Κυριακή 28 Απριλίου 2024  17:50:00

Χατζηδάκης: Προτείναμε ήδη τα αντισταθμιστικά έσοδα. Δεν χρειαζόμαστε την έγκριση της τρόικα για το 1,5 δισ. ευρώ. Ποιός είναι ο κατάλογος των περικοπών και των νέων εσόδων. Κύριο

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, δεν θα χρειαστεί να πάρει την έγκριση της τρόικα, προκειμένου να προχωρήσουν σε μειώσεις φόρων κατά 1,5 δισ. ευρώ, καθώς «υπάρχουν ισοδύναμα.

«Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε την τρόικα, όχι γιατί είμαστε μάγκες, αλλά επειδή υπάρχουν ισοδύναμα», ξεκαθάρισε ο Κ. Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ, σχετικά με την πρώτη φάση του σχεδίου, που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αύξηση φόρων ήταν απόφαση της κυβέρνησης, που δεν προτίμησε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας ή της Κύπρου. Ωστόσο, για το δεύτερο σκέλος των μειώσεων φορών «που συναρτώνται με την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, προφανώς θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΝΔ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που μοίραζε «σοκολατίτσες και καραμελίτσες», προκειμένου να γίνει αρεστός στον κόσμο. «Αποτελεί υπονόμευση της προσπάθειας μας να υιοθετήσουμε αιτήματα που φαίνονται δίκαια αλλά είναι ανεκπλήρωτα. Δεν θα αρχίσουμε να μοιράζουμε σοκολατίτσες και καραμελίτσες. Δεν θέλουμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ νο2,κόμμα της δημαγωγίας.

Φορολογική μεταρρύθμιση και αντισταθμιστικά έσοδα

Στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο δεσμεύτηκε για:

1. Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
2. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
3. Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
4. Αύξηση του ορίου όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 ευρώ.
Με την προϋπόθεση της ανάκαμψης της οικονομίας και της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, υποσχέθηκε επίσης τις εξής αλλαγές:

1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
3. Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.
Κοστολόγηση και μείωση δαπανών- αντισταθμιστικά

Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων είναι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, περίπου 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ τη διετία.

«Μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία» που θα γίνει όπως τόνισε χωρίς απολύσεις, αλλά με αξιολόγηση και καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.

Η εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας, επιταχύνεται με μέτρα τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα:

1. 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline