Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  12:43:00

Μαύρη Δευτέρα από μεθαύριο για μεγάλες ομάδες συνταξιούχων. Τσακίζονται στη μέση 250.000 επικουρικές συντάξεις. Και έρχεται συνέχεια τους επόμενους μήνες. Κύριο

Αυτές οι παράλληλες περικοπές λ.χ με την αύξηση της φορολογίας θα φτάσουν και τις 350 ευρώ τον μήνα και θα ευτελίσουν τελείως τις επικουρικές συντάξεις και μαζί τα χρήματα από τις κύριες συντάξεις.

Περικοπές διαρκείς, ανελέητες σε βάρος των συνταξιούχων, παλαιών και νέων, με ΕΚΑΣ και χωρίς ΕΚΑΣ, με κύριες και επικουρικές συντάξεις να κλαδεύονται ανελέητα.

Mε οκτώ εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας δίνει οδηγίες στα ταμεία για την εφαρμογή των περικοπών στις επικουρικές, τον νέο υπολογισμό του εφάπαξ, διευκρινίζει με ποιο σύστημα (το παλιό η το νέο) θα υπολογιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις, ενώ αναφέρει ότι οι συνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ, θα εξακολουθήσουν έως το 2019 να έχουν χαμηλότερη συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Οι εγκύκλιοι που υπογράφονται από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο, στοχεύουν στην ενεργοποίηση των υπαλλήλων των ταμείων οι οποίοι είχαν σταματήσει να εκδίδουν ακόμα και προσωρινές συντάξεις περιμένοντας οδηγίες από το υπουργείο με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί περίπου 350.000 εκκρεμή αιτήματα για απονομή συντάξεων και εφάπαξ παροχών.

Επίσης ότι με εγκύκλιο που εξέδωσε την Παρασκευή το ΙΚΑ διευκρινίζει ότι τα αναδρομικά του Ιουνίου που έχουν ήδη εισπραχθεί, θα επιστραφούν σε ισόποσες δόσεις μέχρι το τέλος του 2016.

Επικουρικές συντάξεις: με την εγκύκλιο διευκρινίζεται πως για τον υπολογισμό του πλαφόν των 1.300 ευρώ (μικτά), πάνω από το οποίο αρχίζουν οι μειώσεις στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία, (γήρατος, επικουρικές,αναπηρίας, θανάτου) συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό μόνο της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών που προβλέπει ο νόμος 3986 του 2011 (Ειδική Εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 που παίρνουν από 1.700 ευρώ και άνω, εισφορά στους συνταξιούχους ΕΤΑΤ). Αντίθετα δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Μετά την αναπροσαρμογή της επικουρικής το άθροισμα του εισοδήματος δεν μπορεί να πέφτει κάτω από 1.300 ευρώ (μικτά).

Πάνω από 250.000 επικουρικές συντάξεις θα κοπούν στη μέση προκειμένου να εξοικονομηθούν 360 εκατ. ευρώ, όπως επιτάσσει το μνημόνιο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και η ΗΔΙΚΑ εκτιμούν ότι οι μειώσεις θα «εμφανιστούν» με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου (θα παρακρατηθούν αναδρομικά 3 μηνών).

Στην πιο επικίνδυνη ζώνη καθώς ξεπερνούν το πλαφόν των 1.300 ευρώ μηνιαίως βρίσκονται οι δικαιούχοι επικουρικών που εισπράττουν υψηλή κύρια σύνταξη και παράλληλα η επικουρική τους υπολογίστηκε με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης χωρίς να έχουν καταβάλει αντίστοιχες εισφορές.

Η απώλεια θα φθάσει έως και 350 ευρώ (μείωση 40%-50%) για τις συντάξεις των τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων (αναπλήρωση 47%), εμπορικών καταστημάτων (αναπλήρωση 40%), πρατηριούχων υγρών καυσίμων κα.

Πχ. Συνταξιούχος πρατηριούχος υγρών καυσίμων με 37 χρόνια ασφαλιστικό βίο λαμβάνει από τον ΟΑΕΕ κύρια σύνταξη 1.350 ευρώ και επικουρική 550 ευρώ. Η επικουρική του θα μειωθεί στα 330 ευρώ. Θα χάσει δηλαδή 220 ευρώ (-40%).

Καταργούνται τα κατώτατα όρια στην επικουρική
Με το παλιό τρόπο υπολογίζονται εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ΕΤΕΑ μέχρι 31/12/2014. Αιτήσεις από 1/1/2015 κρίνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού (ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ έτος για τα χρόνια μέχρι 31/12/2014 και σύστημα προκαθορισμένων εισφορών από 1/1/2015).

Αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του επικουρικού: Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος προς τα ταμεία , οι εισφορές 3.5% για τους δημοσίους υπαλλήλους υπολογίζονται μέχρι 31/12/2016 επί των ασφαλιστέων αποδοχών όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/10/2011. Από 1/1/2017 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών όπως θα ισχύουν τότε (αντίστοιχα με την κύρια ασφάλιση). Διατηρείται η αυξημένη εισφορά των τραπεζοϋπαλλήλων (ΤΕΑΠΕΤΕ) και των υπαγόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αντίστοιχα εισφορά 7% προβλέπεται για τους αυτοαπασχολούμενους από 1/6/2016 η οποία υπολογίζεται επί των ασφαλιστικών κατηγοριών μέχρι 31/12/2016 και επί του εισοδήματος από 1/1/2017.

Επίσης, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου καταργούνται το επίδομα συζύγου και το επίδομα παιδιών για όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο καθεστώς. Οι «νέοι» συνταξιούχοι θα παίρνουν το επίδομα στήριξης τέκνων και το ενιαίο επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Ποιες συντάξεις υπολογίζονται με το παλαιό καθεστώς
Με τις παλιές διατάξεις (όπως ίσχυαν μέχρι 31/12/2014) θα υπολογιστούν οι συντάξεις όσων υπέβαλαν αίτηση μέχρι και την 12η Μαΐου, εφόσον όμως η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας όπως και η υποβολή τυχόν λοιπών δικαιολογητικών έχει ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων ανά Ταμείο προθεσμιών. Επίσης με το παλιό καθεστώς θα υπολογιστούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης όσων η καταβολή της σύνταξης ανατρέχει σε χρόνο πριν τις 13 Μαίου, ανεξαρτήτως της χρονικής περιόδου που η αίτηση υποβάλλεται (π.χ. Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ κ.α.).

Στο νέο καθεστώς υπάγονται: αιτήσεις από 13 Μαΐου και μετά, αιτήσεις πριν τις 13 Μαΐου αν αφορούν σύνταξή που τελεί σε αναστολή (Ειδικά Ταμεία και ειδικό καθεστώς ΙΚΑ) λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας, αιτήσεις ελευθέρων επαγγελματιών που δεν είχαν διακόψει το επάγγελμά τους πριν τις 13 Μαΐου, ανάπηροι που υποβάλουν αιτήσεις από τις 13 Μαΐου και μετά, χήροι - χήρες για θανάτους που επέρχονται μετά τις 13 Μαΐου.

Για παράδειγμα:

Aσφαλισμένος ΟΑΕΕ υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στις 5/5/2016 και η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας βεβαιώνεται μέχρι 12/5/2016 και προσκομίζει τα δικαιολογητικά μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία. Ο υπολογισμός γίνεται με το παλιό καθεστώς, παρότι η λήξη της ασφαλιστικής σχέσης με τον Οργανισμό είναι την 31/5/2016. Αν όμως η διακοπή του επαγγέλματος γίνεται στις 20/5/2016, τότε ο υπολογισμός της σύνταξης κρίνεται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline