Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  11:17:22

Υψηλό το κόστος διαχείρισης των ακινήτων για τις τράπεζες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2019, σε μια προσπάθεια από την πλευρά των τραπεζών να ανακτηθεί μέρος από τον τεράστιο όγκο των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από τα εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και να πιεστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές να προσέλθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα και να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» έχουν «ανέβει» μέχρι σήμερα 30.500 πλειστηριασμοί ακινήτων και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Αν και η λειτουργία της πλατφόρμας συνοδεύθηκε από προσδοκίες για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, η αλήθεια είναι ότι απέχει ακόμη από το να αποβεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το ποσοστό των πλειστηριασμών που καταλήγουν γόνιμοι δεν ξεπερνά το 40% κατά μέσον όρο –με διαφορές ανά τράπεζα–, ενώ τα περισσότερα ακίνητα περνούν τελικά στις ίδιες τις τράπεζες. Αιτία δεν είναι μόνο το υποτονικό ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμη στην αγορά ακινήτων. Βασική αιτία είναι κυρίως το ότι ο τρόπος που έχει στηθεί η πλατφόρμα δεν μπορεί να προκαλέσει τη ζήτηση ακόμα και από δυνητικούς ενδιαφερόμενους, καθώς η πλατφόρμα προσφέρει ελάχιστη ουσιαστική πληροφόρηση για το είδος του ακινήτου που πλειστηριάζεται.

Ετσι, οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική της αγοράς από τις ίδιες των ακινήτων που βγάζουν στον πλειστηριασμό και μέχρι σήμερα περίπου 5.000 ακίνητα έχουν περάσει στα βιβλία τους. Ο σχεδιασμός τους προβλέπει την απόκτηση έως και 20.000 ακινήτων την προσεχή διετία, πρακτική ωστόσο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, οι οποίες πιέζουν για τη δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων, ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν σταδιακά από τα ακίνητα αυτά είτε μέσω μεμονωμένων πωλήσεων είτε μέσω πωλήσεων πακέτων ακινήτων. Στη λογική αυτή αναπτύσσονται νέα εργαλεία, όπως η πλατφόρμα «realestateonline» που δημιούργησε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα, η πλατφόρμα «properties4sale», που έχει αναπτύξει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στα σκαριά είναι η πλατφόρμα που ετοιμάζει η Eurobank, στην οποία θα «ανέβουν» όλα τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέσω του «eauction».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline