Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024  06:01:11

Μεγάλη η δοκιμασία του φετινού ΕΝΦΙΑ για τις αντοχές των πολιτών. Μικρές πλέον οι αντοχές 600.000 ιδιοκτητών, με 1.000 ευρώ επιπλέον φόρο. Κύριο

Μετά την πανελλήνια εξαπάτηση ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ από πέρυσι, η Κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει για δεύτερο χρόνο-τρίτο συνολικά- τη σκληρή φορολογία αυτή παράλληλα με τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και την υψηλή φορολογία εισοδήματος. Συνεχίζει με τις παλαιές υψηλές αντικειμενικές τιμές του 2010, που είναι πλέον εξωπραγματικές τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ακόμα και όταν αυτή δεν δίνει κανένα έσοδο αλλά αντίθετα χρειάζεται δαπάνες συντήρησης.


Από την τελική εκκαθάριση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30-31 Αυγούστου, θα φανεί ότι το 8%-10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει ακόμη και πάνω από το 30% του συνολικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.

Οι οικονομικές αντοχές περίπου 600.000 ιδιοκτητών, καθένας εκ των οποίων θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 1.000 ευρώ σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, θα κρίνει την εισπραξιμότητα του φετινού ΕΝΦΙΑ και σε μεγάλο βαθμό και την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Μεταφέροντας ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη από τους πολλούς μικροϊδιοκτήτες στους λίγους έχοντες ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, η κυβέρνηση αναλαμβάνει φέτος μεγάλο ρίσκο. Πρακτικά, από την τελική εκκαθάριση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο διήμερο 30-31 Αυγούστου θα φανεί ότι το 8%-10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει ακόμη και πάνω από το 30% του συνολικού φόρου, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερα από 800-850 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρόσθετα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι λίγοι –πρακτικά η μεσαία τάξη της χώρας– υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ενδεχόμενη αδυναμία ή απροθυμία για ανταπόκριση στα πρόσθετα αυτά βάρη θα θέσει υπό αμφισβήτηση τον εισπρακτικό στόχο ο οποίος έχει προσδιοριστεί και φέτος στα 2,65 δισ. ευρώ.

Μικρό όφελος σε πολλούς

Η μεταφορά των βαρών από τους πολλούς στους λίγους έγινε ως εξής: οι πολλοί είχαν μικρό όφελος εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Σε σύνολο 15,5 εκατομμυρίων ιδιοκτησιών, εκτιμάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ότι στο 54% –περίπου 8,4 εκατομμύρια ιδιοκτησίες– επήλθε μείωση ΕΝΦΙΑ λόγω της αλλαγής των τιμών ζώνης προς τα κάτω. Η ελάφρυνση των εχόντων αυτές τις 8,4 εκατομμύρια ιδιοκτησίες «κόστισε» στον ΕΝΦΙΑ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Για να καλύψει αυτό το ποσόν, η κυβέρνηση έσπευσε να αυξήσει τον συμπληρωματικό φόρο αφενός με τη μείωση του αφορολογήτου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και αφετέρου με την αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Επίσης, επέβαλε πρόσθετα βάρη στις επιχειρήσεις, στους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου αλλά και στους έχοντες κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, λόγω κατάργησης της έκπτωσης 20% που ίσχυσε μέχρι και πέρυσι.

Συμπληρωματικός φόρος

Αυτή η πολιτική συγκέντρωσης του φόρου σε μικρότερο αριθμό φορολογουμένων είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

1. Να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα κληθούν να πληρώσουν πέραν του κύριου φόρου και συμπληρωματικό. Φέτος, στην παγίδα του φόρου «τύπου ΦΜΑΠ» θα πέσουν 450.153 φυσικά πρόσωπα έναντι μόλις 298.798 ατόμων που προέκυψαν κατά την περυσινή εκκαθάριση.

2. Να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα κληθούν να καταβάλουν 4ψήφια ποσά για την εκπλήρωση της φετινής τους υποχρέωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις (τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν στο τέλος του μήνα με την οριστική εκκαθάριση του φόρου):
• Περισσότερα από 400.000 άτομα θα καταβάλουν από 1.000 έως 2.000 ευρώ.
• Περίπου 70.000-80.000 άτομα θα πληρώσουν από 2.000 έως 3.000 ευρώ.
• Πάνω από 80.000-90.000 άτομα θα επιβαρυνθούν με ποσά που θα ξεπεράσουν ακόμη και τις 3.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο και όχι σε οικογενειακό, θα υπάρξουν φέτος νοικοκυριά τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα με πολύ μεγάλα ποσά φόρου –άνω των 3.000-4.000 ευρώ– τα οποία είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν, τουλάχιστον εμπρόθεσμα.

Κρίσιμες οι απαλλαγές και οι «διορθώσεις»

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει το τελικό ποσό του φόρου που θα βεβαιωθεί φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το εσωτερικό έγγραφο που εστάλη στον υπουργό στο τέλος Ιουλίου (σ.σ. το περιεχόμενό του αποκάλυψε η «Κ») αναφέρει ότι θα βεβαιωθούν 3,342 δισ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ποσό αντίστοιχο με αυτό του 2015. Ωστόσο, κρίσιμες είναι οι «υποσημειώσεις» του εγγράφου, οι οποίες αναφέρουν:

1. Το ποσό των 3,342 δισ. ευρώ έχει υπολογιστεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μειώσεις φόρου και οι απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ «και οι οποίες υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ». Κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ποσό της βεβαίωσης θα πέσει –μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων– στα 3,24 δισ. ευρώ βάσει των εκτιμήσεων που κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου.

2. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι μεταβολές που επήλθαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φορολογουμένων με τις τροποποιητικές δηλώσεις που έγιναν μετά τις 8 Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι έγιναν περισσότερες από 100.000 τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, που «έκλεισε» το σύστημα προκειμένου να ξεκινήσει η τελική διόρθωση εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Αυτές οι δηλώσεις –έγιναν μαζικά και εξαιτίας της μείωσης του προστίμου για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 κατά 50%– είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά το τελικό ποσό της βεβαίωσης.

Αν το τελικό ποσό της βεβαίωσης διαμορφωθεί στα 3,2 - 3,25 δισ. ευρώ –και με δεδομένη τη συγκέντρωση περισσότερων φορολογικών βαρών στους λίγους– το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προσβλέπει σε διαμόρφωση του συντελεστή εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ σε επίπεδα υψηλότερα του 81%-82%, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 2,6 - 2,7 δισ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline