Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  18:10:14

Ληστρικοί όροι για όσους θελήσουν να δηλώσουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματα. Σε σπίτια, σε στρώματα, σε θυρίδες και σε καταθέσεις του εξωτερικού. Προεξοφλείται η αποτυχία του μέτρου. Κύριο

Πρωτοφανής ο φόρος 50% έως 60% στα κάθε είδους αδήλωτα εισοδήματα που αποκαλύπτονται οικειοθελώς. Το μέτρο απέτυχε στο παρελθόν, από την υπουργία Γ. Αλογοσκούφη λόγω της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, της οικονομικής κρίσης κλπ, παράγοντες οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν στην αγορά και την κοινωνία μέχρι σήμερα.

Με την απίστευτη και πρωτοφανή επιβολή φόρου - δήμευσης, που θα φθάνει έως και 60% θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι με «κρυφά» εισοδήματα, εφόσον αποφασίσουν να τα νομιμοποιήσουν με την αποκάλυψή τους στις φορολογικές αρχές. Το μέτρο απέτυχε στο παρελθόν, από την υπουργία Γ. Αλογοσκούφη λόγω της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, της οικονομικής κρίσης κλπ, παράγοντες οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν στην αγορά και την κοινωνία μέχρι σήμερα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, με πρώτη την Ιταλία όπου το ποσοστό φορολογίας ήταν σημαντικά μικρότερο, οι εγγυήσεις της οικονομίας και των τραπεζών μεγαλύτερες.

Στην Ελλάδα, το ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε ότι Κυβέρνηση και δανειστές, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και έντονες διαφωνίες, φαίνεται πως κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση και συμφώνησαν -σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- στο ποσοστό φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού ή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα θα προβλέπει:

Φόρο με συντελεστή που θα φθάνει στο 60% θα πληρώσουν όσοι αποφασίσουν να αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματά τους στην εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δανειστές και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το πλαίσιο που θα διέπει την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει στην «Κ» ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων όσο και για τη δημιουργία του επαγγελματικού-ακατάσχετου λογαριασμού με στόχο τα δύο νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή στα τέλη του μήνα.

Το οικονομικό επιτελείο άσκησε έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες στους πιστωτές, προκειμένου να μην εκτεθεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς τα δύο παραπάνω θέματα είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων θα προβλέπει:

• Ο φόρος για όσους αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους στην εφορία θα κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60% ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται κάθε υπόθεση. Ειδικότερα:

• Με συντελεστή 50% θα φορολογηθούν όσοι εμφανίσουν στην εφορία τα χρήματά τους χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χωρίς να έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος μεταβεί μετά την ψήφιση του νόμου στην εφορία και αποκαλύψει εισοδήματα 1 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει φόρο 500.000 ευρώ. Με την πληρωμή του φόρου αίρονται και οι ποινικές διώξεις.

• Με συντελεστή 55% θα φορολογηθούν όσοι έχουν κρυφά εισοδήματα, αλλά γι' αυτούς έχει ξεκινήσει ο έλεγχος χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί.

• Ο ανώτατος συντελεστής 60% θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

• Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα κεφάλαια αυτά.

• Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε δόσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline