Κυριακή 28 Απριλίου 2024  05:56:58

Η τραγωδία στην Αίγινα, το περίεργο πλοίο «Duende» και ή όλη στάση του Λιμενικού. Εξηγήσεις και δικαιολογίες του υπουργού Θ. Δρίτσα, που μάλλον βαθαίνουν το όλο μυστήριο. Κύριο

Η συζήτηση χθες ερώτησης στη Βουλή και κάποιες επικρατούσες απορίες.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ (βουλευτής Πειραιώς):
Κύριε Υπουργέ, όλοι γίναμε μάρτυρες στις 16 Αυγούστου του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη στην Αίγινα. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά.

Φυσικά, ο λόγος για τον οποίο κατέθεσα στην ερώτησή μου δεν είναι για να υποκαταστήσουμε τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης, αλλά για να δούμε τις τυχόν ευθύνες και παραλείψεις τις οποίες έχει το Λιμενικό Σώμα, του οποίου εσείς πολιτικά προΐσταστε, αλλά και για να συζητήσουμε και για τις ατυχείς δηλώσεις –όπως έχει περάσει η άποψη στο πανελλήνιο - τις οποίες καταθέσατε εκείνη την ημέρα και τις επόμενες ημέρες.

-Αυτό, λοιπόν, το οποίο θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, είναι για ποιον λόγο το ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος έφθασε με δυόμισι ώρες καθυστέρηση στον τόπο του δυστυχήματος. Είναι ένα καυτό ερώτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο τους Αιγινήτες, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει αυτό το τραγικό περιστατικό το οποίο συνέβη.

-Το δεύτερο το οποίο θέλω να σας ρωτήσω είναι για ποιον λόγο δεν συνοδεύτηκε το σκάφος «Duende», το οποίο ήταν υπεύθυνο γι' αυτό το δυστύχημα, από τις λιμενικές αρχές στο Λιμεναρχείο της Αίγινας.

-Και το τρίτο που θέλω να σας ρωτήσω είναι πώς δεν συνοδεύτηκαν οι επιβάτες οι οποίοι ήταν στο ταχύπλοο «Duende» από τις λιμενικές αρχές στο Λιμεναρχείο της Αίγινας, αλλά μόνοι τους πήγαν σε κάποιο άλλο λιμάνι και από εκεί και πέρα, ακολούθησαν έναν δρόμο και ήρθαν μόνοι τους στο Λιμεναρχείο της Αίγινας. Τολμώ να σας πω ότι ένας από τους φερόμενους ως επιβάτες -γιατί αυτά θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη- μάλιστα έφυγε από την Αίγινα και παρουσιάστηκε αρκετό καιρό μετά.

Αυτά είναι τρία βασικά ερωτήματα στα οποία θα θέλαμε να μας δώσετε μια απάντηση, γιατί όπως δηλώσατε «το Λιμενικό έκανε άψογα τη δουλειά του και δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο θα μπορ ούσε να κάνει το Λιμενικό σε αυτή την περίπτωση».
Και το δεύτερο πράγμα το οποίο θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι αναφορικά με τις δηλώσεις σας, κύριε Υπουργέ.

Δηλώσατε ότι ο χειριστής του ταχυπλόου ήταν έμπειρος, γνώστης και κατείχε πολλά χρόνια δίπλωμα ταχυπλόου. Ο ρόλος σας δεν ήταν αυτός, κύριε Υπουργέ. Εγώ δεν διαφωνώ ότι θα έπρεπε να παρίσταστε στην Αίγινα. Καλά κάνατε, ήταν ένα ναυτικό δυστύχημα. Όχι επειδή ήταν εκλογική σας περιφέρεια, αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας να είχε γίνει κάτι ανάλογο, θα έπρεπε να παρευρεθείτε. Από εκεί και πέρα, όμως, τουλάχιστον οι δηλώσεις σας για την εμπειρία και την ικανότητα του οδηγού του ταχυπλόου ήταν ατυχέστατες και αυτό φάνηκε και την επόμενη ημέρα που του πήραν το δίπλωμα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε συνάδελφε, ειλικρινά εκτιμώ –και πρέπει κατ' αρχάς να το πω- ιδιαίτερα την αναφορά σας στην ερώτησή σας ότι η ερώτηση γίνεται ακριβώς για να απαντηθούν σοβαρότατα ερωτήματα, όπως αναφέρετε, και να διευκρινιστούν, ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στα θύματα και στα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας.

Παρακάτω, πριν θέσετε τα ερωτήματά σας, προτάσσετε μια φράση που όντως την εκτιμώ. Λέτε, δηλαδή, «Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στις οικογένειές τους». Αυτό το λέω διότι ακριβώς επειδή είστε και γνώστης της περιοχής –είστε Βουλευτής Πειραιώς και Νήσων και τακτικός επισκέπτης της Αίγινας- και γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα, δεν υποπέσατε στο λάθος των συναδέλφων σας Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι διαδοχικά με τρεις ερωτήσεις ούτε αναφέρθηκαν στον σεβασμό των νεκρών ούτε σεβάστηκαν άλλα πράγματα, αλλά ακολούθησαν -αυτό που δεν κάνετε εσείς- μια τακτική πολιτικής αξιοποίησης –θα την πω «σπέκουλα»- άθλιων δημοσιευμάτων που έφεραν δήθεν εμένα, τον κ. Φλαμπουράρη, τον κ. Σταθάκη και άλλους Βουλευτές ή παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ως επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος που προκάλεσε αυτήν την τραγωδία, στο ταχύπλοο «Duende».

Αυτήν την αθλιότητα δεν την ακολουθείτε εσείς και αυτό σας τιμά. Αυτό, πράγματι, όπως και εγώ και όλοι μας έχουμε κάνει, επιδεικνύει σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και στην οδύνη των οικείων τους.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να απαντήσω αναλυτικά εντός των ημερών για όλα αυτά και θα το κάνω στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί. Μεταξύ των άλλων, όπως γνωρίζει το πανελλήνιο, ερωτώμαι και γιατί πήρε δίπλωμα το 2014 ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος στην περίπτωση της τραγωδίας της Αίγινας!
Επομένως, αναλυτικά και συστηματικά θα απαντήσω γραπτά, γιατί είναι πληθώρα τα δεδομένα που πρέπει να εκτεθούν. Όμως, λέω ότι δεν είναι σωστή η ενημέρωση που έχετε. Από τη στιγμή που κατεγράφη το περιστατικό, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δεν είναι στοιχεία της δικογραφίας –κι εγώ δεν αναμείχθηκα στη δικογραφία ούτε επιχείρησα σε καμία περίπτωση να επηρεάσω την ανακριτική διαδικασία και θα το αποδείξω αυτό, καθώς δεν έχουμε κανέναν λόγο να καλύψουμε κανέναν και τίποτα σ' αυτήν την υπόθεση, το αντίθετο μάλιστα- στις 12:48΄ της 16ης Αυγούστου, σύμφωνα με το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου, το Λιμεναρχείο δέχθηκε, για πρώτη φορά διαμέσου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ναυπλίου, από πολίτη που ήταν στη Νήσο Μονή και είδε το περιστατικό, τη γενική είδηση ότι υπάρχει μια σύγκρουση σκαφών, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Αμέσως κινήθηκε η διαδικασία ενημέρωσης του Λιμενάρχη, του Υπολιμενάρχη, της Προϊστάμενης Λιμενικής Αστυνομίας και δόθηκε επείγουσα εντολή προσέλευσης όλου του διαθέσιμου προσωπικού στην Υπηρεσία. Δόθηκε, επίσης, εντολή προς όλα τα παραπλέοντα σκάφη που εκτελούν πλόες, αφού προηγουμένως έγινε η αναγκαία διασταύρωση. Ταυτόχρονα, έγινε κινητοποίηση του Κέντρου Υγείας της Αίγινας, του ιδιωτικού δικαίου νοσοκομείου της Αίγινας και έγινε πρόσκληση σε όλους τους γιατρούς.

Αυτά έγιναν στο Λιμεναρχείο εκείνη την ώρα, γιατί το άμεσο ήταν η ανθρώπινη ζωή. Μεγάλο μέρος της ευθύνης των λιμενικών Αρχών στη συνέχεια ήταν η διακομιδή των σορών των νεκρών, η περίθαλψη των τραυματιών, η μεταφορά τους εν συνεχεία στην Αθήνα και η καταγραφή των πάντων.
Από τις 12:48΄, επτά λεπτά μετά, στις 12:55΄ αναχωρούν με υπηρεσιακό όχημα οδικώς για την Πέρδικα και φτάνουν στις 13:15΄. Εκεί επιλαμβάνονται άμεσα της διαδικασίας και έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν στη στεριά και σορούς νεκρών και τραυματίες. Όμως και ένας εξ αυτών, των λιμενικών, επιβιβάζεται σε ιδιωτικό σκάφος και φτάνει στον τόπο του συμβάντος.

Το ταχύπλοο, το φουσκωτό, που διαθέτει το Λιμεναρχείο της Αίγινας με αριθμό «334» στις 12:56΄, οκτώ λεπτά μετά την πρώτη ειδοποίηση, ξεκινά διαδικασία αναχώρησης. Ξέρετε, ένα σκάφος θέλει μια διαδικασία πριν αναχωρήσει. Δεν ήταν εν κινήσει αυτό το σκάφος.
Καταγράφεται, λοιπόν, η άφιξή του και εν συνεχεία πριν από τη 13:30΄, δηλαδή σε λιγότερο από μισή ώρα, έγινε η συνοδεία της ρυμούλκησης του σκάφους «Duende», αυτού του ταχύπλοου που προκάλεσε αυτό το τραγικό συμβάν, στο Λιμάνι της Αίγινας. Συνοδεύτηκε από αυτό το σκάφος. Αυτά είναι καταγεγραμμένα όχι στη δικογραφία –μπορεί βέβαια να είναι και εκεί, αλλά δεν είναι από εκεί-, αλλά στα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου της Αίγινας.
.
Από εκεί και πέρα, από τη 13:30΄ με κινητοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος καταπλέουν το «601», το «607», το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, το «050», ομάδες ειδικών δυνάμεων με εξοπλισμό και ελικόπτερο. Επίσης το ΓΕΕΘΑ διέθεσε super puma. Από τη 13:30΄ και μετά διαδοχικά από τον Πόρο εν συνεχεία, γιατί ήταν ανοικτή ακόμα η διαδικασία και για πολλή ώρα. Αυτή η διαδικασία κράτησε σαράντα οκτώ ώρες, σύμφωνα με την υποχρέωση που υπάρχει, για έρευνα και διάσωση πιθανών νέων αγνοουμένων. Κανείς δεν ήξερε πόσοι αγνοούνται. Κανείς δεν είχε επίσημο στοιχείο καταγραφής για το πόσοι επέβαιναν στη λάντζα που μετέφερε τον κόσμο από την Πέρδικα στη Μονή.

Επομένως, δεν υπάρχει υπαίτια καθυστέρηση του Λιμενικού Σώματος σ' αυτό. Αντίθετα, όλο το Λιμενικό Σώμα και όλο το Αρχηγείο και ο Περιφερειάρχης του Λιμενικού Σώματος, ο Υποναύαρχος κ. Ντούνης, μαζί με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης έφτασαν επιτόπου το δυνατόν συντομότερα.
Στη δευτερομιλία μου θα αναφερθώ στα υπόλοιπα.

Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, αλλά έχει λεπτά ζητήματα αυτό το θέμα και γι' αυτό καθυστέρησα. Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόησή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να πάρω λίγο χρόνο παραπάνω, γιατί δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, από τα επτά λεπτά που μιλούσατε, τα τρία λεπτά μιλήσατε για τα ερωτήματα που σας έθεσα και τα άλλα τέσσερα λεπτά κάνατε αντιπολιτευτική κριτική στη Νέα Δημοκρατία.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω πως δεν πιστεύω ότι υπάρχει εκπρόσωπος του λαού, δεν πιστεύω ότι υπάρχει Βουλευτής μέσα σ' αυτήν την Αίθουσα ο οποίος δεν σεβάστηκε τα θύματα και τη μνήμη των νεκρών και τις οικογένειές τους.

--Από εκεί και πέρα, κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Νομίζω ότι δεν σας έχουν ενημερώσει καλά. Το σκάφος «334», όπως λέτε, το οποίο ανήκει στο Λιμεναρχείο της Αίγινας, την τελευταία φορά που τροφοδοτήθηκε με καύσιμα ήταν στις 18 Ιουλίου. Η ενημέρωση την οποία έκαναν οι λιμενικές αρχές της Αίγινας ήταν ότι δεν είχε καύσιμα για να προστρέξει άμεσα, επειδή το δρομολόγιο στις 10 Αυγούστου δεν πραγματοποιήθηκε.

-Και έρχομαι και σε κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Το Λιμενικό στην περιοχή, στην Αίγινα, έχει ένα σκάφος. Και έρχομαι στη γενική ερώτηση: Στην Αίγινα υπήρχαν πάνω από ογδόντα χιλιάδες πολίτες. Αν γινόταν ένα τραγικό γεγονός –όπως και έγινε-, ποια θα ήταν η κινητοποίηση την οποία θα είχε το Λιμενικό Σώμα με το πλωτό του σκάφος; Δεν είχε καύσιμα! Αυτή ήταν η δικαιολογία την οποία είπαν στους Αιγινήτες. Και εκείνη την ώρα ανεφοδιαζόταν, κύριε Υπουργέ! Αυτό είναι το ένα.

-Δεύτερον, σαφέστατα μισή ώρα μετά το περιστατικό, όταν ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο, πήγε ένα τζιπ του Λιμενικού Σώματος με δύο άνδρες στην Πέρδικα. Ο ένας, όπως όντως λέτε, αποβιβάστηκε σε ένα σκάφος στην Πέρδικα και πήγε και στην περιοχή όπου έγινε το τραγικό συμβάν, αλλά προσέγγισε και το «Duende».

Και εδώ υπάρχει ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ, γιατί το μεγάλο πρόβλημα, όπως σας είπα, δεν είναι ότι έρχομαι εδώ να συζητήσω τις ποινικές ευθύνες και να προσπαθήσω να καπελώσω το χρέος και τη δουλειά που έχει να κάνει η Δικαιοσύνη.

Σας, ρωτάω λοιπόν, το εξής, κύριε Υπουργέ. Αυτός ο λιμενοφύλακας, αυτός ο λιμενικός ο οποίος πήγε στην περιοχή και ο οποίος πήγε δίπλα στο «Duende» όφειλε ή δεν όφειλε να συνοδεύσει αυτός το «Duende» και να μη φύγουν οι επιβάτες από μέσα; Όφειλε ή δεν όφειλε, αν έμπαζε το «Duende» νερά, να τους βάλει στο σκάφος το οποίο πήγε εκεί και να τους προσαγάγει αυτός στο Λιμεναρχείο; Διότι πήγαν ασυνόδευτοι, κύριε Υπουργέ. Δεν μπορεί να καθόμαστε να συζητούμε για πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνονταν αυτομάτως. Σας λέω ότι μόνοι τους οι φερόμενοι ως επιβάτες πήγαν στο Λιμεναρχείο και εσείς μου λέτε ότι το Λιμενικό έκανε καλά τη δουλειά του. Δεν είναι έτσι, κύριε Υπουργέ.

Εγώ δεν είμαι μάντης προθέσεων ούτε κάνω δίκη προθέσεων. Εγώ δεν προσπαθώ να ανακαλύψω μυστήρια ούτε σκευωρίες. Παραθέτω, όμως, τα γεγονότα έτσι όπως είναι. Το σκάφος του Λιμενικού δεν είχε βενζίνη. Εκείνη την ώρα, λοιπόν, το τροφοδοτούσαν με βενζίνη. Αυτό είναι το ένα.

-Δεύτερον, αυτό το οποίο είπατε -και έχετε δίκιο- είναι ότι πήγε το τζιπ του Λιμενικού, αποβιβάστηκε ο ένας από τους δύο υπαλλήλους του Λιμενικού Σώματος, πήγε στη θαλάσσια περιοχή, πήγε στο «Duende», ρώτησε ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες, του είπαν ότι είναι μέσα στην καμπίνα και ότι έχουν πανικοβληθεί. Δεν κατέβηκε, δεν μπήκε μέσα στο «Duende» για να δει ποιοι πραγματικά ήταν οι επιβάτες και τους άφησε και έφυγαν, και μου λέτε ότι έπραξε σωστά το Λιμενικό και ότι ήσασταν εκεί όλη την ώρα κατά τη διάρκεια της προανάκρισης.

Ρωτώ: Με όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα, με όλη αυτή τη μυθολογία η οποία έχει αναπτυχθεί γύρω από το ποιοι ήταν επιβάτες, θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να διαταχθεί μια ΕΔΕ;
Αυτό είναι το ερώτημα, κύριε Υπουργέ.

Μετά υπάρχουν και άλλα ερωτήματα για τα οποία δεν φέρετε εσείς μόνο την ευθύνη, η Κυβέρνησή σας εννοώ. Βεβαίως, φέρετε την ευθύνη για το ότι ενάμιση χρόνο δεν έχουμε κάνει κάτι σε μια τουριστική και ναυτική χώρα για να μπορέσουμε να λύσουμε παθογένειες δεκαετιών, όπως και εμείς έχουμε ευθύνη, όπως και όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο έχουν ευθύνη.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ : Κύριε Κατσαφάδο, δεν ξέρω, αλλά μάλλον δεν έπιασαν τόπο τα καλά λόγια που σας είπα στην πρωτομιλία μου. Διολισθήσατε στην ίδια κατεύθυνση, ανεβάζοντας τους τόνους και κάνοντας σαφή προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης της τραγωδίας. Ο έλεγχος είναι θεμιτός, αλλά χρειάζεται μια προσοχή και σεβασμός στα όρια.

Η δική μας Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχω ρυθμίσει με νόμο τη δυνατότητα να διευκολύνονται τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και να προμηθεύονται καύσιμα πέρα από τις διαγωνιστικές και τις άλλες διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος έφτασε εκεί, στον χώρο στον συντομότερο δυνατό χρόνο, πάντως όμως όχι δυόμισι ώρες μετά, όπως είπατε στην πρωτομιλία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Μιάμιση ώρα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ : Μιάμιση. Σε είκοσι λεπτά έφτασε κατά τεκμήριο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Από τις δώδεκα μέχρι τη μιάμιση, από τις δώδεκα που έγινε το γεγονός μέχρι που ενημερωθήκατε είναι μιάμιση ώρα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ : Αφού σας λέω ότι στις 12:50΄ συμβαίνει το τραγικό δυστύχημα και στις 13:30΄ είναι καταγεγραμμένη συνοδεία του σκάφους αυτού στη ρυμούλκηση του ταχυπλόου προς το λιμάνι της Αίγινας από την περιοχή.
Άρα, τι μου λέτε; Μην μπούμε, όμως, τώρα σε λεπτομέρειες, γιατί ήδη υπεισήλθατε στην ίδια την ανακριτική διαδικασία, στην οποία εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω.

Εγώ περιέγραψα δεδομένα. Δεν έκανα κρίση και μάλιστα, συνολική για το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευθύνες. Δεν έχουν καταγραφεί υπηρεσιακά, δεν έχουν καταγραφεί από την ανακριτική διαδικασία, δεν με έχει καλέσει ο ανακριτής, δεν μου έχει στείλει καμμία επισήμανση ότι υπάρχουν παραλείψεις που πρέπει να ελεγχθούν και μάλιστα υπαίτιες. Εάν προκύψουν τέτοια θέματα, πρώτοι εμείς θα ελέγξουμε τα πάντα. Όμως, δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί ο Υπουργός σε ανακριτή, όταν η ανάκριση υπάρχει, είναι ανοικτή και πορεύεται.
Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, όλα αυτά τα ζητήματα, δηλαδή τι έπρεπε, τι δεν έπρεπε, σε τι συνθήκες, το ένα ή το άλλο, αφήστε την ανακριτική διαδικασία να τα ρυθμίσει. Η πολιτική αγωγή έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση, θα έλεγα, να θέσει όλα τα ερωτήματα και το κάνει. Επομένως, εμείς πρέπει να είμαστε πιο χαμηλά.

Τώρα, γιατί πήγα στην Αίγινα; Ήμουν στο Λεωνίδιο και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος με ενημερώνει για το τραγικό συμβάν. Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Ο κ. Γεωργιάδης, ο Αντιπρόεδρος του κόμματός σας ρώτησε «Γιατί τσακίστηκε ο κ. Δρίτσας». Ναι, τσακίστηκα και πήγα. Δεν θα μπορούσα να μείνω να κάνω μπάνια στο Λεωνίδιο, όταν έχει συμβεί αυτή η τραγωδία. Και φθάνοντας εκεί, δεν έκανα τίποτα άλλο παρά να συντονίσω –ήδη, η ώρα ήταν πια απογευματινή- από την δική μου πλευρά ευθύνης, όλες εκείνες τις ενέργειες για τους τραυματίες, για τη συνέχιση της έρευνας διάσωσης.
Είδα τα πληρώματα των σκαφών και τους άντρες των Ειδικών Δυνάμεων. Ασχολήθηκα με όλα αυτά τα θέματα της ευθύνης μου και στον Λιμενάρχη, που είχε την ευθύνη της προανακριτικής διαδικασίας, το μόνο που του είπα ήταν να μην μείνει καμμία πτυχή αυτής της υπόθεσης αδιερεύνητη. Καμμία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Αν δεν το λέγατε, δηλαδή...
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ : Αυτό θα το έκανε ούτως ή άλλως, αλλά ήδη διάφορες φημολογίες είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν.

Το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνέντευξή μου στον ΣΚΑΪ, στον κ. Λυριτζή, στην οποία ανέφερα ότι δεν είναι μόνο η διαδικασία αδειών, που εδώ ενέχεται το κόμμα σας και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, στο πως δίνονταν οι άδειες...

.....Εκεί ακριβώς αναφέρθηκα απαξιωτικά και για την οδήγηση στη στεριά και για την οδήγηση στη θάλασσα, για κάθε συμπεριφορά οδηγού ή κυβερνήτη που θέλει να έχει τον εαυτό του, όπως το είπα, νταή και λεβέντη του βολάν και της θάλασσας και είπα ότι με την εμπειρία και τη γνώση που έχω στο πέρασμα Πέρδικας-Μονής δεν νοείται υψηλή ταχύτητα. Είναι στενό πέρασμα. Ακόμα και κολυμβητές, παράτολμους, θα μπορούσε κανείς να συναντήσει αλλά υπάρχει πληθώρα σκαφών, μικρών και μεγάλων, και δεν νοείται ταχύτητα.

Ένας έμπειρος κυβερνήτης, λοιπόν, κατά τεκμήριο -όχι από τη δικογραφία, αλλά από την κοινή πληροφόρηση που βοούσε στο νησί- δεν είναι νοητό να μην δείξει την οφειλόμενη επιμέλεια και να τρέχει με τη δύναμη που έχει ένα ταχύπλοο σκάφος σε αυτήν την περιοχή. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει νομοθετική ρύθμιση σε στενά περάσματα, να επιτρέπεται να τρέχουν τα ταχύπλοα με την ίδια ταχύτητα όπως θα είναι στο πέλαγος. Αυτά είπα στις απαντήσεις μου και το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έβγαλε ανακοίνωση ότι παρενέβην στην προανάκριση και μάλιστα υπέρ του κατηγορούμενου και από εκεί και πέρα άρχισε η σπέκουλα από όλους σας, και από τα δημοσιογραφικά επιτελεία και από τα πολιτικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline