Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  07:03:15

Στο 60 % των ιδιοκτησιών θα επιβληθούν αυξήσεις αντικειμενικών τιμών και ΕΝΦΙΑ. Τον Ιούνιο οι τελικοί πίνακες. Έκλεισε η συμφωνία στο ΧΙΛΤΟΝ με τους θεσμούς. Κύριο

Τριετία κλιμακωτής προσαρμογής για τις μεγάλες αυξήσεις σε μικρομεσαίους. - Με τις νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ του 2018.

Έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης και η κυβέρνηση καλείται τώρα να υλοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου επιδιώκεται να υπάρξει συνολική συμφωνία, μαζί με το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Τότε αναμένεται να εγκριθεί και η τελευταία δόση του τρίτου μνημονίου, η οποία θα περιλαμβάνει και ένα ποσό για το «μαξιλάρι ρευστότητας» ενόψει της εξόδου στις αγορές.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στα μέσα Ιουνίου πολυνομοσχέδιο για να κλείσει τα προαπαιτούμενα.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία που έκλεισε προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα είναι έτοιμες στα μέσα Ιουνίου. Θέμα δύσκολο γιατί επιβάλλει νέες αυξήσεις σε μεσαίες και λαϊκές περιοχές, που έχουν αναβαθμισθεί κάπως τα τελευταία χρόνια, αν και οι κάτοικοι τους μαστίζονται από την κρίση, την ανεργία και την υποαπασχόληση.

Ειδικότερα για αυτούς τους λόγους, με προσαρμογή τριετίας όπου υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις σε αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοσθούν αυτές οι νέες τιμές. Αυτά προλέπει το σενάριο που πρότεινε το ΥΠΟΙΚ και προσωπικά ο κ.Ε. Τσακαλώτος και έγινε κατ αρχήν δεκτό από τους θεσμούς.
Ως γνωστό οι εμπορικές τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές στα τέλη Μαρτίου είναι αυξημένες στο 60% των ζωνών της χώρας μειωμένες στο 17% και αμετάβλητες για το 13 % των ζωνών της χώρας.

Ήδη η πρωτοβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ για την διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών έχει ολοκληρώσει την πρώτη εκτίμηση από όπου προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις ή ακραίες αποκλίσεις (διαφορές τιμών πάνω από 60%) για περίπου 2.000 τιμές ζώνης δηλαδή περίπου το 20% των τιμών ζώνης της χώρας. Οι τιμές αυτές παραπέμπονται στην δευτεροβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ που θα πρέπει να ολοκληρώσει το «ξεσκαρτάρισμα» των εκτιμήσεων των ιδιωτών.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή αφού βρει λύση για τις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές θα κάνει μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για να εκτιμήσει πόσο αλλάζει το εισπρακτικό αποτέλεσμα του βασικού φόρου ακινήτων. Αν η εκκαθάριση του φόρου έχει εικονικό αποτέλεσμα περισσότερο από 3,2 δις που σημαίνει ότι το καθαρό εισπρακτικό αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ τότε οι θεσμοί δεν θα αρνηθούν αλλαγές.

Με δεδομένο ότι ακόμη και οι πιο «επιεικείς» προσαρμογές θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για το 20% των τιμών ζώνης της χώρας το 80 % των περιοχών της χώρας οι τιμές αυξάνονται λογικά χωρίς να συμπαρασύρουν και το ποσό του ΕΝΦΙΑ οι επιτελείς του υπουργείου οικονομικών πρότειναν προχθές στους θεσμούς μια ενδιάμεση λύση. Να γίνει η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές τιμές (είτε αυτές αυξάνονται είτε μειώνονται) να γίνει σε βάθος χρόνου τριετίας κάτι στο οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν κατ αρχήν σύμφωνοι αρκεί βέβαια να μην επηρεαστεί αρνητικά ο εισπρακτικός στόχος για έσοδα 2,65 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.
Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα υπάρχουν έτοιμα τα τελικά σενάρια ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συμφωνία με τους θεσμούς και να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές για όλη την χώρα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline