Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  03:57:04

Οργιάζει τόσο καιρό η κλοπή ΦΠΑ και οι άλλες παρανομίες στα νησιά, και τώρα ξύπνησαν: Απειλούν με λουκέτα έως 30 ημέρες τις «αδιόρθωτες» παραβατικές επιχειρήσεις. Κύριο

Πανικός στο υπουργείο Οικονομικών για τη μεγάλη απώλεια εσόδων σε περιοχές με μεγάλη τουριστική και εμπορική κίνηση, χωρίς έγκαιρο σχεδιασμό και έλεγχο.

Αγωνία επικρατεί στην κυβέρνηση, και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο, για το μεγάλο κύμα φοροδιαφυγής στα νησιά. Μπορεί τα έσοδα του Μαίου να ήταν θετικά, όμως, αυτό δεν κρύβει το χάος που επικρατεί στα νησιά.

Μετά από ευρεία σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς για το πώς θα αντιμετωπιστεί καίρια η μικρομεσαία φοροδιαφυγή, ο Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν «λουκέτο» σε όσους φοροδιαφεύγουν καθ' υποτροπήν.

Όπως διευκρίνισε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους, κλείνοντας καταστήματα ακόμα και για 30 ημέρες- όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις- και θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους κατά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδουν τα προβλεπόμενα παραστατικά. Εάν οι ίδιοι πιάνονται στα πράσα- κατά το κοινώς λεγόμενο- για δεύτερη φορά, τότε θα μπαίνει «λουκέτο» για 48 ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Με δεδομένο ότι τα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις έχουν ελαχιστοποιηθεί και δεν αποτελούν, πλέον, φόβητρο αλλά μάλλον κίνητρο φοροδιαφυγής, η ΓΓΔΕ πέρα από την ενεργοποίηση των διατάξεων για τα «λουκέτα», θα φτιάξει «μαύρη» λίστα, στην οποία θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται με μεγάλες αποκλίσεις τζίρου. Συγκεκριμένα, εάν οι εισπράξεις που παρουσιάζουν τις ημέρες των ελέγχων είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες ημέρες, τότε θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα και θα οδηγούνται σε τακτικό έλεγχο. Τα κριτήρια, τα όρια αποκλίσεων και οι ελεγκτικές διαδικασίες θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο, στην οποία θα ληφθούν υπόψιν οι πρακτικές που ακολουθούν ελεγκτικές μονάδες άλλων χωρών.

Έχοντας ήδη χαθεί ο Ιούνιος, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να δώσει οδηγίες για «κύμα» προληπτικών ελέγχων, με στόχο να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, με μόνο παρήγορο το ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ από τα μεγάλα αστικά κέντρα κάλυπταν ως το Μάιο τις απώλειες από τους τουριστικούς προορισμούς.

Στη σύσκεψη με τους φορείς τέθηκαν στο τραπέζι προτάσεις που συνέκλιναν στο ότι μόνο μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να υψωθεί ανάχωμα στη φοροδιαφυγή, χωρίς να απαντηθεί, πάντως, το γιατί έχει καθυστερήσει τόσο η νομοθέτηση για τη χρήση πλαστικού χρήματος, που εκκρεμεί από το Φθινόπωρο. Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος παρατήρησε, μάλιστα, ότι είναι μύθος πως αποτελεί εμπόδιο το ύψος των προμηθειών, καθώς αυτές διαμορφώνονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας. Συζητήσαμε λύσεις σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουμε μια ισχυρή συμμαχία κατά της φοροδιαφυγής για να προστατέψουμε τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά», δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής μετά τη συνάντηση με τους φορείς.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος ( ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακής ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στη συνάντηση έγινε ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή η οποία -όπως είπε- έχει ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση σχετική τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών χαρακτηριζοντάς τες σωστή κίνηση.
Μιλώντας στον Real FM ο κ. Πιτσιλής τόνισε:
«Το προσωπικό ποτέ δε είναι επαρκές. Θεωρώ ότι με τις κατάλληλες στοχεύσεις, το μήνυμα θα περάσει. Ο έλεγχος έχει τον χαρακτήρα του παραδειγματισμού. Όσο καλά και αν είναι 0ργανωμένη μία φορολογική διοίκηση, είναι αδύνατον να έχει έναν ελεγκτή για έναν ελεγχόμενο. Αυτό δεν υπάρχει».

«Αυτό το λέω», πρόσθεσε, γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας . Είναι και της φορολογικής διοίκησης, βεβαίως και του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εν τέλει και των ίδιων των πολιτών. Γιατί κάθε φόρος, ο οποίος δεν πληρώνεται από κάθε απόδειξη που εκδίδεται, έρχεται και αφαιρείται με άλλο τρόπο από το πορτοφόλι μας. Και δεν είναι τσιτάτο αυτό, το έχουμε δει, τα τελευταία 6 χρόνια αυτό έχει γίνει νομοθετικά».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline