Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  19:57:27

Η περιοχή του Ελληνικού «ξεπουλήθηκε» για 900 ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατήγγειλε και κοστολογούσε με ... 3 δις. Τις επόμενες ημέρες θα δώσουν την άδεια Καζίνο, που δεν έδινε η Κυβέρνηση Σαμαρά. Τα αποκαλυπτικά πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή. Κύριο

Μαστιγωτική αντιπολίτευση και χλευασμοί, με πρώτο τον Άδωνη Γεωργιάδη, παλαιοκομμουνιστικές αφέλειες από τον υπουργό Πολιτισμού.

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρία «Lamda Development».Με μέγα κόστος πολιτικής αξιοπιστίας.

Τη σύμβαση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, ενώ την καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Στη συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, καθώς η συντρηπτική πλειοψηφία των κομμάτων συμφωνεί με τη σύμβαση (εκτός ΚΚΕ και ΧΑ), κυριάρχησε η καχυποψία και οι αιχμές για τη συνολική στάση των κομμάτων. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησαν ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν το κόμμα που όντας αξιωματική αντιπολίτευση πολέμησε λυσαλέα την επένδυση, όταν όμως πέρασε στη κυβέρνηση την έφερε κανονικά στη Βουλή.
Επισημαίνεται ότι η κύρωση της σύμβασης ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Δια του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά και όχι δια του παρόντος υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου (που εξηγούμε σε άλλο κείμενο γιατί κράτησε αυτή τη στάση, αν και συναρμόδιος υπουργός για το Ελληνικό) επέλεξε η κυβέρνηση να απαντήσει στα πυρά της ΝΔ κατά την συζήτηση για την σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού. Ο κ. Μπαλτάς επιχειρώντας να αντικρούσει τα πυρά του εισηγητή της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη περί «κωλοτούμπας» και ασυνέπειας, προέβη σε μια ανάλυση , με αναφορές στον Μάρξ αλλά και τον Φρόυντ ,που έκανε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γελούν.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εκ γενετής για μία έννοια που λέγεται δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού, ένας δρόμος που, όπως εξήγησε, είναι μακρύς και όχι στιγμιαίος και έχει υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, νίκες και ήττες. «Όταν σε αυτό το δρόμο βρισκόμαστε μπροστά σε υπέρτερους συσχετισμούς που μας αναγκάζουν να υποστούμε μία αναγνωρισμένη ήττα δεν σημαίνει ότι μετά την ήττα λέμε άλλα από αυτά που λέγαμε πριν», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «λέμε κάτι που αναγνωρίζει το γεγονός μιας ήττας, ότι πρέπει να προσαρμοστούμε να κάνουμε το συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Μπαλτάς επέμεινε ότι «για το Ελληνικό δεν πρόκειται περί αντίφασης», ενώ δήλωσε ότι «πετύχαμε πολύ σημαντικές βελτιώσεις στη συμφωνία που παραλάβαμε».

Από τον Μαρξ στον Φρόιντ

Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις του εισηγητή της ΝΔ για όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Ελληνικού και όσα τελικώς έπραξε, ο κ. Μπαλτάς είπε ότι τα επιχειρήματα αυτά του «θυμίζουν, παραθέτοντας λίγο στρεβλά τον Μαρξ, μια φράση: ένα φάντασμα πλανιέται στη ΝΔ - το φάντασμα της ηγεμονίας της Αριστεράς». Δεν περιορίστηκε όμως στον Μαρξ, αλλά προσέφυγε και στον ...Φρόιντ και τον μηχανισμό απάρνησης: «Κάτι που με κατατρέχει, κάτι που δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω συνειδητά, φωνάζω υποσυνείδητα: "δεν θα με ηγεμονεύσει η ηγεμονία της αριστεράς - είμαι φιλελεύθερος"», είπε, ψυχαναλύοντας τον κ. Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ακόμα ότι «οι επενδύσεις δεν είναι κάτι που εμάς εντός καπιταλισμού μας βρίσει αντίθετους, αλλά θεωρούμε ότι στο μέτρο του δυνατού πρέπει να τις ελέγχουμε σε σχέση με βασικές παραμέτρους» (αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερο φυσικό κάλος κλπ.). Ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΠΟ δεν εμποδίζει την επένδυση στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι σχετικές εισηγήσεις για αρχαιολογικά θέματα υπήρχαν παλαιότερα αλλά οι τότε κυβερνήσεις δεν τις κοίταξαν. Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ότι «θα τιμήσουμε τις υπογραφές μας και θα διευκολύνουμε τους επενδυτές», ενώ επέμεινε στα περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».

Οι ...μαλλιάδες και οι Μπαλτάδες

Είχε προηγηθεί το σφυροκόπημα από την κ. Γεωργιάδη, ο οποίος είπε: «Είστε ό,τι πρέπει για τρολάρισμα. Σήμερα εξευτελιζόμενοι στέλνετε την Αριστερά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η ανοησία της αριστερής ιδεοληψίας κράτησε την Ελλάδα χρόνια πίσω». Μάλιστα είπε ότι: «Έρχεται η πρώτη φορά Αριστερά και δίνει τα αεροδρόμια. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν προδότης. Τώρα είναι αναπτυξιακό έργο. Όταν ο Σουφλιάς επί Καραμανλή μίλησε για αξιοποίηση του Ελληνικού ανεβαίνατε στα έδρανα».

Και πρόσθεσε: «Καλώ όποιον ενδιαφερόμενο να πάρει τα πρακτικά της Βουλής και να πάει να τα δείξει στους μαλλιάδες στα Πανεπιστήμια να τους δείξει τι κάνει η πρώτη φορά Αριστερά. Τα Πανεπιστήμια είναι γεμάτα Μπαλτάδες. Θα πάρω τα πρακτικά και θα τα δείξω στους φοιτητές να δουν ότι άλλα λέει ο Μπαλτάς ως καθηγητής και άλλα κάνει ως υπουργός. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια θα ντρέπεται φοιτητής να δηλώσει αριστερός».

«Σανό από τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα...»

Ενώ ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος σχολίασε: «Η σημερινή ημέρα, εκτός από την αρχή αυτής της μεγάλης επένδυσης, σηματοδοτεί και το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα, αλλά και το τέλος των ψεμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε επί 5-6 χρόνια στους πολίτες για την επένδυση. Με τον τρόπο που η «πρώτη φορά Αριστερά» διαχειρίστηκε την κυβερνητική της θητεία, έδωσε όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα στην ΝΔ και στον κ. Γεωργιάδη. Η «αριστερά» της συνωμοσιολογίας, του μηδενισμού, και όχι πια «των οραμάτων», έκανε τους προοδευτικούς πολίτες να ντρέπονται γιατί τους εξαπατήσατε, και καταντήσατε οι καλύτεροι «πελάτες» της ΝΔ και του κ. Γεωργιάδη!».

Στο θέμα του Ελληνικού αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρηςασκώντας κριτική στη ΝΔ: «Αντί να μας πείτε γιατί 13 χρόνια δεν προχώρησε η επένδυση του Ελληνικού μας κάνετε κριτική γιατί τον ένα χρόνο που ασχοληθήκαμε έχουμε καθυστερήσει», είπε. Πρόσθεσε δε ότι «ήμασταν πάντα κατά των ιδιωτικοποιήσεων – ξεπούλημα που επιβάλλατε εσείς, αλλά υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Πυρά από Κουτσούμπα

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπαςλέγοντας ότι και στην περίπτωση του Ελληνικού, όπως και συνολικά, «όλη την βρώμικη δουλειά του συστήματος την κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». «Πώς να μην τους στηρίζουν τα διεθνή "γεράκια";», διερωτήθηκε.
Εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπ. Δανέλλης κάλεσε την κυβέρνηση: «Αναλάβετε το ownership των αποκρατικοποιήσεων που έχετε υπογράψει, και όχι το ownership μιας ξεπερασμένης, δήθεν αριστερής φοβικότητας προς το υγιώς επιχειρείν και το υγιώς επενδύειν».

Μηταράκης, Λοβέρδος, Αμυράς

«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για τη χώρα που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόκληση.
«Ο λαϊκισμός νικήθηκε» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για τα πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, τονίζει στο Πρακτορείο: «Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας». Υπογραμμίζει ότι το Ποτάμι θα παρακολουθεί την επένδυση ώστε να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επιχειρηματίας, αλλά και να μην προκληθούν καθυστερήσεις στο έργο.

Νότης Μηταράκης (βουλευτής ΝΔ): Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση

«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για την χώρα. Μιας επένδυσης που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης. Και συνέχισε: «Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δήλωνε αντίθετος με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. Και με κάθε ευκαιρία διαβεβαίωνε ότι θα ακυρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις αυτές φυσικά ξεχάστηκαν. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα.

Όμως το κόστος στην πραγματική οικονομία από την πολιτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ όλοι το γνωρίζουμε και το βιώνουμε. Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι από την διετή καθυστέρηση στο έργο, το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου € 1 δισ. Και φυσικά η σύμβαση δεν βελτιώθηκε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα, αν η κυβέρνηση θα βρει το πολιτικό σθένος για να υλοποιήσει την επένδυση. Εάν θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το μεγάλο διοικητικό βάρος και να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις. Την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, την έκδοση των αδειών, τη σύσταση του Γραφείου ελληνικού, την παράδοση του χώρου κ.ο.κ.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης επένδυσης που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική αλλά και την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας θα πέσει ξανά στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας».

Ανδρέας Λοβέρδος (βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης): Τελικά, ο λαϊκισμός νικήθηκε

«Επιτέλους ήλθε στη Βουλή για κύρωση η σύμβαση για το Ελληνικό. Έργο ζωής και μακράς πνοής. Λίγη αυτοκριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια και για τις καθυστερήσεις που δημιουργούσε, δεν θα έβλαπτε. Τα παλαίψαμε εδώ και χρόνια, υπερπηδήσαμε γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και τελικά ο λαϊκισμός νικήθηκε. Θα γίνει το μεγαλύτερη επενδυτικό πρόγραμμα όλης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό».
Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι - Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): Το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει καταντήσει «χωματερή»

«Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επί 15 χρόνια κάθε κυβέρνηση και υπουργός είχε και από ένα άλλο πλάνο με αποτέλεσμα το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης, έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων, να έχει καταντήσει μία παραδοσιακή ελληνική «χωματερή». Τώρα είναι η ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενηλικιωθεί πολιτικά, να καταπιεί τις δακρύβρεχτες δηλώσεις «το Ελληνικό δεν πωλείται» και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων να δώσει σήμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις. Το Ποτάμι θα παρακολουθεί την πορεία της επένδυσης ώστε ούτε να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επενδυτής, ούτε, όμως, και να προκληθούν καθυστερήσεις και ζημιές για την εθνική οικονομία από τα πισωγυρίσματα και τα ζιζάνια της πολιτικής ανωριμότητας και διγλωσσίας της κυβέρνησης».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline