Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  20:33:22

Στουρνάρας: Ο μέσος όρος καθυστέρησης των δανείων για τα ΜΜΕ είναι ο χαμηλότερος. Περιορισμένες οι υψηλές οφειλές τους στο σύνολο των κόκκινων δανείων. Κύριο

«Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω κρίσης, η χώρα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας η οποία απεφεύχθη ευτυχώς χάρη στις κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα».

Οι επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου ξεκαθάρισαν κάποιους πολιτικούς μύθους. Όπως εκείνοι ότι τα δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και τα δάνεια προς τα ΜΜΕ ήταν η κύρια αιτία της κρίσης στην οικονομία και τις τράπεζες. Χωρίς βεβαίως να αποσιωπάται ότι υπήρξαν σε υψηλά ποσά που δόθηκαν νομίμως και στην μεγάλη πλειοψηφία τους εξυπηρετούνται κανονικά. Όχι βέβαια χωρίς προβλήματα από ορισμένους μηντιάρχες «Ο μέσος όρος καθυστέρησης των δανείων για τα ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,3 δισεκ. ευρώ, ο χαμηλότερος που έχουμε» επισήμανε την Τρίτη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρηματοδότησης κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

«Ειδικά στα ΜΜΕ μόνο ο ΔΟΛ, ο Πήγασος, και το Σταρ πολύ λιγότερο έχουν πρόβλημα, τα υπόλοιπα είναι ενήμερα δάνεια, οι μέτοχοι μάλιστα έχουν εισφέρει πάνω από 420 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς μέσα στην κρίση κρατήσαμε» υπογράμμισε.

Για το δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες o διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά στους βουλευτές πως «πρέπει να μου φέρετε τα δεδομένα της εποχής (ποσοστά κομμάτων κλπ) για να απαντήσω αν έπραξαν καλά οι τράπεζες για τη δανειοδότησή τους, αλλιώς μιλάμε για μετά Χριστόν προφήτες». Παραδέχθηκε πάντως, ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις που υπαγόρευαν όχι μόνο στρατηγική πολιτική, αλλά ακόμα και τη διαχείριση μιας τράπεζας σε καθημερινή βάση.

Εξάλλου, ο διοικητής της ΤτΕ διέψευσε τη δήλωση του προκατόχου του Γιώργου Προβόπουλου στην Εξεταστική ότι ως διοικητής είχε αποστείλει επιστολή –και στον ίδιον - λέγοντας ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα εταιρικής διακυβέρνησης στην Attica Bank. «Για το θέμα υπήρξαν ολιγωρίες που δεν είχαν λυθεί και από υπουργούς» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν με ενημέρωσε πότε, έχει κάνει λάθος δεν υπάρχει επιστολή στο αρχείο μου που να αναφέρεται σε αυτό, προφανώς την απέστειλε κάπου αλλού. Το Φεβρουάριο του 2014 εγώ όρισα τον Γκίκα Μάναλη (στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) και τον Φεβρουάριο του 2015 απελύθη σε συνεννόηση με το ΤΧΣ» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

«Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω κρίσης, η χώρα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας η οποία απεφεύχθη ευτυχώς χάρη στις κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα» πρόσθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Το πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών σήμερα είναι σημαντικά ενισχυμένο, με νέους κανόνες εποπτείας και αξιολόγησης της ποιότητας των δανείων» τόνισε μεταξύ άλλων στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας.

«Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ικανοποιεί τους όρους παροχής ρευστότητας από το ευρωσύστημα (...) καταλήξαμε να έχουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του φορολογουμένου» επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Το τραπεζικό σύστημα λειτούργει και εξελίσσεται είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύστημα για τον τόπο» διαβεβαίωσε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline