Κυριακή 28 Απριλίου 2024  16:36:29

Από σήμερα Δευτέρα αρχίζει η επώδυνη διαδικασία του ΕΝΦΙΑ, που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός πάντως, ετοιμάζει νέες εξαγγελίες «ανακούφισης», αλλά από το 2017. Κύριο

Δύσκολη αντζέντα στο Euroworking Group, όπου αρχίζουν Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για οικονομικά αλλά και πολιτικά θέματα, όπως για την ΕΛΣΑΤ.

Από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Τον οποίο βεβαίως θα καταργούσε, όπως δήλωνε προεκλογικά ο Αλ. Τσίπρας μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Η υπόσχεση για μείωση από τον Αντώνη Σαμαρά κατά 30% χαρακτηριζόταν απαράδεκτη φορομπηκτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Ήδη, από τις 18 Αυγούστου, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου και ακολούθησε όλη η διαδικασία, προκειμένου το σύστημα να είναι καθ' όλα έτοιμο για την ανάρτηση των Ταυτοτήτων Οφειλής για περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ.

Καθώς φέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια, αλλά και δεν εντάσσονται τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο, λόγω των πολλών λαθών στο έντυπο Ε9, περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν το ίδιο ποσό σε σχέση με το 2015.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών - διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει... μετασχηματισμό του ΕΝΦΙΑ στην ΔΕΘ για το 2017,μετά τις εξαγγελίες εκεί ότι καταργείται από το 2-015.

Και ενώ έρχονται από την Δευτέρα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ για το 2016, η κυβέρνηση μελετά τρόπους απορρόφησης των κραδασμών που ο συγκεκριμένος φόρος προκαλεί.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να υπόσχεται ριζικό μετασχηματισμό του ΕΝΦΙΑ και μετακύλιση των βαρών στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι κάτι παρόμοιο επιχείρησε το 2013 και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα, καθώς (υπό την πίεση της τρόικας) διαπιστώθηκε ότι ο λογαριασμός δεν θα έβγαινε.

Τώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να απαλλάξει από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ.

Όλα αυτά παρά την ανησυχία -σχεδόν βεβαιότητα- ότι η τρόικα θα πει «όχι».

Το δεύτερο σενάριο για την κυβέρνηση είναι η διασπορά του ΕΝΦΙΑ σε άλλους φόρους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, με την ελπίδα ότι η πληρωμή τους θα απλωθεί σε πολλές δόσεις.

Σε εξέλιξη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι και μια ιδιότυπη κατασκοπεία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, ώστε το Μαξίμου να πληροφορηθεί τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο μετά τον πρωθυπουργό...

ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Με το Euroworking Group αρχίζουν τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες
Βασικά σημεία των συζητήσεων οι εκκρεμότητες για την υποδόση των 2,8 δισ., η δεύτερη αξιολόγηση, το ΕΣΠΑ, αλλά και η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ - Συνάντηση Μοσκοβισί με Τσακαλώτο-Σταθάκη

Τη Δευτέρα αρχίζει εκ νέου η μάχη της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εκτός από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, που θα προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα έχει σειρά επαφών για τις εκκρεμότητες της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, την δεύτερη αξιολόγηση, το ΕΣΠΑ, αλλά -όπως όλα δείχνουν- και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει τον Πιερ Μοσκοβισί λίγες ημέρες πριν από την «κάθοδο» των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων της α' αξιολόγησης που θα φέρουν τα 2,8 δισ. ευρώ στο ταμείο του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα ανοίξει τα θέματα του ΕΣΠΑ στην προγραμματισμένη συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο Κορίνα Κρέτσου.

Παράλληλα, ο αναπλήρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο EuroWorking Group το οποίο και θα προετοιμάσει την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η ελληνική αποστολή ήταν ούτως ή άλλως προετοιμασμένη για άσκηση πιέσεων όσον αφορά την καθυστέρηση προώθησης των 15 προαπαιτούμενων που θα ανοίξουν τον δρόμο για τον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης με στόχο την ολοκλήρωση και της β' αξιολόγησης.
Ωστόσο, πλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών μπήκε όπως φαίνεται και το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να επαναλάβει στους εταίρους ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline