Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  16:25:47

Καταπέλτης η Ολγα Κεφαλογιάννη στη Βουλή για τη συμφωνία ΟΛΠ- COSCO. O αναξιόπιστος υπουργός Δρίτσας. Η δικαίωση των Κων. Καραμανλή, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη Γ. Βουλγαράκη, αλλά και του Αντ. Σαμαρά. Κύριο

Υπήρξαν διορατικοί και τολμηροί πρωτεργάτες και θεμελιωτές της εγκατάστασης των Κινέζων στον Πειραιά και της μετατροπής του σε διεθνές μεσογειακό λιμάνι.

-Ηταν μια συναρπαστική συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου απογυμνώθηκε η παλιά δημαγωγία και η σημερινή ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικών παραγόντων.

Πρώτη πολιτική ήττα. Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε και ότι η σύμβαση παραχώρησης κινείται στον καμβά της ΝΔ η οποία όμως δεν υπερψήφισε διατυπώνοντας επιφυλάξεις. «Ναι» από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Δεύτερη ήττα συνολική. Κύριο χαρακτηριστικό της διαδικασίας, η οποία θα κλείσει αύριο στην Ολομέλεια, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικώς ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας αλλά και συνολικά οι βουλευτές του πλειοψηφούντος κόμματος, βρίσκονται στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης εξαιτίας των γνωστών θέσεών τους στο παρελθόν, κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμένος Πειραιώς. Τρίτη ήττα, όσα σημειώθηκαν με την οργισμένη διαμαρτυρία της κινέζικης εταιρείας για πλαστογραφίες και συνέπειες στη συμφωνία, η οποία πριν σταλεί στη Βουλή από τον υπουργό Ναυτιλίας είχε συμφωνηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις ευλογίες του ίδιου του Πρωθυπουργού.

«Προκαλέσατε, όταν επιχειρούσαμε επενδύσεις, τεράστια ζημιά με τις ακραίες θέσεις σας, αλλά και στη συνέχεια έως σήμερα με τη διγλωσσία σας. Άλλα έλεγε ακόμα και ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και άλλα σήμερα ως υπουργός ο κ. Δρίτσας» είπε μεταξύ άλλων η εισηγήτρια της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη και καταλόγισε στην κυβέρνηση «απύθμενο θράσος, ψέμματα και συστηματική παραπλάνηση» των πολιτών.

«Το μόνο σας μέλημα είναι να παραμείνετε στην εξουσία και σε αυτό το στόχο θυσιάζετε το μέλλον του λαού», πρόσθεσε. Δεν σταμάτησε έως εδώ, συνέχισε-όπως θα δούμε πιο κάτω- το σφυροκόπημα. Γενικά μια αξιόλογη κοινοβουλευτική και πολιτική εμφάνιση της πρώην υπουργού, η οποία μάλλον αδικείται και υποβαθμίζεται όταν συνηθίζουν να την εμφανίζουν ως στάρλετ, με διακεκριμένο μπούστο, με μπικίνι, με κομψά φορέματα και μόνο.

«Από το λιμάνι της αγωνίας (Σ.σ. τίτλος του δημοτικού συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές) περάσατε στην αγωνία της διατήρησης της εξουσία. Υπήρξατε πρωτοπόρος στις διαδηλώσεις «κατά του ξεπουλήματος του ΟΛΠ», σχολίασε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), απευθυνόμενος στον κ. Δρίτσα. Επικριτικοί των χειρισμών της κυβέρνησης εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, ενώ σφοδρή κριτική άσκησε η κυρία Μανωλάκου (ΚΚΕ) : «Η διαδικασία είναι σκάνδαλο» τόνισε. Γενικά η όλή συζήτηση ανάδειξε άλλοτε με ρητές αναφορές και άλλοτε με γενικού χαρακτήρα τους πρωτεργάτες και οραματιστές της «απόβασης» των Κινέζων στον Πειραιά.

Σε αντίθεση με τον αναξιόπιστο υπουργό Ναυτιλίας Δρίτσας ήταν εμφανής η δικαίωση των Κων. Καραμανλή, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη Γ. Βουλγαράκη αλλά και του Αντ. Σαμαρά.

Αποδείχθηκε ότι υπήρξαν διορατικοί και τολμηροί πρωτεργάτες και θεμελιωτές της σημαντικής εγκατάστασης των Κινέζων στον Πειραιά και της μετατροπής του σε διεθνές μεσογειακό λιμάνι..

Την «συνθηκολόγηση» του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, κατά την κατεπείγουσα συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης. «Αυτού του είδους η ιδιωτικοποίηση δεν ήταν στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που ζητούσαμε πάντα ήταν η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας να στηριχτεί σε δημόσιο σχεδιασμό και όχι να αφεθεί στους κανόνες της αγοράς. Αυτό, όμως, δεν επετεύχθη» παραδέχτηκε ο κ. Δρίτσας και απέδωσε την αλλαγή στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα εκρηκτικών διαστάσεων του περασμένου καλοκαιριού που επανακαθόρισαν τα πολιτικά ζητήματα.

Κατήγγειλε, μάλιστα, τη «συμμαχία» των δεξιών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη λέγοντας: «μας στέρησαν αυτό που οραματιζόμασταν και οραματιζόμαστε: να αλλάξουμε τα πράγματα». Υπογράμμισε, όμως, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μάχες που η ΝΔ δεν έδωσε ποτέ. «Δίνουμε καθημερινά μάχες, με ρεαλισμό, με υποχωρήσεις και με αντεπιθέσεις όταν πρέπει» είπε.

Ο κ. Δρίτσας παραδέχτηκε μεν ότι η σύμβαση παραχώρησης «κινείται στον καμβά» των πρώην υπουργών της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτη και Γκ. Χαρδούβελη αλλά υποστήριξε ότι υπάρχουν και αρκετές βελτιώσεις. «Η σύμβαση που έρχεται στη Βουλή έχει πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με αυτό που είχε ετοιμάσει η ΝΔ» είπε.

Ειδικότερα αναφέρθηκε: α) στην ακτογραμμή των λιπασμάτων, β) στο ότι δεν αναλαμβάνει το Δημόσιο αλλά ο παραχωρησιούχος το κόστος του κώδικα ISPS για την ασφάλεια του λιμανιού, γ) στο ότι το Λιμενικό Σώμα θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά που είχαν εξαιρεθεί αρχικά με αποτέλεσμα να έπρεπε να πληρώνει ενοίκιο, δ) σε ακίνητα εκτός λιμενικής ζώνης που παραχωρούνταν αρχικά στον παραχωρησιούχο, ε) αύξηση του ποσοστού παραγωγικού πλαφόν για την Προβλήτα 1 και στ) στην κατοχύρωση του ισχύοντα κανονισμού εργασίας και στις μετατάξεις που αποτελούσαν αίτημα των εργαζομένων.
Το πρόσθετο μπαράζ της Ολγας Κεφαλόγιάννη

-Στον αντίποδα η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την ψήφο της. Ειδικότερα η εισηγήτρια της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, καταλόγισε διγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε τις αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ. Καταλόγισε, επίσης στην κυβέρνηση ότι με την «υποτιθέμενη αντίστασή» του προκάλεσε τεράστιες καθυστερήσεις. Διατύπωσε μάλιστα ενστάσεις για το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα μετάταξης στο Δημόσιο των εργαζομένων λέγοντας ότι θα όφειλε να αναλάβει ο ιδιώτης επενδυτής την υποχρέωση απορρόφησης των εργαζομένων. «Γιατί επιβαρύνεται και πάλι τον έλληνα φορολογούμενο για μετατάξεις;» διερωτήθηκε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Ότι αυτοεκτίθεται επίσης κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας, η εισηγήτρια της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ζήτησε από τον κ. Δρίτσα να εξηγήσει πώς έχει κάνει αυτήν τη μεταμόρφωση και ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Αφού επεσήμανε ότι η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, αλλά χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες για να κλείσει η συμφωνία, έκανε λόγο για μεθόδευση και ευτελισμό του Κοινοβουλίου. Στο ίδιο κλίμα ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πρωτεργάτης της νέας συνεργασίας με τους Κινέζους μετά τον Γ. Βουλγαράκη, τόνισε ότι θα προτιμούσε περισσότερο τον Θ. Δρίτσα εάν είχε αποφασίσει να παραιτηθεί για λόγους ιδεολογικής και πολιτικής συνέπειας.

«Δεν είναι κατεπείγον το νομοσχέδιο, δρομολογημένο είναι», υποστήριξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Κούζηλος.

Για «φαρσοκωμωδία» μίλησε επίσης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θέλει με σύντομες διαδικασίες να αποφύγει να μάθει ο κόσμος τι έλεγε πριν και τι λέει τώρα. Επίσης, ζήτησε να κατατεθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Όλη η διαδικασία είναι σκάνδαλο από μόνη της. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Και εσείς και οι προηγούμενοι, τα μεγάλα ζητήματα τα φέρνετε ως κατεπείγοντα», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Τόνισε, δε, πως η εξήγηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν αποτελεί άλλοθι, καθώς και οι εφημερίδες γράφουν πως η κυβέρνηση επιλέγει αυτήν τη μορφή για να έχει ο πρωθυπουργός τη συμφωνία στις αποσκευές του στην Κίνα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, εκτίμησε ως θεμιτή «την επιθυμία» του πρωθυπουργού να έχει τη συμφωνία στις αποσκευές του, ωστόσο, καταλόγισε στην κυβέρνηση «έλλειμμα σχεδιασμού που δεν επέτρεψε να έχουμε κανονική διαδικασία». «Αυτό που γίνεται δεν περιποιεί τιμή στο Κοινοβούλιο», υπογράμμισε.

Για «λαϊκισμό» κατηγόρησε τη ΝΔ ο Δ. Καμμένος, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο οποίος επέμεινε: «Να μείνουμε στην ουσία και να δούμε αν η συμφωνία είναι εις όφελος του λαού και των εργαζομένων και του Πειραιά».

Την επιφύλαξη της Ένωσης Κεντρώων, ως προς τη σύμβαση, εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline