Δευτέρα 13 Μαϊου 2024  09:22:12

Ο αρμόδιος Στ. Πιτσιόρλας διαβεβαιώνει: Πωλούνται και γρήγορα η Εγνατία Οδός, η ΔΕΣΦΑ και τμήματα της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ. Κύριο

«Τα προαπαιτούμενα είναι γνωστά, οι συμφωνίες είναι δεδομένες» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» ερωτηθείς για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την πώληση της Εγνατίας Οδού, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΗ. Σταθερά, αποφασιστικά και με πλάνο να ολοκληρωθούν έως τους πρώτους μήνες του 2018, παρότι ορισμένοι αρμόδιοι Υπουργοί παίζουν παιχνίδι καθυστερήσεων παράλληλα ή και μαζί με τη γραφειοκρατία, τους συνδικαλιστές και τοπικά συμφέροντα.

«Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση ΔΕΣΦΑ και της Εγνατίας είναι σε εξέλιξη. Μιλάμε για μειοψηφικά πακέτα. Η πλειοψηφία θα παραμείνει στο Δημόσιο». Παράλληλα, όπως είπε, προχωρούν και οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ και εταιρειών παροχής ύδατος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό-παρα την τακτική καθυστερήσεων του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη- , η απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της πώλησης (σ.σ.: του 49% των μετοχών) του ΑΔΜΗΕ.

Όσον αφορά την Εγνατία Οδό, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως «ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Συμφωνήσαμε με Ευρωπαίους για μια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Πρέπει τώρα να οριστικοποιηθούν οι όροι».
-«Το θέμα του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υποβολής προσφορών», πρόσθεσε. Πάντως σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις η διαγωνιστική διαδικασία δεν φαίνεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2018.

Αποφασιστικό, λόγο για την πώληση του 66% έχουν και τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -1,81%, τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν με γενική συνέλευση τη στάση τους. Υπενθυμίζεται ότι κατέχουν το 35% του Διαχειριστή, ενώ το άλλο ποσοστό προς πώληση 31% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Το εναπομείναν 34% θα περάσει στο Δημόσιο.
Κατά τα άλλα, η νέα διαγωνιστική διαδικασία θα στηριχθεί σε άλλη αποτίμηση. Θα πρέπει να υπολογιστεί η αξία του ΔΕΣΦΑ υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Οπότε το αν θα επιτευχθεί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Socar, είναι καθαρά ζήτημα της αποτίμησης.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τέλος του χρόνου, υπογραμμίζοντας πως «το 2016 και το 2017 έχουμε ρεκόρ δεκαετίας από άμεσες ξένες επενδύσεις».

Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΈΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Ένα ακόμα πικρό και δύσκολο βήμα για τον αρμόδιο Υπουργό , οποίος ήταν διαπρύσιος κήρυκας κατά των ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα για μεγάλες μονάδες στα συγκοινωνιακά έργα. Προηγήθηκαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, δόθηκαν στους Γερμανούς. Ηταν η αρχή της υποχώρησης, αναδίπλωσης Μέχρι πέρυσι, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης δήλωνε έντονα κάθετα αντίθετος στην παραχώρηση της Εγνατίας από το ΤΑΙΠΕΔ.μάλιστα τότε ερωτηθείς για το εάν προχωρά η αξιοποίηση της Εγνατίας, απάντησε: «Δεν νομίζω».

Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου του 2016 την αναζήτηση χρηματοοικονομικών, τεχνικών και νομικών συμβούλων για την αξιοποίηση του δικαιώματος παραχώρησης του οδικού άξονα για έως και 35 χρόνια που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό του, καθώς οι σχετικές προθεσμίες για την πρόσληψή τους, που προβλέπονταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, είχαν εκπνεύσει εδώ και μήνες. Τώρα η καταληκτική ημερομηνία του συγκεκριμένου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για νομικό σύμβουλο είναι την ερχομένη Τρίτη και για χρηματοοικονομικό και τεχνικό η 26η Απριλίου.

Η Εγνατία Οδός, αποτελεί τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας, μήκους 670 χιλιομέτρων, που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και καταλήγοντας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ολοκληρώνεται με τους τρεις κάθετους άξονες, τμήματα των οποίων παραμένουν ημιτελή ή υπό κατασκευή.

Αποτελεί άξονα αυξημένου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αφού ενώνει μεγάλα οικονομικά κέντρα και λειτουργεί ως συλλεκτήρια οδός για το σύστημα μεταφοράς στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι πανευρωπαϊκοί διάδρομοι IV (Βερολίνο - Σόφια - Θεσσαλονίκη), IX (Ελσίνκι - Αλεξανδρούπολη) και Χ (Βιέννη - Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) καταλήγουν σε αυτήν.
Η Εγνατία υπολογίζεται πως εξυπηρετεί το 36% του πληθυσμού και το 33% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline