Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019  18:58:17

Αυξήθηκε κατά πολύ η κλοπή και νοθεία βενζίνης-πετρελαίου από τα πρατήρια καυσίμων. Δεκάδες χιλιάδες θύματα, πανελλήνια, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και οι καταναλωτές πετρελαίων. Κύριο

Υπερδιπλάσια σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, συχνά «επινοητική» και θρασύτατη. Επίσημη καταγραφή-ομολογία ότι κλέβουν τρία στα δέκα πρατήρια καυσίμων.

Συνταρακτικές το 2008 αλλά ξεπερασμένες πλέον τα τελευταία χρόνια από την αύξηση των κλοπών και νοθειών τα καύσιμα οι αποκαλύψεις από την έρευνα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για τη νοθεία στα καύσιμα, Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι βενζινάδες έκλεβαν τότε (σχεδόν νόμιμα!) από τους καταναλωτές-οδηγούς περίπου 50 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης και ντίζελ κίνησης, τα οποία αντιστοιχούν, σε τιμές τότε, σε 50 εκατ. ευρώ, τα οποία καρπώνονταν οι πρατηριούχοι.

Παράλληλα και νωρίτερα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επισκέφθηκε 150 πρατήρια της Αττικής, έκανε τις μετρήσεις του και γνωστοποίησε ότι οι αποκλίσεις στα καύσιμα που πληρώνουμε και λαμβάνουν, φθάνουν έως και το 9,5%. Συγκεκριμένα, μία στις έξι αντλίες (14,5%) παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές. Μέσα στα νούμερα της έρευνας υπάρχει και η επιδείνωση της κατάστασης που πριν από τέσσερα χρόνια, σε αντίστοιχη έρευνα είχε δείξει ότι το ποσοστό των προβληματικών αντλιών βρισκόταν στο 4%. Τώρα έγιναν τρεις στις δέκα, δηλαδή υπερδιπλασιάστκαν κλοπές και νοθείες.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΕΣ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Μπαράζ ελέγχων πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα πρατήρια καυσίμων μέσω της παρακολούθησης του συστήματος εισροών – εκροών το 2018.

Ειδικότερα ελέγχθηκαν 546 πρατήρια καυσίμων μετά από παρακολούθηση του συτήματος εισροών – εκροών αλλά και την αξιοποίηση πρόσθετων πληροφοριών και έχουν ήδη διαπιστωθεί 181 παραβάσεις γεγονός που μεταφράζεται σε 33,3% επί του συνόλου των ελέγχων.
Στις φορολογικές παραβάσεις συγκαταλέγονται – μεταξύ άλλων – περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης, μη απόδοσης ΦΠΑ, πραγματοποίησης αγορών άνευ φορολογικού παραστατικού, μη έκδοση παραστατικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας του πρατηρίων.

Ενδεικτικά, η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι η αποκρυβείσα ύλη, που έχουν διαπιστώσει οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) από τους συγκεκριμένους ελέγχους, ανήλθε σε περίπου 8,3 εκατομμύρια ευρώ.
Στις τελωνειακές παραβάσεις συγκαταλέγονται περιπτώσεις λειτουργίας δεξαμενών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή ασφράγιστες υπέργειες δεξαμενές, μη κανονικά δείγματα καυσίμων, λαθρεμπορία, μη πιστοποιημένες ογκομετρήσεις των δεξαμενών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε κατασχέσεις των προϊόντων και των μέσων μεταφοράς. Μόνο οι κατασχέσεις των πετρελαιοειδών ανέρχονται σε πάνω από 106.000 λίτρα.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Αττική ελέγχθηκε το 18,1% των πρατηρίων και στη Θεσσαλονίκη το 17% των πρατηρίων.
Στο στόχαστρο των Αρχών είχαν εισέλθει και τα πρατήρια υγραερίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων διαπιστώθηκαν 138 παραβάσεις σε 422 πρατήρια ή το 32,7% του συνόλου έκλεβε το κράτος και τους καταναλωτές. Παράλληλα έχουν δεσμευτεί 9.665 κιλά υγραέριο.

Επίσης η ΑΑΔΕ αναφέρει πως είχε διαβιβάσει για έλεγχο προς το Γενικό Χημείο του Κράτους 1.869 δείγματα εκ των οποίων τα 206 έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά δηλαδή το 11% του συνόλου των δειγμάτων.

Στα μη κανονικά δείγματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ενδεικτικά περιπτώσεις πετρελαίου κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, με άλλα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, με νερό ή υπόστημα και βενζίνες νοθευμένες με άλλες βενζίνες χαμηλών οκτανίων, με ελαφρά λάδια, με νερό, με αιθανόλη...

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα