Τρίτη 7 Μαϊου 2024  20:49:58

Όπως το είχαμε προαναγγέλλει : Ο Ευκλ. Τσακαλώτος φρέναρε τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ για συντάξεις χωρίς περικοπές. Διαψεύστηκαν οι δημαγωγοί Υπουργοί και βουλευτές. Κύριο

Το ίδιο συνέβη και με τις βιαστικές και χωρίς συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, βιαστικές και επίμονες μονομερείς εξαγγελίες της κ.Αχτσιόγλου για τα εργασιακά, με πρώτο την αύξηση του κατώτερου μισθού. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας υπαινίχθηκε και συνεννόηση με τον ΣΕΒ.

Η σύσταση Βενιζέλου για χθες βράδυ ήταν σαφής: «Χρειάζεται ένα δίμηνο ακόμα για να «ωριμάσει» η αναστολή στις περικοπές των συντάξεων από 1.1.2019». Αισιόδοξος ότι θα γίνει με ευλογίες της Κομισιόν.

Ετσι, για τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε από το βήμα της ΔΕΘ να υποσχεθεί ότι θα πάρει πίσω τις μειώσεις. Είπε όμως ότι τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ (για περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019) δεν είναι αναγκαία και ότι η κυβέρνηση, αφού επαληθεύσει το γεγονός αυτό από τα στατιστικά στοιχεία θα εξηγήσει τη θέση της στους εταίρους, περί τα μέσα Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, φαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται την ελληνική θέση και «είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική προσαρμογή για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος έχει στοπάρει τον Αλ. Τσίπρα για απόψε: «Χρειάζεται ένα δίμηνο ακόμα για να «ωριμάσει» η αναστολή στις περικοπές των συντάξεων από 1.1.2019». Αισιόδοξος ότι θα γίνει με ευλογίες της Κομισιόν. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 00:59

Παράλληλα χθες Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο (συνεχώς φειδωλός και προσεκτικός τελευταία) ΥΠΟΙΚ Τσακαλώτος καθησύχασε τους δανειστές και όλο το EUROGROUP: « Δεν πρόκειται για άκριτη παροχολογία και εκτροπή από τις δεσμεύεις μας για την πορεία της οικονομίας μετά τα Μνημόνια .Μην ανησυχείτε για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι μέσα στις αντοχές της οικονομίας».

Είναι ο πρώτος και από τους ολίγους κυβερνητικούς, που έβαλε «φρένο» στις παράλογες- ανεύθυνες προσδοκίες(και συχνά δημόσιες δηλώσεις) άλλων Υπουργών, βουλευτών ,αι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση μεταμνημονιακή αποδέσμευση στις 21 Αυγούστου από θεσμικές υποχρεώσεις, με πρώτη τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και άλλες παροχές. Την ίδια τακτική μιας « αξιόπιστης γραμμής» συνέχισε μέχρι και χθες ακόμα χωρίς καμμία δημόσια ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος φέρεται από ημερών να έχει στοπάρει τον Αλ. Τσίπρα για απόψε στην ομιλία του στη ΔΕΘ και αύριο στη μεγάλη συνέντευξη τύπου: «Χρειάζεται ένα δίμηνο ακόμα για να «ωριμάσει» η αναστολή στις περικοπές των συντάξεων από 1.1.2019». Και δήλωσε στο Μαξίμου αισιόδοξος ότι θα γίνει με ευλογίες της Κομισιόν και συγκεκριμένα τον Ντέκλαν Κοστέλο εκπρόσωπο της στην Τρόικα, που ήδη έχει δείξει «μεγάλη κατανόηση» σχετικά.

Παράλληλα χθες Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο (συνεχώς φειδωλός και προσεκτικός τελευταία) ΥΠΟΙΚ Τσακαλώτος καθησύχασε τους δανειστές και όλο το EUROGROUP: « Δεν πρόκειται για άκριτη παροχολογία και εκτροπή από τις δεσμεύεις μας για την πορεία της οικονομίας μετά τα Μνημόνια .Μην ανησυχείτε για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι συγκρατημένες γενικά, στις αντοχές της οικονομίας».

Καθησυχαστικός προς τους εκπροσώπους των θεσμών για τις εξαγγελίες Τσίπρα, ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο χθεσινό Eurogroup.
Η Ελλάδα δεν απασχόλησε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, ωστόσο στο περιθώριο της συνεδρίασης εκπρόσωποι των θεσμών προσέγγισαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να ενημερωθούν αναφορικά με τις επικείμενες παροχές του Ελληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
«Μην ανησυχείτε δεν θα είναι τίποτε ανησυχητικό» φέρεται να απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένης Βαρβιτσιώτη.

Επιπλέον, Ελληνας αξιωματούχος διαβεβαίωνε πως ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν αρνητικά την προοπτική της αναδίπλωσης της κυβέρνησης στο θέμα των περικοπών των συντάξεων. «Αυτά που έχουν συμφωνηθεί, έχουν συμφωνηθεί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Εφόσον έχετε αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αυτό το πακέτο μέτρων δεν μπορεί να αλλάξει» έλεγαν.

Από την πλευρά του, Ελληνας αξιωματούχος (δηλαδή ο Τσακαλώτος ό ίδιος ουσιαστικά) επιχειρηματολογούσε ότι ήταν διαφορετική η δημοσιονομική κατάσταση το 2017, οπότε και συμφωνήθηκε η περικοπή συντάξεων, από ό,τι είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωνε πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει κάτι μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία των θεσμών».
Το θέμα τις περικοπής των συντάξεων θα τεθεί επισήμως τη Δευτέρα από την ελληνική πλευρά.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ειδικότερα, στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, σε 59 ημέρες από σήμερα, θα εξεταστεί από τους δανειστές μας το κατά πόσον μπορεί να γίνει αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.
Μέχρι τότε θα γίνει πλήρης η τρέχουσα διαδικασία, δηλαδή η αναγραφή των περικοπών στο σχέδιο του Προϋπολογισμού 2019 τον Οκτώβριο και η αναγκαία τυπική προετοιμασία--έστω στα χαρτιά= από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Με τους εκπροσώπους των δανειστών να καταφθάνουν στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας την ερχόμενη εβδομάδα και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας στα ύψη, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι δεν θα ανακοινώσει οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ θεωρείται σχεδόν αδύνατον να ακυρωθούν στο σύνολό τους οι περικοπές, αφού οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, η κυβέρνηση καταστρώνει σενάρια τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά αυτά σενάρια προβλέπουν:

• Η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ψηφισμένη περικοπή κατά 18% των συντάξεων θα εφαρμοστεί όχι αμέσως αλλά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις κάθε εξάμηνο, με την πρώτη δόση των περικοπών να ενεργοποιείται από την Πρωτοχρονιά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την πρόταση αυτή θα αποτραπεί ένα ισχυρό σοκ για τους συνταξιούχους.
• Η αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο. Στο σενάριο αυτό, οι συνταξιούχοι θα δουν να μπαίνει το ψαλίδι στις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου 2019 αντί την ερχόμενη Πρωτοχρονιά.
• Η ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την αναβολή ή τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου. Κάτι για το οποίο εξακολουθούν να επιμένουν χώρες της ευρωζώνης.

Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των συντάξεων αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο από το Eurogroup πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019. Αυτό διότι το Εurogroup θα θέλει να δει την πλήρη δημοσιονομική εικόνα πριν λάβει μια απόφαση, καθώς οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline