Κυριακή 28 Απριλίου 2024  07:31:55

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και τσάρος Τάκης Ρουμελιώτης νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank. Η άλλη ηγετική ομάδα. Νέος πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα με διεθνή διαγωνισμό. Κύριο

Τα καυτά προβλήματα της Τράπεζας, που ανήκει κατά μεγάλα ποσοστό στο ΤΣΕΜΔΕ, το ταμείο των μηχανικών..

Ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, και πρόεδρος του Αεροδρομίου των Σπάτων, πρώην Τσάρος της οικονομίς, καθηγητής και επιφανές στέλεχος μεγάλων Τραπεζών και εταιρειών και αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank και το δύσκολο έργο της εξυγίανσης της τράπεζας.

Νωρίς το πρωί συνεδρίασε το Δ.Σ. της Attica Bank όπου αποφασίστηκαν εκτεταμένες αλλαγές σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η τράπεζα έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναλυτικότερα αποφασίστηκε η τοποθέτηση του καθηγητή Γεράσιμου Σαπουτζόγλου στη θέση του προέδρου ενώ την διοικητική πυραμίδα συμπληρώνουν δυο αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι ο κα. Ιωάννης Τσακιράκης και ο κ. Αθανάσιος Τσαλδάρης. Οι δυο αναπληρωτές είναι στελέχη της τράπεζας και προέρχονται από τους τομείς των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της διαχείρισης κινδύνων. Σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα πρόεδρος της τράπεζας κα Αννα Πουσκούρη παραμένει στο Δ.Σ. ως μη εκτελεστικό μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή αναβολή της γενικής συνέλευσης και οι συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις του ελέγχου που διενήργησαν Τράπεζας της Ελλάδος και SSM προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΤτΕ η οποία απαίτησε άμεσες κινήσεις.
Έτσι το ΤΣΜΕΔΕ, που ελέγχει το 56,25%, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην συγκρότηση νέου Δ.Σ.

Σημειώνεται ότι η νέα διοίκηση δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει την εποπτική ευθύνη, και σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας όλα τα μέλη θα εξεταστούν από την Διεύθυνση Εποπτείας και θα πρέπει να κριθούν ικανά και κατάλληλα για τη θέση τους σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και την τραπεζική και εποπτική πρακτική.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σημειώνεται ότι, αν και η Attica Bank δεν είναι στην άμεση εποπτεία του SSM της ΕΚΤ, καθώς δεν πρόκειται για συστημική τράπεζα, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή αν κρίνουν ότι μια αναταραχή μπορεί να συνιστά συστημικό κίνδυνο.

Οι μετοχές της τράπεζας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το οποίο σε περίπτωση αδιεξόδου κινδυνεύει να απολέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου συμμετείχαν ΔΕΚΟ και εταιρείες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η διοίκηση της Attica Bank έναντι των εποπτικών αρχών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του διοικητικού σχήματος, η αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλο, η κάλυψη του αδιάθετου ποσού της αύξησης κεφαλαίου και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγές της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι μέχρι τώρα υπάρχει καλή συνεργασία τόσο με τους μετόχους της τράπεζας όσο και με την κυβέρνηση για την εξυγίανση της Attica Bank, ωστόσο, όπως προειδοποιούν, είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, σύμφωνα με «αυτά που επιβάλλουν οι χρηστοί κανόνες εποπτείας» εάν ο κύριος μέτοχος, δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ, δεν δείξει διάθεση συνεργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και έξι ακόμα μέλη του Δ.Σ., ύστερα από τον έλεγχο του SSM και της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, στο τέλος Μαρτίου 2016 η Attica Bank εμφάνιζε δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων 57%, όταν ο μέσος όρος των συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 45%, ενώ ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις διαμορφώνεται στο 51%.

Νέος πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα με διεθνή διαγωνισμό

Μια μεγάλη αλλαγή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα επιταχύνεται μετά τη δημοσίευση προκήρυξης για νέο πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και αφορά στην αναζήτηση υποψηφίων για τις θέσεις Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου καθώς και Μη Εκτελεστικά Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου.

Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, να έχουν άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας και πρόσφατη εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Βεβαίως θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο νόμος για τις διοικήσεις των τραπεζών. Οπως π.χ. οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να ασκούν ή να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημαντικό δημόσιο λειτούργημα (όπως αυτό ορίζεται στο Νόμο 3864/2010 όπως ισχύει).

Μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνονται επίσης:
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στον τραπεζικό τομέα ή/και στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας σε θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ως μέλη Κεντρικής Τράπεζας ή αντίστοιχης Εποπτικής Αρχής ή σε διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Επίσης, τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρίας ως μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου. Εκτοτε θα γίνει η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει την Λούκα Κατσέλη.
Αλλωστε, μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που προωθούνται στις περισσότερες ελληνικές τράπεζες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline