημερίδων. Και η Μέρκελ θέλει να τα διατηρήσει έτσι».

Σόιμπλε: Απαράλλαχτη η θέση της Γερμανίας για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ
«Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος»

«Η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει» διεμήνυσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, επισήμανε ωστόσο ότι στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία «πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις» και ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στην αυριανή (Τρίτη) συνεδρίαση του Eurogroup τόσο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο και για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και την πιθανή εκταμίευση δανειακής δόσης και το ύψος της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, αλλά δεν πρόκειται να συγκατατεθεί στο να ανοίξει άμεση συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως διαρρέται από το Βερολίνο, υπάρχει σκέψη για νέο Eurogroup στις αρχές Ιουνίου για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

«Αύριο συνεδριάζει το Eurogroup, σήμερα το EuroWorking Group. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις, αλλά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου στέκουν από μόνες τους», δήλωσε από την πλευρά της η κ. Τίσενχάουζεν και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη,αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Οδεύουμε προς μια σημαντική συνάντηση αύριο, σήμερα ακόμη γίνεται σημαντική προεργασία των υφυπουργών. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει».

Όσον αφορά δε το πώς ο κ. Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ενώ το ΔΝΤ επιμένει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπός του ζήτησε υπομονή μέχρι το αυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Ιαπωνία. «Δεν μπορώ εδώ να προκαταλάβω την αυριανή συνάντηση του Eurogroup. Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά αυτό που είπα σε ό,τι αφορά τη θέση μας για πιθανή ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ και τη δήλωση του υπουργού το Σαββατοκύριακο. Όλοι μας τώρα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει αύριο», δήλωσε.

-Ερωτώμενη σχετικά με το ύψος της επόμενης δανειακής δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αντικείμενο πολλών αναφορών στα ΜΜΕ, η κ. Τισενχάουζεν επισήμανε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πλάνο εκταμίευσης με συγκεκριμένους αριθμούς. «Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορές για λιγότερο ή περισσότερο δεν έχουν βάση. Σίγουρα υπάρχουν ιδέες, αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Είμαστε ακόμη στη φάση της πρώτης αξιολόγησης. Αύριο είναι η κεντρική συνάντηση, όλα τα άλλα ερωτήματα τίθενται μετά», τόνισε, ενώ αρνήθηκε να αξιολογήσει τα μέτρα που ψήφισε χθες η Αθήνα και το αν επαρκούν. «Δεν εναπόκειται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ή στη γερμανική κυβέρνηση να αξιολογήσουμε το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών βημάτων στην Ελλάδα. Αυτό το κάνουν οι θεσμοί. Αναφέρθηκε η ψήφιση στη Βουλή χθες το βράδυ. Είμαι σίγουρη ότι αύριο στο Eurogroup θα κατατεθεί από τους θεσμούς μια έκθεση για το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παρακαλώ να την περιμένουμε», κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει υπόψη της την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα εξέφρασε νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline