Σάββατο 27 Απριλίου 2024  01:37:05

Φόβοι στην ΕΛΑΣ ότι οι ληστείες στις Τράπεζες θα ξαναρχίσουν..... Οι δυσκολίες που ξεπεράστηκαν στη δύσκολη επιχείρηση της Τράπεζας Πειραιώς στους Αμπελόκηπους. Κύριο

Τα 4 μυστήρια-προκλήσεις της μεγάλης ληστείας στην καρδιά της πόλης και πολύ κοντά στην ΓΑΔΑ.

Τη ληστεία της δεκαετίας , μοντέλο εκφοβιστικό για το μέλλον. Λόγω του παράτολμου χαρακτήρα της κατάφεραν να πραγματοποιήσουν οι τέσσερις δράστες που εισέβαλαν σε υποκατάστημα τραπέζης στη Λ. Κηφισίας στους Αμπελοκήπους. Με αποτέλεσμα τον σοβαρό προβληματισμό της ΕΛΑΣ ότι οι δύσκολες ληστείες στις Τράπεζες να ξαναρχίσουν και στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις, από παράτολμους και αδίστακτους επαγγελματίες. Οι οποίοι βασίσθηκαν σε ορισμένα στερεότυπα λειτουργίας και προστασίας των Τραπεζών, τα οποία ανέτρεψαν. Δημιουργώντας διαφορετικά δεδομένα στο φαινόμενα των ληστειών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μια πιθανή ανατροπή..

Στις 2.15 μετά το μεσημέρι μπήκαν δύο ληστές στην τράπεζα ακινητοποιώντας τους πέντε πελάτες και τους οχτώ υπαλλήλους. Περίπου στις 3 εισέβαλαν στο υποκατάστημα και οι δύο συνεργοί τους. Ωράρια στα οποία δεν προσέρχονται πολλοί πελάτες και δικαιολογείται το κλείδωμα των υποκαταστημάτων..

Μέσα από τα νέα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι οι ληστές είχαν καταστρώσει ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, γνώριζαν καλά τους χώρους της τράπεζας και ήξεραν ότι διαθέτει θυρίδες.

Παράλληλα, επέδειξαν... θράσος επιλέγοντας ως στόχο τους μία τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από το αστυνομικό μέγαρο στη Λ. Αλεξάνδρας. Παρόμοια ληστεία έχει να γίνει στην Αθήνα πολλά χρόνια, λόγω και των αποτρεπτικών συστημάτων που έχουν εγκαταστήσει όλες οι τράπεζες στα καταστήματά τους, αλλά και των περιπολιών της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία έχει ελάχιστο χρόνο ανταπόκρισης και μεγάλη ικανότητα καταδίωξης.

Οι τέσσερις δράστες της πρωτοφανούς ληστείας έσπασαν κάθε ρεκόρ παραμονής σε τράπεζα, φτάνοντας σχεδόν τις δύο ώρες μέσα στο υποκατάστημα. Αστυνομικές πηγές χαρακτηρίζουν υψηλού ρίσκου το χτύπημα που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε μεγάλο θρίλερ ομηρείας. Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης διατυπώνουν και ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης των Αρχών για τη ληστεία που ήταν σε εξέλιξη τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα και με όσα αναφέρει η ίδια πηγή πληροφόρησης, αφορά το γεγονός ότι «όλες σχεδόν οι τράπεζες διαθέτουν συστήματα που είναι on line και όταν κάτι δεν πάει καλά, υπάρχει άμεσα ενημέρωση. Υπάρχει το γραφείο ασφαλείας, το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχει μέσω των καμερών όλα τα υποκαταστήματα. Επί δύο ώρες δεν είδε κανένας από τις κάμερες ότι υπήρχαν ληστές μέσα στην τράπεζα στη Λ. Κηφισίας».

Στα χέρια των αστυνομικών υπάρχει υλικό από κάμερες στο οποίο φαίνονται οι ληστές να κινούνται πεζή στην Κηφισίας μετά τη διαφυγή τους από το τραπεζικό υποκατάστημα

Το δεύτερο ερώτημα που εγείρεται από την περίεργη ληστεία και οι αστυνομικοί αναζητούν τις απαντήσεις είναι, κατά το ΕΘΝΟΣ πώς γίνεται οι ληστές να μην άνοιξαν τα ΑΤΜ, τα οποία πιθανότατα μία μέρα νωρίτερα να είχαν ανεφοδιαστεί μετά το Σαββατοκύριακο.
Τρίτο ερώτημα αφορά τα χρηματοκιβώτια (VOLT) που διαθέτουν δύο κωδικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι σήμα κινδύνου (alert) και ουδέποτε ενεργοποιήθηκε.

Ο τέταρτος γρίφος έχει να κάνει με τον συναγερμό κραδασμών, ο οποίος είναι ενεργοποιημένος 24 ώρες το 24ωρο και δεν χτύπησε από τους τροχούς.
Τα ταμεία
Παράλληλα, όλα τα ταμεία των υποκαταστημάτων πρέπει μετά το κλείσιμο να κάνουν κίνηση συμφωνίας και εξόδου ταμείου, που σημαίνει να «κλείσουν» οι υπάλληλοι και να παραδώσουν, κάτι που δεν συνέβη και δεν παραξένεψε κανέναν.
Αλλη μία λεπτομέρεια που έχει αξία είναι ότι οι υπάλληλοι επί δύο ώρες δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στα τηλέφωνα ενός κεντρικότατου υποκαταστήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών οι δράστες γνώριζαν πληροφορίες για το συγκεκριμένο υποκατάστημα της τράπεζας και ενδεχομένως να πίστευαν ότι στις θυρίδες κρύβονταν μεγάλα χρηματικά ποσά. Για να ανοίξουν τις θυρίδες χρησιμοποίησαν τροχούς και μετά για να καλύψουν τα ίχνη τους ψέκασαν χλώριο με πιεστικό μηχάνημα.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι στις 2.15 μετά το μεσημέρι της Τρίτης, δύο άνδρες που προσποιήθηκαν τους πελάτες, εισήλθαν βαριά οπλισμένοι στο υποκατάστημα. Ο ένας δράστης κρατούσε πιστόλι με σιγαστήρα και ο άλλος χειροβομβίδα και περίστροφο. Αμφότεροι ήταν μεταμφιεσμένοι με full face μάσκες σιλικόνης, οι οποίες μιμούνται το ανθρώπινο δέρμα. Οι δύο δράστες ακινητοποίησαν τους πέντε πελάτες και τους οχτώ υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην τράπεζα. Στη συνέχεια, τούς οδήγησαν όλους -πλην της διευθύντριας και ενός υπαλλήλου- στα αποχωρητήρια στο υπόγειο του κτιρίου.

Μόλις το ρολόι έδειξε 3 και αφού οι δύο δράστες είχαν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση ομηρείας, στην τράπεζα μπήκαν δύο ακόμα άτομα. Οπως προκύπτει από τα βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, φορούσαν ολόσωμες φόρμες εργασίας, περούκες και αποκριάτικες μάσκες, ενώ κρατούσαν δύο μεγάλους μαύρους σάκους με τους οποίους μετέφεραν τα διαρρηκτικά τους εργαλεία.

Αφού άρπαξαν 10.000 ευρώ από τα ταμεία και 50.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο, το οποίο ανέμεναν για αρκετή ώρα να ανοίξει λόγω της χρονοκαθυστέρησης, κατέβηκαν στο υπόγειο παίρνοντας μαζί τους τη διευθύντρια του υποκαταστήματος, υποχρεώνοντάς τη να τους οδηγήσει στις θυρίδες. Συνολικά 700 θυρίδες διέθετε η τράπεζα με τους δράστες τελικά να ανοίγουν 21 που ανήκαν σε πελάτες και μία που ανήκε στην τράπεζα. Η τελευταία ήταν άδεια, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποια είναι η λεία των ληστών, αφού οι πελάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το περιεχόμενο των θυρίδων. Εκτιμάται ότι ενδεχομένως να υπήρχαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα μεγάλης αξίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες εκνευρίστηκαν όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το μικρό χρηματικό ποσό, ενώ φαίνεται ότι η κινηματογραφική ληστεία είχε άδοξο τέλος αφού διέφυγαν με μόλις 60.000 ευρώ.

Οι θυρίδες

Κατά ορισμένες πληροφορίες, οι δράστες φαίνεται πως δεν επέλεξαν τυχαία ούτε την τράπεζα ούτε τις 21 από τις 700 συνολικά θυρίδες. Ομως, το άνοιγμα της άδειας θυρίδας που ανήκε στην τράπεζα υποδηλώνει το αντίθετο και αξιωματικοί που μετέχουν στις έρευνες αναφέρουν ότι δεν επέλεξαν συγκεκριμένες θυρίδες αλλά εντελώς στην τύχη. Σε κάθε περίπτωση οι επικεφαλής των ερευνών εκτιμούν ότι οι δράστες γνώριζαν για το συγκεκριμένο κατάστημα και ενδεχομένως να θεωρούσαν ότι στις θυρίδες κρύβονται μεγάλα ποσά. «Στην ιστοσελίδα της τράπεζας είναι αναρτημένες οι πληροφορίες για το ποια υποκαταστήματα διαθέτουν θυρίδες», εξηγεί η ίδια πηγή ενημέρωσης.

Από τις έρευνες προκύπτει ότι οι τέσσερις ληστές χρησιμοποίησαν τροχούς για να κόψουν τις θυρίδες. Μετά το άνοιγμα των θυρίδων επιχείρησαν να «σβήσουν» τυχόν γενετικό τους υλικό στον χώρο, ψεκάζοντας χλώριο με πιεστικό μηχάνημα.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Μιλούσαν ελληνικά με ξενική προφορά

Ενα ακόμη στοιχείο που προκύπτει μέσα από τις 13 μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβαν οι αστυνομικοί, είναι ότι οι δύο δράστες μιλούσαν ελληνικά με ξενική προφορά. Υπάλληλοι και πελάτες τούς ανέφεραν ότι πιθανόν να επρόκειτο για αλλοδαπούς, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα απομακρύνει και το σενάριο του τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και θα στρέψει σε διαφορετική κατεύθυνση τις έρευνες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, με πιθανότερα αυτά της συμμορίας Ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών, χωρίς να αποκλείουν πιθανή σύμπραξη ποινικών και τρομοκρατών.

«Προς το παρόν δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη για τρομοκρατική οργάνωση και αντιμετωπίζουμε την υπόθεση ως μία καλά οργανωμένη ληστεία. Γι' αυτό τον λόγο την προανάκριση έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής και ενημερώνεται για τις εξελίξεις και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αν προκύψουν νέα στοιχεία ή υπάρξουν υπόνοιες για συμμετοχή τρομοκρατών στη ληστεία, τότε τις έρευνες θα αναλάβει άμεσα η αρμόδια υπηρεσία», εξηγεί στο «Εθνος» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που ήθελαν τους δράστες να έκαναν χρήση ασυρμάτων και μάλιστα να είχαν συντονιστεί στη συχνότητα της Αστυνομίας και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους δεν επιβεβαιώνονται. Αντιθέτως, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν έχει προκύψει καμία προσπάθεια «ενδοεπικοινωνίας» μεταξύ των τεσσάρων δραστών, ούτε με άτομα έξωθεν του υποκαταστήματος.

Οι κάμερες κατέγραψαν τη διαφυγή τους

Επειτα από σχεδόν δύο ώρες παραμονής στο κατάστημα της τράπεζας, οι ληστές αποχώρησαν και πάλι σταδιακά. Οι κάμερες ασφαλείας τους έχουν καταγράψει να διαφεύγουν πεζή κινούμενοι προς την άνοδο της Κηφισίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σχεδόν βέβαιη την ύπαρξη υποστηρικτικής ομάδας που περίμενε με οχήματα διαφυγής.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline