Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  02:52:02

Σαφάρι από τις εφορίες στους μισούς Έλληνες, με σκληρό σχέδιο ελέγχων, απειλών και προστίμων. Κύριο

Πόσοι και ποιοι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες κάθε κατηγορίας μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας για νέες εισπράξεις.


Ρητορικό το ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Πόσοι και ποιοι, άραγε, χρωστάνε στην εφορία; Σχεδόν η μισή Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι πάνω από 4,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών έχει χρέη που δεν ξεπερνάνε τις 2.000- 3.000 ευρώ, το συνολικό τους χρέος μόλις που φτάνει στα 1,8 δισ ευρώ δηλαδή το 2% από τα περίπου 93 δισ ευρώ που λιμνάζουν στις εφορίες. Αντιθέτως περίπου το 0,1% των οφειλετών, δηλαδή περίπου 5.000 φορολογούμενοι, χρωστάνε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ο καθένας και συνολικά περίπου 72 δισ ευρώ! Δεν μπορεί φυσικά να μη γίνει ειδική μνεία στους 69 ΑΦΜ με χρέη άνω των 100 εκατομμυρίων, στους οποίους αναλογούν συνολικά τα 28,6 δισ ευρώ από τα 93 δισ ευρώ των οφειλών στο Δημόσιο.

-Στην αντεπίθεση από τις επόμενες μέρες, περνά η Εφορία και σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό γύρω από φοροφυγάδες και οφειλέτες του Δημοσίου, στοχεύοντας φέτος στην είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και τη βεβαίωση πρόσθετων εσόδων ύψους 3,96 δισ. ευρώ από τους φορολογικούς ελέγχους.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017 προβλέπει τη διενέργεια πάνω από 112.000 ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, αυτοματοποίηση των κατασχέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο αλλά και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων που βρίσκονται σήμερα στη διάθεση διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών και φορέων. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η διασύνδεση του Taxis με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας και με το πληροφοριακό σύστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα. Παράλληλα οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας.

Στενό «μαρκάρισμα»

Με τις κινήσεις αυτές, η ΑΑΔΕ επιχειρεί στενό «μαρκάρισμα» και έλεγχο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από εισοδήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα έως ακίνητα.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται φέτος στους φορολογούμενους που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Για τους οφειλέτες αυτούς, η ΑΑΔΕ επιδιώκει τη συμμόρφωσή τους σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξης τουλάχιστον 35% των εν λόγω οφειλών.

Για να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των οφειλών, έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 97.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε φορολογούμενους για υπενθύμιση οφειλών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.

Για την αποκάλυψη «μαύρου» χρήματος και παράνομης προσαύξησης περιουσίας ο ελεγκτικός μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει το νέο υπερόπλο των άμεσων διασταυρώσεων πρωτογενών καταθέσεων με δηλωθέντα εισοδήματα, ενώ μεγάλες προσδοκίες εναποτίθενται και στην αποτελεσματικότητα της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων, η οποία κατά πληροφορίες έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 130 εκατ. ευρώ.Με επιφυλάξεις ακόμα και από τους ίδιους εφοριακούς για τους πακτωλούς νέων εσόδων και προστίμων από τις περίφημες λίστες καταθετών του εξωτερικού με πρώτες τις λίστες Λανγκαρντ και Λουξεμβούργου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline