Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024  23:06:31

Οικονομικές Εξελίξεις, Προϋπολογισμός και φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο.


Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, υποστηριζόμενο από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τη σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και την αναμενόμενη θετική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας στο προσεχές Eurogroup.
Ο προϋπολογισμός του 2020 έρχεται σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020.

Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων να βλέπει σημαντική μείωση της επιβάρυνσης και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στον Προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώνονται όλες οι μειώσεις φόρων, η ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων και των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, προχωρά, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και τις τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline