Τετάρτη 18 Μαϊου 2022  09:07:18

Μήνυμα Σκυλακάκη προς τις επιχειρήσεις: «Προσοχή στις ανατιμήσεις!»

Αυτοσυγκράτηση για να μη κινδυνεύσει η ανάπτυξη - Αυξήθηκαν 341 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα - Επιβεβαιώνεται ότι η οικονομία βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης.

Αισιοδοξία για ισχυρή ανάκαμψη, αλλά και αγωνία για τις πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν την ανάπτυξη, εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με βάση τα δεδομένα του προϋπολογισμού και της Οικονομίας.

«Ο Οκτώβριος ήταν καλός μήνας για τα φορολογικά έσοδα που αυξήθηκαν κατά 341 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του μηνιαίου στόχου. Είναι σαφές ότι η οικονομία βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης, που επιβεβαιώνεται και από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνοδεύεται και από σημαντική μείωση της ανεργίας» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, ο κ.Σκυλακάκης στέλνει μήνυμα στις επιχειρήσεις για τις αποφάσεις τους: «οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά την μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,963 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 341 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του μηνιαίου στόχου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυξητική τάση των εισπράξεων συνεχίστηκε και την πρώτη εβδομάδα τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11.522 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 11,576 δισ.. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 13,451 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7,204 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 7,272 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 9.065 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline