Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  00:30:10

Ο ΕΝΦΙΑ «καταργείται» για να έρθουν μεγαλύτεροι φόροι και για κάθε ακίνητη περιουσία. Κύριο

Ακίνητα, ΙΧ, σκάφη και αντικείμενα αξίας θα φορολογούνται μαζί με την ακίνητη περιουσία, που ισχύει μέχρι σήμερα. Ακόμα και αν βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Μια ακόμα προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει την αντίθετη εξέλιξη, δηλαδή την αύξηση όπως συνέβη με το ΦΠΑ. Ένας υψηλότερος φόρος κατοχής περιουσίας για τα πάντα, θα αντικαταστήσει από το 2018 τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, αλλά και όσα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς ως προθέσεις του ΥπΟΙΚ.

Το σχέδιο προβλέπει επιβολή φόρου στο σύνολο των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό είτε ως ακίνητα είτε ως πίνακες και αντικείμενα υψηλής αξίας.

«Όχημα» για την εφαρμογή του φόρου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί τη διετία 2017-2018 και θα περιλαμβάνει στοιχεία για όλη την περιουσία των Ελλήνων.

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι εκτός από κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, διαμερίσματα, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με φόρο και για ΙΧ, μοτοσικλέτες, σκάφη ακίνητης περιουσίας και λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (π.χ. έπιπλα).

Εισπρακτικά, ωστόσο, ο στόχος θα παραμείνει ο ίδιος με αυτόν του ΕΝΦΙΑ, να μπαίνουν, δηλαδή, στα ταμεία στο τέλος κάθε χρόνου περί τα 2,65 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από το 2018 οι αξίες όλων των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια προοδευτική κλίμακα συντελεστών. Από τη συνολική αξία στη συνέχεια θα αφαιρείται ως αφορολόγητο ένα συγκεκριμένο ποσό που πιθανότατα θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.

Από το νέο φόρο θα εξαιρούνται καταθέσεις στις τράπεζες και ίσως κι άλλες μορφές αποταμιεύσεων και επενδύσεων όπως οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα, επίσης, με τον «Ελεύθερο Τύπο», πρόκειται για έναν γενικευμένο φόρο που θα υπολογίζεται το σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών και θα φορολογείται με προοδευτική κλίμακα.

Στον νέο φόρο θα υπολογίζονται:

Κατοικίας
Κτήρια επαγγελματικής στέγης
Αποθήκες
Οικόπεδα
Αγροί
Λοιπές εδαφικές εκτάσεις
Αυτοκίνητα
Μοτοσικλέτες
Σκάφη αναψυχής
Αεροπλάνα , ελικόπτερα
Κινητά αντικείμενα αξίας(πίνακες, κοσμήματα, ιστορικά κειμήλια, ασημικά κλπ.)
Συμμετοχές σε επιχειρήσεις
Από αυτόν εξαιρούνται οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αμοιβαία, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο δεδομένου ότι οι αξίες αυτές βρίσκονται στην διάθεση και τον ελεύθερο έλεγχο από τις Εφορίες και το ΣΔΟΕ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline