Κυριακή 28 Απριλίου 2024  08:00:13

ΕΝΦΙΑ: Μετά τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, αποκαλύπτεται η αλήθεια. Πετσόκοψαν απαλλαγές. Χαρατσώνουν 270.000 ιδιοκτήτες. Η μείωση της μείωσης των φόρων κατά ...πέντε φορές. Κύριο

Σκληρή επίθεση της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ: «Ο πρωθυπουργός παίρνει χρυσό μετάλλιο ψεύδους».

Τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις δεν κράτησαν πολύ καιρό, απογυμνώθηκαν από την αλήθεια σύντομα. Από χθες το πρωί όταν οι φόροι κρεμάστηκαν στο Διαδίκτυο και οι Έλληνες στα κάγκελα από αγανάκτηση για τη νέα, βαρύτατη φορολογία.

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» λέει το ρητό, που περιγράφει πολύ παραστατικά τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή την αλήθεια της νέας, βαρειάς φορολογίας. Όσο κι αν προσπάθησε το υπουργείο Οικονομικών να διασκεδάσει τις πρώτες εντυπώσεις, τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν το εύρος των επιβαρύνσεων.

Στο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της 5ης Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών έδινε μια πρώτη εικόνα από την επεξεργασία του φετινού ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας ότι περίπου 270.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο πάνω από 50 ευρώ, χωρίς να υπάρχει, όμως, αναφορά στο πού ακριβώς φτάνει ο πήχης.

Η ανακοίνωση με τα στοιχεία της τελικής εκκαθάρισης είναι αποκαλυπτική, αφού δείχνει ότι αυτά τα 270.000 φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα και πάνω από 1.000 ευρώ παραπάνω φόρο από πέρσι!

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:

• 261.870 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν από 50 ευρώ ως 1.000 ευρώ παραπάνω
• 10.133 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ παραπάνω φόρο από πέρσι.
Αυτό που, επίσης, δεν ανέφερε το άτυπο σημείωμα της 5ης Αυγούστου είναι τι γίνεται με τις επιχειρήσεις, οι οποίες δέχθηκαν διπλό χτύπημα μέσω της αύξησης του συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου και της κατάργησης της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων από το συμπληρωματικό φόρο. Τα τελικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
• 17.267 νομικά πρόσωπα, δηλαδή το 32,53% των υπόχρεων, θα πρέπει να πληρώσει από 50 ευρώ ως 1.000 ευρώ παραπάνω ΕΝΦΙΑ
• 6.888 επιχειρήσεις, δηλαδή το 12,98% των υπόχρεων, θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 1.000 ευρώ επιπλέον φόρο από πέρσι

Το τρίτο στοιχείο που προκύπτει από τη φετινή εκκαθάριση είναι το άγριο πετσόκομμα στις απαλλαγές και μειώσεις φόρου. Σύμφωνα με το συνοδευτικό πίνακα του υπουργείου Οικονομικών, αυτές υπολογίζονται φέτος στα 88.494.950,66 ευρώ. Ποιο ήταν το κονδύλι τον Οκτώβριο του 2015, όταν δηλαδή ξεκινούσε η διαδικασία καταβολής του περσινού ΕΝΦΙΑ; Σύμφωνα με τον τόμο «Φορολογικές Δαπάνες», που συνοδεύει τον Προϋπολογισμό, το σχετικό κονδύλι ήταν 426.243.853 ευρώ!

Παρά το αναλυτικότερο σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών και τους πίνακες που το συνοδεύουν και δείχνουν την κατανομή των επιπλέον βαρών, όπου υπάρχουν, παραμένει αδιευκρίνιστο ποιο είναι το εύρος των μειώσεων φόρου για όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τέτοια. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι 2.463.586 φυσικά πρόσωπα (38,5% υπόχρεων) και 15.133 νομικά πρόσωπα (28,5% υπόχρεων) επιβαρύνονται με μικρότερο ΕΝΦΙΑ από πέρσι. Αν αναλογιστεί, πάντως, κανείς ότι η μοναδική ελάφρυνση προέκυψε από την μείωση των Τιμών Ζώνης, μπορεί να συμπεράνει ότι αυτές οι μειώσεις φόρου είναι μάλλον περιορισμένης κλίμακας.

-Ως μία «πρωτοφανή πολιτική απάτη με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Τσίπρα-Καμμένο και κομπάρσους τους θλιβερούς χειροκροτητές τους» χαρακτηρίζει την ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ το ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή του ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
Η σχέση των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖ/ΑΝΕΛ με τον ΕΝΦΙΑ είναι γνωστή σε όλο τον ελληνικό λαό.
Τον καταψήφισαν με πάθος με επικεφαλής τον κ Τσίπρα που τον χαρακτήρισε δήμευση περιουσιών.
Δεσμεύτηκαν το 2014 στη ΔΕΘ για την άμεση κατάργηση του και καλούσαν τους πολίτες να μην τον πληρώσουν.
Σήμερα όχι μόνο τον εισπράττουν για 2η φορά, αλλά καίγονται για την εισπραξιμότητα του προκειμένου να απομακρύνουν τον εφιάλτη του «κόφτη».
Η ιστορία του ΕΝΦΙΑ είναι μια πρωτοφανής πολιτική απάτη με πρωταγωνιστές τους κκ Τσίπρα-Καμμένο και κομπάρσους τους θλιβερούς χειροκροτητές τους.
Αυταπάτη είναι το όνειρο του θιάσου να μακροημερεύσει στην εξουσία.

Σκληρή επίθεση της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ: «Ο πρωθυπουργός παίρνει χρυσό μετάλλιο ψεύδους»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την ανάρτηση στο TAXIS των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2016. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί για την κατάργηση του, έκανε την Νέα Δημοκρατία να εκδώσει μία σκληρή ανακοίνωση που, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ακριβό λογαριασμό που θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, ενώ αναφέρεται και στην επικείμενη ΔΕΘ, λέγοντας πως ο κύριος Τσίπρας θα φοράει «μετάλλια αναξιοπιστίας».
Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Κουμουτσάκου αναφέρει:

«Σήμερα, ο κ. Τσίπρας παίρνει επάξια το χρυσό μετάλλιο ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης. Το "κέρδισε" με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Δεσμευόταν να τον καταργήσει και τώρα έρχεται βαρύτερος για εκατομμύρια Έλληνες. Έχει "κερδίσει" και άλλο μετάλλιο. Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που έλεγε ότι θα διασφαλίσει. Έχει "κερδίσει" και τρίτο. Με τη δραματική μείωση των συντάξεων, ενώ έταζε και 13η.Ο κ. Τσίπρας ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, με τα μετάλλια της αναξιοπιστίας κρεμασμένα στο λαιμό. Μετάλλια που πληρώνουν πολύ ακριβά οι πολίτες. Και βέβαια, την ώρα που θα είναι στο βήμα, θα τα βλέπουν όλοι».

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ασκεί κριτική στο κυβερνητικό έργο στο σύνολο του, καθώς κοινοποιώντας σχετικό infographic που αποτυπώνει πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με ύφεση στη ΕΕ , σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που αξίζουμε. Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική οικονομία είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βυθίζεται στην ύφεση, την ώρα που όλοι οι άλλοι προχωρούν με ανάπτυξη. Σχέδιο εξόδου από την κρίση έχει μόνο η Νέα Δημοκρατία».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline