Τρίτη 30 Απριλίου 2024  12:29:32

Οι θεσμοί σε διακοπές στις 27 / 10. Πίσω στις 7/11

Ξεκίνησε η «μάχη» της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία το υπουργείο οικονομικών αλλά και το σύνολο της Κυβέρνησης έχει βάλει στοίχημα να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ολοκληρώνοντας την πριν από το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο αυτή την φορά ενώ η Κυβέρνηση βιάζεται οι θεσμοί δεν φαίνεται να βιάζονται και πολύ. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι πριν ακόμη φτάσουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ειδοποιήσει ότι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα κάνουν χρήση της χειμερινής τους άδειας! Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων δεν θα αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το Eurogroup 7ης Νοεμβρίου όπου θα γίνει και ένα πρώτος απολογισμός.

Με δεδομένο αυτό ο χρόνος συμπιέζεται ακόμη περισσότερο ωθώντας το υπουργείο να συμπυκνώσει τις συναντήσεις ορίζοντας για σήμερα τέσσερις και μάλιστα για θέματα τα οποία αποτελούν «γέφυρες» από την πρώτη στην δεύτερη αξιολόγηση.

Η επανεξέταση παλιών θεμάτων εκτός των άλλων είχε ως βάση και το γεγονός ότι το κουαρτέτο των θεσμών θα έχει σήμερα «ελλιπή» σύνθεση τουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο Παρόντες θα είναι ο εκπρόσωπος της ΕΕ κ Ντέκλαν Κοστέλο, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Μάσσιμο Ντρούντι, ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ κ. Νικολό Τζιαμαριόλι, ενώ για σ η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ θα παρίσταται δια αντιπροσώπου αφού αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα αργά το βράδυ και θα είναι παρούσα στις συναντήσεις που θα γίνουν από το Σαββατοκύριακο.

Οι πρώτες δύο συναντήσεις αφορούν το υπουργείο οικονομικών και έχουν ως θέματα το υπερταμείο αποκρατικοποίησαν και ειδικότερα της Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ ). Στο πλαίσιο των 15 προαπαιτούμενων που υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκαν πριν από 10 ημέρες έγινε ο ορισμός των 11 ΔΕΚΟ που θα περάσουν στην νέα εταιρία. Τώρα θα πρέπει να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες για την απόκτηση καταστατικού λειτουργίας έδρας και φυσικά διοικητικού συμβουλίου.

Πιο δύσκολο θα είναι το δεύτερο θέμα της ημέρας που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και πρώτα η διαχείριση της δόσης των 1,8 δις ευρώ που δόθηκε για το σκοπό αυτό τον Ιούνιο . Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να δώσει τα τελικά στοιχεία των πληρωμών μέχρι και το Σεπτέμβριο ώστε να εξασφαλίσει την δεύτερη δόση των 1,7 δις ευρώ για ληξιπρόθεσμα που ανέβαλε η απόφαση του τελευταίου Eurogro;yp Θα συζητηθεί επίσης το σχέδιο μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και το τέλος του 2017 σύμφωνα με ένα από τα προαπαιτούμενα του προγράμματος.
Με τον υπουργό Παιδείας θα συζητηθεί κυρίως το νομοθετικό πλαίσιο που θα εξισώνει τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής με αυτούς της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στοιχείο τριβής με τους δανειστές αποτελεί η δυνατότητα που δίνει πλέον ο νόμος οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα να προσφεύγουν στα δικαστήρια μετά την απόλυσή τους και αν δικαιώνονται να διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους.

Με τον υπουργό δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο θα συζητηθεί το νομικό πλαίσιο για καταπολέμηση της διαφθοράς που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.
Τις επόμενες μέρες παίρνουν σειρά τα μεγάλα θέματα της ευάερης αξιολόγησης όπως είναι τα εργασιακά και τα κόκκινα δάνεια που θα συζητηθούν την Κυριακή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline