Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  19:20:47

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ο ΟΑΕΕ των 713.427 ελεύθερων επαγγελματιών. Ζητά επειγόντως 350.000.000 για τις συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Κύριο

Ένας στους δύο ασφαλισμένους του Οργανισμού αδυνατεί να πληρώσει κανονικά, παρα τις διάφορες ρυθμίσεις οφειλών και δόσεων.

Αξεπέραστα και πολύ δυσάρεστα τα οικονομικά του προβλήματα. Στα όρια τηε κατάρρευσης και της αδυναμίας καταβολής συντάξεων, με πολύ μειωμένες τις εισπράξεις από εισφορές των 713.427 ελεύθερων επαγγελματιών από όλη την χώρα, παρά τις κατά καιρούς ευνοϊκές ρυθμίσεις και δόσεις βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Με επείγον αίτημά του ζήτησε την άμεση ενίσχυση 350 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει την οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκεται.

Για να καλύψει τις ανάγκες του σε ρευστότητα μέχρι το τέλος του 2016, το Δ.Σ. του δεύτερου μεγαλύτερου ταμείου της χώρας ζήτησε με δύο επιστολές του προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο ζητά συνολικά 350 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το δεύτερο αίτημα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης και αφορά την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τον λεγόμενο "μικρό" κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, που διαθέτει περίπου 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων.

Η αδυναμία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους επιτείνει την οικονομική ασφυξία στον ΟΑΕΕ. Η εισπραξιμότητα του Οργανισμού ανέρχεται μόλις στο 50% των οφειλών του, καθώς όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΑΟ από τους 697.876 ενεργούς ασφαλισμένους, οι 320.883 είναι ενεργοί οφειλέτες, δηλαδή ασφαλισμένοι οι οποίοι χρωστούν εισφορές και έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Όμως το πλήθος των ασφαλισμένων οφειλετών οι οποίοι διέκοψαν τις πληρωμές των οφειλών ανέρχεται σε 246.612.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας.

pinakas-oaee

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline