Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  16:56:57

Τραπεζικοί, οι μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών. Τα νέα δεδομένα για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Οι περικοπές στις επικουρικές που έρχονται. Ντόμινο με 5 ανατροπές για 50.000 τραπεζικούς. Κύριο

Με 14 διατάξεις ανοίγει η πόρτα της συνταξιοδότησης για τους υπαλλήλους των τραπεζών. Ευκαιρίες αλλά και παγίδες κρύβει το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Τραπεζικοί είναι οι νέοι μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών. Πέντε ανατροπές φέρνουν τα πάνω κάτω στο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Από τις αλλαγές επηρεάζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο περί τους 50.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Στην προκρούστεια κλίνη των μειώσεων μπαίνουν όσοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως και όσοι συνταξιούχοι παίρνουν επικουρική από το ΕΤΕΑ.

Χαμένοι είναι επίσης οι ασφαλισμένοι που... αποχαιρετούν δια παντός το προσυνταξιοδοτικό επειδή δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν σχετικό δικαίωμα μέχρι 12/5/2016 όπως και όσοι παραπέμπονται στα νέα όρια ηλικίας και τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, όπως αποκαλύπτει σήμερα ΤΟ ΈΘΝΟΣ.

Σημεία SOS & ευκαιρίες για την έξοδο των δημοσίων υπαλλήλων
Ευκαιρίες αλλά και παγίδες κρύβει το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης.

Τα σημεία SOS που πρέπει να γνωρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τα εξής:

• Στον δημόσιο τομέα ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις για άντρες και γυναίκες που έπιασαν την απαιτούμενη 25ετία τη διετία 2011-2012. Μάλιστα οι άντρες μπορούν να αξιοποιήσουν και τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για μητέρες ανηλίκων, εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα το συγκεκριμένο διάστημα.

• Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι έπιασαν τα έτη ασφάλισης και το όριο μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015 δεν επηρεάζονται από αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης. Οσοι ασφαλισμένοι είχαν πιάσει τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, αλλά μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015 δεν συμπλήρωσαν το όριο, ακολουθούν τη νέα ηλικία συνταξιοδότησης. Ανάλογα με το ποια χρονιά θα πιάσουν το «παλαιό» όριο θα υπολογίσουν -με βάση όσα ισχύουν τότε- τη νέα ηλικία συνταξιοδότησης.

• Ειδικό καθεστώς ισχύει για όσους ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982. Εφόσον συμπλήρωσαν 35ετία μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015 δεν έχουν καμία αλλαγή στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς και μπορούν να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

• Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Μάλιστα στο Δημόσιο μπορούν να εξαγοραστούν περισσότερα έτη απ' ό,τι στα ασφαλιστικά ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα τα πλασματικά έτη για τα παιδιά αναγνωρίζονται έξτρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να αναγνωριστούν έως δώδεκα πλασματικά.

Με βάση τη νομοθεσία ανάλογα με το έτος θεμελίωσης μπορούν να αναγνωριστούν τέσσερα έως επτά έτη από τις γενικές κατηγορίες πλασματικών (π.χ. στρατός, σπουδές) και από ένα έως πέντε έτη για τα παιδιά (ένας χρόνος για το πρώτο παιδί, δύο για το δεύτερο και άλλα δύο για το τρίτο).

• Προσοχή, ο πλασματικός χρόνος των τέκνων για να εξαγοραστεί απαιτούνται 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας. Για την αναγνώριση των υπόλοιπων πλασματικών ετών πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης.

• Ειδικό καθεστώς ισχύει για τρίτεκνους. Συγκεκριμένα όσες γυναίκες έπιασαν 20ετία το 2010 αποχωρούν χωρίς όριο. Για 20ετία το 2011 και το 2012 υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις τόσο για άντρες και όσο και για γυναίκες.

• Διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν όσον αφορά το «πέναλτι» που επιβάλλεται στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους που είχαν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 το ποσοστό μείωσης υπολογίζεται στο 0,37% για κάθε μήνα (4,5% για κάθε έτος) πριν από το νέο όριο χορήγησης πλήρους σύνταξης.

Ωστόσο για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 και έπειτα, το ποσοστό μείωσης υπολογίζεται στο 0,5% για κάθε μήνα (6% για κάθε έτος) πριν από το νέο όριο χορήγησης πλήρους σύνταξης.

Και στις δύο περιπτώσεις ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με ποσοστό μείωσης 10% μέχρι να συμπληρώσει το νέο όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης, οπότε και αυτό απαλείφεται. Για τους ασφαλισμένους που μέχρι τη 18η Αυγούστου 2015 είχαν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για τη λήψη πρόωρης σύνταξης (θεμελιωμένο δικαίωμα) δεν επιβάλλεται έξτρα πέναλτι. Να σημειωθεί ότι στο Δημόσιο δεν υπάρχει αντίστοιχο πλαφόν πέναλτι με τον ιδιωτικό τομέα (που είναι στο 30%).

Ante portas νέο «ψαλίδι» σε 30.000 επικουρικές

Σε αναμονή του επόμενου κύματος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις βρίσκονται περίπου 30.000 συνταξιούχοι από διάφορα Ταμεία, για τους οποίους έφτασε η σειρά του επανυπολογισμού των παροχών τους και της περικοπής της επικουρικής σύνταξης.

Ετσι στις 4 Οκτωβρίου, όταν και θα κατατεθούν οι επικουρικές από το ΕΤΕΑ, μειωμένες συντάξεις θα δουν οι δικηγόροι, οι πρώην πρατηριούχοι, οι αστυνομικοί, ορισμένοι τραπεζοϋπάλληλοι και άλλοι. Για όλες αυτές τις κατηγορίες οι μειώσεις αφορούν εκείνους τους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης που το άθροισμα των συντάξεων (κύριας και επικουρικής) ξεπερνά τα 1.120€.

Δεν πρόκειται βέβαια γι' αυτό τον μήνα να παρακρατηθούν αναδρομικά από τις οφειλόμενες περικοπές του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου, καθώς δεν ψηφίστηκε ακόμη η ρύθμιση που θα οριοθετεί και μέχρι τα 50€ την παρακράτηση από την επικουρική σύνταξη για τα αναδρομικά.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προσφύγει σε αυτή την τακτική ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκμηδενιστεί η καταβολή επικουρικής ή να μην καταβληθεί καθόλου επικουρική σε κάποιους, πλην όμως δεν έχει προλάβει να περάσει τη ρύθμιση ώστε να αλλάξει ο τρόπος παρακράτησης. Επιπροσθέτως, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που είδαν την επικουρική τους να μειώνεται έως και 60% περιμένουν την επεξηγηματική επιστολή που έταξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Βεβαία από το ΕΤΕΑ δεν έχουν ιδέα, αλλά οι υπάλληλοι δέχονται να παραλαμβάνουν αιτήματα από τους συνταξιούχους για να λάβουν την τροποποιητική πράξη. Πλην όμως, εφόσον κάποιος επιθυμεί να προχωρήσει και να προσβάλει δικαστικά τον νέο τρόπο υπολογισμού, δεν είναι απαραίτητη η εν λόγω διαδικασία και μπορεί άμεσα να προχωρήσει στις σχετικές νομικές κινήσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline