Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  12:50:38

Ποιοί είναι οι 13 Έλληνες μεταξύ των 100 ισχυρών παραγόντων της διεθνούς ναυτιλίας. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι Αγγελικούσης, Προκοπίου, Φράγκου, Μαρινάκης, Λιβανός, Κωνσταντακόπουλος, Τσάκος. Κύριο

Πρώτος Έλληνας είναι για άλλη μία χρονιά ο Γιάννης Αγγελικούσης, που βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης. Στην πρώτη θέση είναι ο πρόεδρος της Cosco China Siping Xu Lirong μαζί με τον Li Jianhong επικεφαλής της China Merchants Group.

Δεκατρείς Έλληνες περιλαμβάνονται φέτος στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία, με βάση τη σχετική κατάταξη που καταρτίζει ετησίως η διεθνής ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd's List. Πρώτος Έλληνας είναι για άλλη μία χρονιά ο Γιάννης Αγγελικούσης, που βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης. Στην πρώτη θέση είναι ο πρόεδρος της Cosco China Siping Xu Lirong μαζί με τον Li Jianhong επικεφαλής της China Merchants Group.

Δύο κινεζικοί όμιλοι με παρουσία αμφότεροι στην Ελλάδα και ειδικότερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Στη 2η θέση σύμφωνα με την Καθημερινή, φιγουράρει ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim, ενώ στην 3η, δύο Δανοί, ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller Holding, Robert Uggla και ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller-Maersk, Soren Skou.

Στην 4η εμφανίζονται δύο Κινέζοι τραπεζίτες, οι Zhao Jiong της Bocomm Financial Leasing και ο Zhao Guicai της ICBC Financial, ενώ στην 5η η Αμερικανίδα αξιωματούχος Andrea Gacki που ηγείται του OFAC, του οργανισμού που επιβάλλει τις αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν τα εμπάργκο προς χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Στην 6η έχει ανεβεί φέτος η οικογένεια Saade που ελέγχει την ναυτιλιακή CMA-CGM, η οποία μαζί με την Cosco και τη Maersk είναι οι τρεις μεγαλύτερες ναυτιλιακές τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Μετά τον Γιάννη Αγγελικούση της 7ης θέσης ο επόμενος Ελληνας στο Top 100 του Lloyd's List έρχεται στη 13η ο Γιώργος Προκοπίου της Dynacom/Dynagas. Ακολουθεί στη 19η ο Γιώργος Οικονόμου της TMS και στην 20ή η Αγγελική Φράγκου (Navios).

Ο Παναγιώτης Γ. Λιβανός της GasLog κατατάχθηκε στην 25η θέση, ενώ λίγο μετά, στην 29η, βρίσκεται ο Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης βρίσκεται στην 32η θέση και έπονται στην 59η ο Ευάγγελος Μαρινάκης, στην 61η ο επικεφαλής της Costamare, Κωστής Κωνσταντακόπουλος, στην 71η ο Γιώργος Λογοθέτης (Libra), στην 81η ο Νικόλας Τσάκος με την TEN και στην 82η ο πρόεδρος της Intercargo Δημήτρης Φαφαλιός.

Οι ελληνικές συμμετοχές ολοκληρώνονται στην 95η θέση με τη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, την πρόεδρο της Wista (Women's International Shipping & Trading Association).

Στην 59η θέση της Lloyd's List Power 100 ο Ευάγγελος Μαρινάκης

Ο Έλληνας εφοπλιστής συγκαταλέγεται στο top 100 της Lloyd's List για δέκατη συνεχή χρονιά από το 2010.

Στην 59η θέση της ετήσιας κατάταξης των 100 κορυφαίων παραγόντων στην παγκόσμια ναυτιλία της Lloyd's List παραμένει φέτος ο Ευάγγελος Μαρινάκης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η έγκριτη βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα, η φήμη του κ. Μαρινάκη ως ενός από τους πιο δυναμικούς παίκτες στην παγκόσμια ναυτιλία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μόλις ολοκληρωθεί η παραγγελία – μαμούθ της Capital Maritime & Trading για 10 LNG Carriers τα οποία θα παραδοθούν το διάστημα 2020-2021 από τα ναυπηγεία Hyundai H.I. στη Νότιο Κορέα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μαρινάκης συγκαταλέγεται στο top 100 της Lloyd's List για δέκατη συνεχή χρονιά από το 2010.
Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι ο «Έλληνας εφοπλιστής τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει τάση για λελογισμένα επιχειρηματικά ρίσκα, με τολμηρές παραγγελίες (νεότευκτων πλοίων) καθώς και με το να διερευνά (νέες) ναυλώσεις για τα πλοία του».

Σημαντική αναφορά στο εκτενές ρεπορτάζ του Lloyd's για τον Έλληνα εφοπλιστή και επιχειρηματία είναι το «εγχείρημα – ορόσημο», όπως το χαρακτηρίζει, δηλαδή της παραγγελίας μέχρι και για 10 νέα VLCC δεξαμενόπλοια, που χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για κίνηση – μαζί με μαζούτ.

«Ο χρόνος δράσης (timing) είναι το κλειδί σε τέτοιες επενδύσεις, και μέχρι στιγμής, ο Έλληνας πλοιοκτήτης έχει δείξει χάρισμα σε αυτό», σημειώνει η Lloyd's List.
Κάνει επίσης αναφορά στις φιλανθρωπικές δράσεις του Πειραιώτη εφοπλιστή, στην ενασχόλησή του με τα κοινά του Μεγάλου Λιμανιού, καθώς και στις επενδύσεις σε ελληνικά ΜΜΕ.

Τέλος, δεν παραλείπει το γεγονός ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της ιστορικής Νότιγκχαμ Φόρεστ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline