Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  23:30:17

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ κύκλωμα ηλεκτρονικών καταστημάτων

Κύκλωμα ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), το οποίο απέφευγε με τη χρήση εικονικών τιμολογίων να αποδίδει φόρους στο ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τον οφειλόμενο ΦΠΑ εντόπισε το ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, διενήργησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοραπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με έμφαση στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως μέσω του Διαδικτύου.
Διενεργήθηκε έλεγχος σε τρία νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), καθώς και στις επιχειρήσεις που προμήθευαν τα ανωτέρω ηλεκτρονικά καταστήματα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και για πολλά χρόνια, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νόμιμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν.

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν να συμψηφίζονται, και, στην ουσία, να μην αποδίδονται, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.
Από τη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων προέκυψε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο ποσού άνω των 8.500.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη του 2018 και του 2019, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε ποσό άνω των 15.000.000 ευρώ.

Επιπλέον με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (κάτω του κόστους).

Οι φορολογικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα, καθώς αναζητούνται και άλλες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο κύκλωμα και ενδεχομένως έλαβαν εικονικά τιμολόγια, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τριών ημεδαπών οι οποίοι κατά πάσα πιθανότατα βρίσκονται πίσω από την κομπίνα.
Η έρευνα επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του δικτύου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline