Τρίτη 30 Απριλίου 2024  17:39:55

Δημ. Καμμένος: Παράνομες παρέες Νοτίων προαστίων

Διαχρονικά θεωρούσα -και πριν να γίνω πολιτικός- απαράδεκτο το να έχουμε ένα εξαντλητικά λεπτομερές master plan για ένα τεράστιο project σε αυτή τη χώρα, να έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και παρ' όλα αυτά, να μην έχει κινηθεί τίποτα σε αυτή τη χώρα, να μην έχει παρθεί οποιαδήποτε νομική ή πολιτική απόφαση για να προχωρήσει η επένδυση.

Δυστυχώς, αυτός ο χώρος έγινε χώρος τον οποίο λυμαίνονταν πάρα πολλές παράνομες παρέες των νοτίων προαστίων. Και δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο έγινε και αποθήκη ψυχών, διότι σε αυτή την Κυβέρνηση έλαχε μαζί με όλη τη δύσκολη διαπραγμάτευση πέρυσι και τους εχθρούς –και δεν φοβάμαι τη λέξη- που είχαμε στην Ευρώπη -τον κ. Σόιμπλε και τους άλλους που ήθελαν να μας βγάλουν από το ευρώ με το Plan Z και να τρέχουμε στις δραχμές εκβιαστικά και να καταστραφούμε- να διαχειριστεί και την τεράστια ροή των μεταναστών.
Αυτήν τη στιγμή η εικόνα του Ελληνικού είναι μια εικόνα η οποία δεν είναι διαφήμιση για την ελληνική δημοκρατία ούτε για τις ψυχές που έχουν στοιβαχτεί εκεί ούτε για τη μη αξιοποίηση αυτής της τεράστιας επένδυσης.

Ο χώρος αποδίδεται με την επένδυση σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει διαχωρισμός των πολιτών των νοτίων προαστίων, της Γλυφάδας, του Ελληνικού, της περιοχής του Αγίου Κοσμά, του Πειραιά, αν θέλετε, που είναι και ο μεγαλύτερος δήμος της περιοχής ή του λιμανιού του Πειραιά. Είναι μια επένδυση, η μεγαλύτερη επένδυση ανάπλασης χώρου στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο για πάρα πολλούς λόγους.
Άκουσα και τους συναδέλφους της Αντιπολιτεύσεως οι οποίοι στοιχειοθέτησαν στην εισήγησή τους το γιατί πρέπει να γίνει γρήγορα και τον συνάδελφο της Συμπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μείνω στη λεπτομέρεια για τα άμεσα και έμμεσα οφέλη της οικονομίας από τον ΦΠΑ, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές από τους υπαλλήλους ή οτιδήποτε άλλο ήθελε προκύψει.

Πρώτον και βασικότερο είναι οι θέσεις εργασίας. Εάν μια επένδυση σου δίνει σε βάθος χρόνου πενήντα, εξήντα, εβδομήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσα, μαζί με τα υπόλοιπα παράπλευρα επαγγέλματα στους όμορους δήμους –και όχι μόνο- συν τα έργα υποδομών, τις οπτικές ίνες, το ρεύμα το ίδιο, το φυσικό αέριο, τους δρόμους, τις γέφυρες που θα γίνουν, τις προσβάσεις με τρένο, μετρό ή τραμ, προς και από το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου πλέον και το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου μετά και την επένδυση της COSCO, μαζί με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου έχει άμεση πρόσβαση η επένδυση, δεν μπορεί παρά να το δούμε ως ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης όλης της Ελλάδας.
Αυτή η ανάπτυξη θα έρθει διότι εξασφαλίζονται κατά βάση τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, διότι το δημόσιο με αυτήν την επένδυση φεύγει πλέον από την εσωστρέφεια και γίνεται αυτόματα εξωστρεφής οργανισμός, να το πω έτσι, αν μου επιτρέπεται η έκφραση για το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο πλέον μπαίνει –και αυτό έχει και τα καλά και τα αρνητικά του, όπως το δει καθένας- σε ένα μικροσκόπιο. Είμαστε υπό παρακολούθηση για καλό και για κακό.
Ας δούμε όμως το καλό.

Όπως εξήγησα χθες η επένδυση αυτή είναι τόσο σημαντική για την Ελλάδα μακροοικονομικά, που δεν πρέπει να γίνει κανένα λάθος και, ει δυνατόν, Θεού θέλοντος και των συναρμόδιων Υπουργείων επιτρεπόντων, να μην καθυστερήσει, διότι σε έναν χρόνο από τώρα αυτή η χώρα θα προσπαθήσει, εφόσον μέσα στον χρόνο απ' όσα είπε ο Πρωθυπουργός -και το ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει- θα κάνουμε τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και θα γίνει -εδώ έχω και κάποιες διαφωνίες με τον αξιότιμο και φίλο κ. Δραγασάκη- η αναδιάρθρωση του χρέους, διότι έχει ειδικό προφίλ το χρέος μας. Θα το αναλύσουμε στην υποεπιτροπή όταν έρθει η ώρα. Αυτό θα ρίξει σημαντικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, θα γίνει το χρέος μας πρακτικά βιώσιμο. Και φαντασθείτε αυτήν την Κυβέρνηση με βιώσιμο χρέος πλέον τυπικά και ουσιαστικά με τη σφραγίδα του ESM, των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να έχει προχωρήσει και να προχωρά τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη.

Τέτοια εποχή του χρόνου, όταν θα βγούμε στις αγορές, θα πρέπει όλα αυτά να έχουν συμβεί διότι θα πρέπει να έχουμε βγει και να αντλήσουμε τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε για την αναπλήρωση και την αποπληρωμή του χρέους με ελληνικά ομόλογα και έκδοση δική μας, η οποία πρέπει να είναι και καλύτερης τιμής, χαμηλότερου κόστους από αυτήν που πέτυχε ο κ. Σαμαράς το 2013, δηλαδή με απλά νούμερα κάτω από το 4%, 3,75%. Αυτό θα ήταν κάτι το οποίο θα έδινε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα και θα έδειχνε την εξωστρέφειά μας.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, αυτήν την επένδυση να την παρακολουθήσουμε όλοι όχι από πολιτική σκοπιά, όχι με ένα πολιτικό «καπέλο», μπλε ή πράσινα ή κόκκινα ή πορτοκαλί γυαλιά. Πρέπει να δούμε αυτήν την επένδυση εθνικά. Όλοι μας θα παρακολουθούμε μήνα με τον μήνα, εβδομάδα την εβδομάδα πώς πηγαίνει μετά την έναρξη της επένδυσης από την ψήφιση, την κύρωση του συγκεκριμένου νόμου.
Καλά θα κάνει η Αντιπολίτευση να εργαστεί προς αυτό και να μην μένει μόνο σε πολιτικά ευφυολογήματα μέσα στη Βουλή για να κερδίσει τον τηλεοπτικό χρόνο και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, να παράγει δημιουργικό, τεκμηριωμένο έργο, έτσι ώστε να ελέγχουμε και να πάει μπροστά αυτή η επένδυση. Ας την κάνουμε αυτήν την επένδυση όλοι μαζί σε αυτό το Κοινοβούλιο.

Νομίζω ότι έχω πει και άλλες φορές ότι όπως ο τουρισμός είναι εθνικό σπορ, εθνικό άθλημα, εθνική ανάγκη, έτσι και αυτή είναι μια εθνική επένδυση. Ελπίζω όλοι να το έχουμε κατανοήσει. Ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα σε αυτή την επένδυση έχει το Γραφείο Ελληνικού.
Είπα και χθες ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το Γραφείο, που έχει σκοπό να βγάζει τις άδειες, να λαμβάνει τους φακέλους, να διοργανώνει και να οργανώνει τις επικοινωνίες και τις αδειοδοτήσεις μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, να λογοδοτεί, όποτε πρέπει, με τα στελέχη του, τα οποία θα είναι επαρκή, όχι μόνο γνωσιακά, αλλά και επαγγελματικά. Θα έχουν όλο το χρόνο αφιερωμένο πάνω σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο, ώστε να δίνουν αναφορά που πρέπει στον Υπουργό Οικονομικών και ο ίδιος στον Πρωθυπουργό, ο οποίος, είμαι σίγουρος, ότι θα λάβει αυτό το έργο υπό τη σκέπη του και θα το προχωρήσει όπως πρέπει πάρα πολύ γρήγορα.

Το Γραφείο Ελληνικού είναι εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο. Θα το στηρίξουμε, θα το ελέγξουμε. Θα πρέπει ανά πάσα στιγμή, εάν δημιουργούνται προβλήματα, να έρχεται στον Υπουργό Οικονομικών, να μεταφέρει τον προβληματισμό του και ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με εμάς, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που είμαστε στην Κυβέρνηση, αλλά και όλους τους συναδέλφους Βουλευτές, να βρίσκουμε όλοι μαζί μία λύση για να προχωρήσει το έργο.

Οι υποδομές στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντικές. Το τουριστικό προϊόν θα αναβαθμιστεί, όπως και η επισκεψιμότητα στο Νομό Αττικής και στους νότιους δήμους. Αυτό βγαίνει όχι μόνο από στατιστικά, αλλά και από μελέτες που υπάρχουν. Έχω στα χέρια μου στατιστικά από την οργάνωση των αεροδρομίων της Ευρώπης για την επισκεψιμότητα σε όλα τα τοπικά αεροδρόμια. Αυτό δείχνει ότι οι πτήσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση μεσοσταθμικά πάνω από 22% σε πολύ τουριστικούς προορισμούς και στην Αθήνα. Αυτές οι πτήσεις θα αυξηθούν μέσα στο Ελληνικό. Αυτό το τουριστικό προϊόν είναι, επίσης, εθνικό αντικείμενο εκμετάλλευσης, άρα δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ένα άλλο τουριστικό προϊόν, που θα είναι το ίδιο το Ελληνικό, που θα βοηθήσει το συνολικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.

Επιμένω ότι πρέπει και έχουμε μεγάλη ευθύνη οι Βουλευτές να εκπαιδεύσουμε –ας μου επιτρέψετε τον όρο- όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος στην εξωστρέφεια. Αυτή η πατρίδα δεν αντέχει άλλο το να συζητάμε στα καφενεία για το τι θα ήταν καλό να αποφασίσουμε για την τοπική μας κοινωνία μεταξύ μας, χωρίς να κοιτάξουμε ούτε καν το διπλανό δήμο ή το διπλανό σπίτι ή τη διπλανή γειτονιά, πόσο μάλλον όλη τη χώρα.
Θα πρέπει να κοιτάξουμε το συνολικό καλό. Η επένδυση είναι πολύ σημαντική. Είναι μέρος των επενδύσεων, όπως είπα και χθες, του μεγάλου τόξου, που είναι πάνω από 40 χιλιόμετρα και ξεκινάει από το Πέραμα -ως Βουλευτής Β΄ Πειραιά γνωρίζω το βασανισμένο Πέραμα με την ανεργία και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη- μέχρι το Σούνιο. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος γεωπολιτικά, αυτή η ομορφιά δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Έχω ταξιδέψει αρκετά και ο ίδιος, αλλά και εσείς όλοι μαζί ακόμα περισσότερο. Αυτή η ακτογραμμή δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Το να πηγαίνουμε στο Σούνιο και να βλέπουμε τους πιτσιρικάδες να σκοτώνονται στα Λιμανάκια, με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν δείχνει χώρα σοβαρή, χώρα υπό ανάπτυξη. Αυτό δεν πρέπει να συνεχίσει. Τι θα παρέχουμε στον τουρίστα που πηγαίνει με το πούλμαν στο Σούνιο; Το να βλέπει κόντρες και τα μηχανάκια να σκοτώνονται συγκρουόμενα με τα πούλμαν; Ξέρετε τι έχω δει φέτος πηγαίνοντας τρεις φορές με φίλους από το εξωτερικό στο Σούνιο; Πήγαμε να σκοτωθούμε με το αυτοκίνητο και υπήρξε και πούλμαν με τουρίστες, που παραλίγο να είχε μετωπική σύγκρουση με αυτοκίνητο που έκανε κόντρες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πώς θα σταματήσει; Μα, είναι πολύ απλό. Θα σταματήσει, όταν θα συνεχίσουν οι επενδύσεις. Αυτή η Κυβέρνηση θα το κάνει, αλλά θα βάλει όρους. Δεν θα υπάρχει η ασυδοσία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Άκουσα πριν τους συναδέλφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πλέον. Ντρέπονται να αναφέρουν το «ΠΑΣΟΚ». Χθες, μας διαφήμιζαν την Ολυμπιάδα του 2004. Θα ανοίξει ο φάκελος. Για ποια Ολυμπιάδα του 2004 μιλάμε; Για ποια έργα 9 δισεκατομμυρίων; Ποια ντουβάρια μάς αφήσατε από το 2004, που τα κοιτάμε και κλαίμε σήμερα; Το θράσος περισσεύει.

Από εδώ και πέρα, όποιο έργο γίνει, θα είναι για το καλό όλων των Ελλήνων. Αυτό το παράκτιο μέτωπο, η «Ριβιέρα» –δεν μου αρέσει ο όρος, καλύτερα να βρούμε έναν πιο δόκιμο όρο, ελληνικό- θα γίνει ένα brand, το καλύτερο στη Μεσόγειο, από τα καλύτερα στον κόσμο.
Άρα, το έργο του Ελληνικού είναι μια άσκηση οργάνωσης, άσκηση αποφάσεων, νομική και διοικητική άσκηση. Απ' αυτό θα ξεκινήσει όλη η επένδυση στον Νομό Αττικής και θα είναι ένα έργο πρότυπο. Με αυτή τη διαδικασία το δημόσιο θα αποκτήσει, με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να το πω απλά, ένα manual.
Θα ξέρουμε τι κάνουμε σε παρόμοιες επενδύσεις. Θα ξέρουμε τι έχει πάει στραβά. Θα έχουμε κάνει «debugging», που λένε και οι φίλοι μου οι Αγγλοσάξονες, όλες τις διαδικασίες. Θα το πάμε παρακάτω. Μετά θα έρθει η επόμενη επένδυση και θα ξέρουμε τι έχει γίνει.

Και αυτή η μεθοδικότητα, αυτός ο ομαδικός στόχος και το αποτέλεσμα θα δείξουν την εικόνα που πρέπει στο εξωτερικό, έτσι ώστε να βγει αυτή η χώρα από τα δεσμά των μνημονίων και της επιτήρησης και να βγούμε στις αγορές με ανταγωνιστικό επιτόκιο. Ειλικρινά σας λέω ότι μας παρακολουθούν. Και αυτό, όπως είπα και πριν, έχει και τα καλά του και τα κακά του.

Εάν δεν γίνουν τα πράγματα, όχι όπως τα θέλουν οι κακές αγορές, γιατί οι αγορές θέλουν αυτό που λες να το κάνεις, για να ξέρουν ότι θα βάλουν τα λεφτά τους και δεν θα γίνει κάποια μέρα κάτι περίεργο και θα τα χάσω εγώ ή ο επενδυτής μου ή ο μέτοχός μου, ή οποιοδήποτε διοικητικό συμβούλιο θα μπει φυλακή για απιστία, γιατί έβαλε τα λεφτά του εκεί που δεν έπρεπε ή πίστεψε κάποιον που δεν έπρεπε να πιστέψει.

Πρέπει να γίνουμε αξιόπιστοι συνομιλητές και αξιόπιστοι εταίροι σε κάθε επένδυση. Και να προστατεύεται η επένδυση, όχι με λεόντειες συμβάσεις τύπου «Βενιζέλου». Μας διαφήμιζαν χθες και τον «Βενιζέλο» του κ. Λαλιώτη που δεν μπορείς να χτίσεις αεροδρόμιο στα εκατό χιλιόμετρα και με τέτοια fees για τα Σπάτα. Δηλαδή έχουν κάνει το μη ανταγωνιστικό αεροδρόμιο όλων των εποχών αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και μας το διαφήμισαν σαν τεράστιο έργο και «τι έργο κάναμε εμείς στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"».
Δεν θέλω να μπαίνουμε σε αυτά. Αυτό δεν θα το κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Kαι θα βάλει τους όρους και τους κανόνες εμπλοκής, έτσι ώστε να υπάρχει και διαφάνεια.
Κλείνω, λέγοντας: Εξωστρέφεια μέσα σε αρχές δικαίου και δημοκρατίας, πλήρης διαφάνεια. Παρακαλώ και τους αρμόδιους Υπουργούς να ενημερώνουν τη Βουλή για οτιδήποτε και οτιδήποτε χρειάζεται για να βοηθήσουμε, είτε τεχνοκρατικά είτε πολιτικά είτε στις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να προχωρήσει το έργο το συντομότερο δυνατό.

Δεν θα συγχωρήσουμε παρανομίες σε κανένα επίπεδο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως και όλοι, φαντάζομαι, στις παρανομίες και στους διάφορους ανθρώπους που παρεισφρέουν για ιδιαίτερο και προσωπικό όφελος σε διάφορες επενδυτικές διαδικασίες.
Θα είναι όλα διαφανή και ξεκάθαρα, για να κάνουμε αυτήν την επένδυση μοντέλο για την Ελλάδα και να βγούμε πλέον από τον τέλμα του «δεν γίνεται τίποτα σε αυτή τη χώρα, δεν πειράζει, είναι κλινικά νεκρή επενδυτικά και διοικητικά».

Ας αλλάξουμε πρόσωπο. Οι πολιτικές καριέρες θα χτιστούν από εδώ και πέρα πάνω στην αλήθεια και το αποτέλεσμα -θέλει δουλειά- και όχι στις κουβέντες του καφενείου που κάναμε όλοι κάποτε. Δουλειά και τίποτε άλλο.( Ο οικονομολόγος Δημήτριος Καμμένος είναι βουλευτής Β΄. Πειραιώς των ΑΝΕΛ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline